Güttler LK 45 AS Földmester - megoldás néhány fontos problémára

Agro Napló
Sokszor, sok helyen elhangzott már, hogy a jelenlegi alacsony gabona-felvásárlási árak miatt megkérdõjelezhetõ a szántóföldi növénytermesztés nyereségessége.

Az alacsonyabb jövedelmezőség gátolja a technológiai fejlődés útját is, így nehéz újabb és újabb eszközöket termelésbe állítani, hogy csökkentsük a termelés költségeit, vagy növeljük a termés mennyiségét.

Mi nem tudunk minden problémára megoldást nyújtani. Még ilyen nehéz gazdasági körülmények között is van azonban egy ajánlatunk azoknak, akik már most gondolkoznak azon, hogy csökkentsék a kiadásaikat egy korszerû technológia alkalmazásával. Később erről is lesz szó.

Gépeink és technológiánk segítenek a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdálkodóknak, hogy a talajmûvelés költségeit csökkentsék, és így jövedelmezőbbé tegyék a gazdálkodást. Nem új keletû megoldás a Güttler LK 45 AS Földmester könnyû magágykészítő, amellyel szántás után csökkentett menetben végezhető a magágykészítés. Ha igyekszünk csökkenteni a gazdálkodás során a mûveletek számát, akkor azzal már jelentős üzemanyagköltséget lehet megtakarítani.

A gép felépítése követi az általános magágykészítők felépítésének szabályszerûségeit, egyetlen mûvelőelemet kivéve. Simítót, rugóskapákat és egy hengert tartalmaz a gép. A hagyományos munkagépektől eltérően ez a gép Güttler hengert tartalmaz! A henger előnye, hogy rögtörésben felülmúlja a hagyományos hengerek képességeit, és még a talajfelszín alakításában is úgy vesz részt, hogy a nedvesség minél jobban megőrizhető legyen a talajban. Mivel a gép felépítése moduláris jellegû, így lehetővé válik, hogy ezt a hengert önállóan is használhassuk. Néhány példa a Güttler henger felhasználására: tavasszal az őszi vetésû kalászosokat lehengerezve intenzívebb bokrosodást és ezzel együtt termésnövekedést érhetünk el; a hengert vetés előtt önállóan is alkalmazhatjuk rögtörésre, illetve vetés után is hengerezhetünk vele, ha nyitva maradna a magágy. Ezzel a kelés egyöntetûbb lesz. Használható a henger továbbá tarlóhántás lezárására is, hogy az utóvetemény számára minél több nedvességet őrizzünk meg a talajban. Látható, hogy a henger felhasználása igen sokrétû, így a Güttler LK 45 AS Földmester sokkal hamarabb visszatermeli az árát, tehát a beruházás hamarabb megtérül.

Páska Norbert,

agrármérnök-tanár

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?