KAP - Magyarország fenntartaná a jelenlegi status quo-t

Agro Napló
Az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának (KAP) jövõje volt a téma december elején Domonyvölgyben, a Lázár Lovasparkban tartott szakmai eszmecserén. A fórum leglényegesebb megállapítása – amelyet Gõgös Zoltán a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára fogalmazott meg –, hogy Magyarország érdeke az: maradjanak meg a jelenlegi uniós Közös Agrárpolitika keretei, azaz mûködjön tovább a mostani támogatási rendszer. Hazánk érdekeinek ugyanis ez felel meg.

Gőgös Zoltán az AGRO NAPLÓnak a témával kapcsolatban elmondta: a magyar álláspont a KAP-pal kapcsolatban az, hogy a Közös Agrárpolitikára továbbra is, 2013. után, az új költségvetési időszakban is szükség van. Az a felvetés, hogy ez a közös politika nemzeti hatáskörbe kerüljön, az államtitkár szerint szóba se jöhet. Az pedig teljességgel elfogadhatatlan, hogy a KAP-ot egy tollvonással megszüntessék.

A Közös Agrárpolitikán belül pedig mindkét pillérre, azaz az agrárgazdaság további közvetlen támogatására és a vidékfejlesztésre egyenlő hangsúlyt kell helyezni.

Magyarország természetesen nyitott a tekintetben, hogy a szóban forgó két pillér közötti arányokról vita kezdődjön. Ez azonban Gőgös Zoltán szerint még jelenleg nyitott kérdés. A politikus jelezte: a KAP jövőjéről társadalmi egyeztetés kezdődik, a FÖVÉT-nek a témáról szóló levelet már elküldték több ország a kérdéskörről alkotott koncepciójával, továbbá a bizottságnak a költségvetési ajánlásával. Ez utóbbival kapcsolatban Gőgös Zoltán megjegyezte: a bizottság előzetes javaslatát hazánk elutasítja, mivel a magyar vélemény szerint nem elfogadható, hogy 35 százalékkal csökkenjen az EU agrárbüdzséje.



Emellett az FVM vezető tisztségviselője utalt arra is, hogy az agrárgazdaság modernizációja semmiképpen sem maradhat ki az unió jövőbeni agrárpolitikájából sem. Erre példaként hozta az államtitkár az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban meghirdetett intézkedések projektjeinek sikerét. Úgy vélte: az agrárkormányzat az ÚMVP-n belül jó érzékkel találta el a magyar gazdálkodók igényeit. Ez azt jelenti, hogy az ÚMVP modernizációs projektjeit a magyar gazdálkodók túligényelték. Erre alapozva jelentette ki Gőgös Zoltán, hogy a KAP második pilléréből, azaz a vidékfejlesztési terület újragondolásakor sem hagyható ki az a modernizációs igény, amely jelenleg az ÚMVP I-es tengelyében szerepel.



Gőgös Zoltán emlékeztetett arra is, hogy a mostani globális világgazdasági válság kapcsán kiderült: a piac önmagában nem oldja meg a jövedelmezőségi problémákat, ezért az unió Közös Agrárpolitikájában továbbra is fenn kell tartani a közvetlen támogatások rendszerét.



– an –

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kóstolja meg ön is a nyár végi ízeket!

Kóstolja meg ön is a nyár végi ízeket!

Közeledik már a nyár vége, de még bőven élvezhetjük a szezonális nyári gyümölcsök ízeit: a sárgadinnyéét, a görögdinnyéét, az őszibarackét, a nektarin...

Jövőre indul az Agro-ökológiai Program

Jövőre indul az Agro-ökológiai Program

2023-ban új közvetlen támogatási formával bővül a Közös Agrárpolitika agrár-környezetgazdálkodási eszköztára. A hektáralapú támogatás célja a környeze...

Szántóföldi vetésváltás 2023-tól

Szántóföldi vetésváltás 2023-tól

Az idei nyáron számos termelőnek az aszály jelentette nehézségek határozzák meg az életét. Ugyanakkor az előretekintés és a tervezés érdekében indokol...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!