RAGT - Alexxandra Termelõi Bajnokság 2009

Agro Napló
Az RAGT Vetõmag Kft. 2009. december 2-án tartotta a 2009-es „Alexxandra Termelõi Bajnokság” sajtótájékoztatóval egybekötött eredményhirdetését Budapesten, a Ramada Hotelben.  



A terméshozamok rendkívül változatosan alakultak. Az eredményekről elmondható hogy még régiókon belül is jelentős különbségek vannak egyes helyek között, ami nem csoda, hiszen eltérőek voltak az időjárási, hőmérsékleti, csapadékviszonyaik is a teljes vegetációs idő alatt. A győztesek mindenhol 10 t/ha feletti termést takarítottak be.



Az alábbiakban a régiógyőztesek nyilatkoztak tapasztalataikról:





Észak-Dunántúl

 


 „A GSD Agroprodukt Kft. és leányvállalatai összesen 18 000 ha-on gazdálkodnak. A kukorica vetésterülete 2009-ben 2020 ha volt.

Az RAGT vetőmag fajtái közül a Brixxo-t 400 ha-on, az Alexxandrát 30 ha-on termesztettük, amivel részt vettünk az Alexxandra Termelői Bajnokságban. A kukoricatermesztést is a legmodernebb géppark és technológia segítségével végezzük.

 

Célunk a minél magasabb hektáronkénti terméshozam és gazdasági eredmény elérése, a hibridekben rejlő genetikai potenciál kihasználásával. Mivel az RAGT Alexxandra fajtája kiemelkedő, 12,9 tonna/ha eredményt ért el 2009-ben, ezért a jövő évi fajtaválasztásnál is figyelembe vesszük!”

 

 

 

 

 





Dél-Dunántúl

 


Az Agárdi Agrárgazdaság ZRt. a maga 5000 hektár körüli területével a megye egyik legnagyobb gazdasága. Az Alexxandra termelői versenyben első helyen végzett, ahol az Alexxandra 9,56 tonnát termett hektáronként.

„Közvetlen tapasztalatunk még nem volt az RAGT hibridekkel, ez az első év, hogy kipróbáltuk.

Nem csalódtunk, sokatmondó két számot említek: a táblaátlag, amelyben az Alexxandra volt, 8,74 tonnát adott hektáronként, míg az Alexxandra 9,56 tonnát. A különbség elég meggyőző!

Mi precíziós mûtrágyaszórást alkalmazunk, úgy látjuk, hogy ez képviseli a jövőt. A kukorica alá 84 kg N mûtrágyát, 46 kg P-t

és 62 kg K-t adtunk. A káliumot, foszfort ősszel, a nitrogént két részletben tavasszal: a vetéssel egyidőben az első felét, a második kultivátorozás után júniusban pedig a másik felét. Úgy láttuk, hogy ez megfelelő mennyiség volt, ha kapunk közel annyi csapadékot, mint amire egy átlagos évben számítani lehet, messze jobbak lettek volna a számaink.



Először is határozott volt a fejlődési erélye, látszott, hogy a rendelkezésére álló tápanyaggal, talajnedvességgel jól gazdálkodik. Megfelelő volt a szárszilárdsága, megdőlt, törött szárral elvétve találkoztunk. Fontosnak tartjuk, hogy a kukoricacső is egészséges legyen, a fertőzött csövek súlyos gondot okozhatnak a takarmányozás során a tejelő szarvasmarha állományunkban. Az Alexxandrával ebben a tekintetben sem lehetett kifogásolni valónk!

Mi ilyennek képzeljük a jó kukoricát, mint az Alexxandra, amelyik stabilan terem ebben a kiszámíthatatlan időjárású időben, jó a vízleadása, megfelelő a szárszilárdsága, és persze nagy a hozama.

 

 





Észak-Alföld

 


A régió első helyezettje, mintegy 1000 ha-on gazdálkodik, ebből idén 650 hektáron vetett kukoricát. RAGT hibridet már nem először használt, mivel 2008-ban 50 ha-on, 2009-ben pedig 130 hektáron vetett RAGT hibrideket. Idézet tőle:



„Teljesen elégedett voltam mindkét év termésátlagával, de az Alexxandra 2009. évi eredménye kimondottan jónak számít, mivel 11,7 tonna nettó termést hozott 30 hektár átlagában. A már korábban megszokott hibridjeinek hozamai 8,5 és 13 tonna között mozogtak.

 

 

 

 





Dél-Alföld

 


„A 200 hektáron gazdálkodó Kiss Péternél Jánoshalmán az Alexxandra betakarított bruttó súlya 11,3 tonna/ha volt, mely lényegesen meghaladta a környék termésátlagát. Ez az alkalmazott intenzív agrotechnikának, a harmonikus tápanyagellátásnak és persze a fajtában rejlő terméspotenciálnak köszönhető. Nitrogénből nem kapott különösen sokat a terület, hisz mindösszesen 2 q ammónium-nitrát lett kiszórva, a vetéssel egymenetben a sor mellé. Alapmûtrágyát sem szórtunk, ellenben szerves trágyát kapott a terület és egyszer lombtrágyáztunk is. Ezek alapján elmondható, hogy jó az Alexxandra tápanyag-hasznosító képessége. Óriási termőképességû fajtáról van szó, de természetesen tápanyag nélkül nem lett volna képes ilyen terméseredményt hozni. Az állomány egyenletesen kelt, a kezdeti fejlődési erélye jó volt. Szárazságtûrése megfelelő volt, a légköri aszályt jól átvészelte, igaz ebben egy eső is segített. Dekoratív csövet fejlesztett, mely végig megtermékenyült. A jó termésben biztosan közrejátszott a kukoricaszemek jó fajsúlya.

A vízleadása átlag feletti.  És persze várom a Duo-System változatot, mindenképpen vetni fogok belőle!”

 

 

A 2. helyezettek nyilatkozatai és a képgaléria:

www.agronaplo.hu/termekinformaciok/192

 


 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Drónok figyelik a MATE rizsföldjeit

Drónok figyelik a MATE rizsföldjeit

Speciális drónokkal kezdtek új kísérleteket a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és az ABZ Drone szakemberei a MATE Galambosi Rizskísérleti...

A Nagykun rizs uniós oltalmat kapott

A Nagykun rizs uniós oltalmat kapott

A Nagykun rizs elnevezést az Európai Bizottság május 18-i döntésével uniós oltalomban részesítette, így az védett lett az Európai Unió területén – köz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?