A LEMKEN továbbra
is a növekedés útján

Agro Napló
A LEMKEN,
a professzionális szántóföldi növénytermesztés specialistája a 2013-as évet is kitűnő eredménnyel zárta, az azt megelőző kétévi folyamatos növekedést követően. 363 millió € forgalommal a LEMKEN Csoport 6% növekedést produkált az előző évhez képest, ha pedig leszámítjuk a LEMKEN és franciaországi Stoll szétválásából származó egyszeri speciális bevételt, akkor a Csoport növekedése elérte a 10%-ot.

Az a tény, hogy egy újabb évben is növekedést tudtunk elérni, az leginkább az alkalmazottaink rendkívüli elkötelezettségének és motivációjának köszönhető”, tette hozzá a LEMKEN ügyvezető igazgatója, Anthony van der Ley. Ezenfelül, a vállalat különböző beruházásai a gyártási technológia és a logisztika területén hatékonynak bizonyult a meglevő gyártási kapacitás lehető legrugalmasabb kihasználásában. Az alkalmazottak száma 7%-lal 1 144 főre nőtt.


Egy új csiszolórobot beállításával jelentősen megnőtt a LEMKEN ekegyártó kapacitása

„A pozitív eredményünk a termelők és a bérvállalkozók jó bevételein is alapszik, akik professzionális munkagépekbe ruháznak be a vállalkozásaik jövőbeni bebiztosítása végett”  – folytatta van der Ley. Ez központi szempont a hazai, német piacon, ahol a LEMKEN 11% növekedést produkált, jóllehet a kereslet a nemzetközi piacokon is következetesen nőtt. Franciaországban, mely jelentős mezőgazdasági piacnak számít, a vállalat 20%-os növekedést ért el, az Egyesült Királyságban pedig sikerült elérni az eladások 45%-os növekedését.
Az orosz LEMKEN leányvállalat 4% növekedést ért el, ahogyan a többi kelet-európai ország is. Csak a projekt-eladások maradtak viszonylag alacsonyan 2013-ban, de ez alig volt hatással a teljes eredményre.


Az új Swingcut aktív rezgéscsillapító rendszer elnyerte a DLG ezüstérmét az Agritechnica kiállításon

Az eladások felettébb sikeresek voltak Kanadában, valamint az új piacokon – az USA-ban és Dél-Afrikában, ahol a LEMKEN létrehozta az értékesítési hálózat alapjait.
Az eladási számok magukba foglalják az indiai Nagpurban lévő gyár termelését is, amely már egy éve működik, valamint a kínai Qingdaoban nemrég elindított összeszerelést is. Mindkét gyár az adott hazai piacra termel gépeket.
Az export aránya közel állandó maradt, 72%.

Az elmúlt pénzügyi évben a LEMKEN jelentős, 10,8 millió EUR értékű fejlesztést hajtott végre a kutatás és fejlesztés területén is, az innovációban betöltött vezető szerepének kiterjesztése érdekében, mely ismételten látványos megerősítést nyert a 2013 évi Agritechnika kiállítás során Hannoverben, a világ legnagyobb mezőgazdasági kiállításán. A félig-függesztett kultivátorok talajfelszín-követése, valamint a Swingcut rendszer, a permetező szórókeretek aktív rezgéscsillapítása is ezüstérmet nyert a DLG-től (Német Mezőgazdasági Társaság).
A LEMKEN Juwelt, a világ első ISOBUS-vezérlésű ekéjét továbbá a nemzetközi szaksajtó „Az év munkagépének” választotta. Az eladások növekedése minden termékcsoportban jelen volt, legerősebben azonban a rövidtárcsák csoportjában. Összesen több, mint 17.200 munkagép készült Németországban, a LEMKEN Alpen, Föh-
ren és Meppen településeken lévő gyáraiban.


A LEMKEN a termékcsoport szerinti legnagyobb növekedést a rövidtárcsák eladásának területén érte el. Új típus a termékkínálatban: a Rubin 12

A vállalat folyamatos növekedésének tükrében a LEMKEN 50 millió EUR beruházást tervez végrehajtani egy ötéves időszak alatt. Ebből az alkalmazottak új parkolója Alpenben már megvalósult 2013-ban, valamint megkezdődött az építkezés a beérkező áruk területén és a logisztikai csarnokban. A további gyártási és ellátási létesítmények jelentősen megnövelik a LEMKEN gyártási és összeszerelési kapacitását. A fejlesztési létesítmény építése 2014 elején kezdődik, melynek épülete a vállalat jelentősen megnőtt tervezői részlegének ad majd otthont, valamint a tesztcsarnoknak.

Van der Ley úgy gondolja, hogy az eladások 2014-ben is ezen a magas szinten maradnak, a mezőgazdasági termékek jelenlegi termelői áraira alapozva, melyek kis mértékben csökkentek ugyan, de továbbra is magasak. A LEMKEN mérnökeinek legambiciózusabb projektje, melyet 2014-ben folytatnak, a szemenkénti vetési technológia további fejlesztése, melynek koncepciós tanulmányát az Agritechnika kiállításon mutatták be. Ezenfelül piacra kerül az új Rubin 12 rövidtárcsa, a szállítási futóművel szerelt Karat kultivátor, valamint a Zirkon 12K forgóborona.   


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A hónap takarónövénye: szudánifű

A hónap takarónövénye: szudánifű

A szudánifű (Sorghum sudanese) vékony szárú, dús levélzetű, jól bokrosodó, egyéves cirokféle. Zölden, silózva, szénaként és legelőként egyaránt haszno...

Adalékolás és fitotoxicitás

Adalékolás és fitotoxicitás

Sokszor apró dolgokon múlnak nagy eredmények, amelyek néha látszanak; a legtöbbször viszont nem! A gyomirtás két olyan szegmense kerül most terítékre,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?