Güttler FlatSpring simító technológia a magágykészítésben

Agro Napló
Hírleveleinkben és hirdetéseinkben is találkoztak már legújabb fejlesztésünkkel, a Güttler FlatSpring simítóval, amely a Güttler Standard hengert hivatott kiegészíteni.  



A FlatSpring simító a Güttler PW 540 ASL Master, Güttler PW 620 ASL Master és a Güttler PW 640 ASL Master hengerekhez lett kifejlesztve. Már eddig is léteztek különböző előtétek a Güttler hengerekhez, mint például a HarroFlex simítós borona és a NonStop borona. Ezeket elsősorban telepített gyepek termesztésében használják, illetve a zöldtrágya növények vetésénél is. A legújabb fejlesztésû Güttler FlatSpring simító azonban a szántáselmunkálásban, igazán nehéz körülmények között használható.





Mely problémák megoldására használható a simító?



A FlatSpring simító és a Güttler henger kombinációja egymenetes szántáselmunkálásra lett kifejlesztve, de a nyár végi, több héten át nyitva hagyott, kiszáradt szántások elmunkálására is alkalmas. Ilyenkor a simító a talajfelszínt egyengeti, illetve a nagyobb rögök törésében is részt vesz.



A simítót követő henger összetöri a kisebb rögöket, és kialakítja a magágyat. A simítóval könnyen elmunkálhatók a szántáskor keletkezett barázdák és bakhátak is. Vegyük figyelembe azt is, hogy ezeket a mûveleteket egy menetben végezhetjük, így időt és üzemanyagot takaríthatunk meg.



Előfordul az az állapot is, amikor egy hagyományos talajmûveletet követően, szépen elmunkált talajfelszínt kapunk, de a talajban nagyobb rögök maradnak vissza. Ezek a rögök vetéskor okozzák a legnagyobb problémát, mert a csoroszlya hajlamos ezeken a rögökön elpattogni, és a vetés mélysége nem lesz megfelelő.

A Güttler FlatSpring simítós henger megoldja ezt a problémát, mert a rugós simítók felhozzák a talaj felszínére ezeket a nagyobb rögöket, így a simítót követő Güttler henger összetöri azokat.



A Güttler simító technológia nem csak magágykészítésre alkalmas, hanem nedvességmegőrzésre is. A szántást követően minél hamarabb lezárjuk a talajt, annál több nedvesség őrizhető meg a talajban. Ilyenkor a simító egyengeti a felszínt, hogy minél kisebb legyen a felület, ahol a párolgás megtörténhet. A henger megfelelő mértékben tömörít, és kialakítja a párolgás csökkentése szempontjából legideálisabb talajfelszínt. A talajban ezzel a módszerrel sok víz megtartható, ami csírázáskor fejti ki jótékony hatását, hiszen a növények számára szükséges nedvesség könnyen hozzáférhető, így a kelés egyöntetû és robbanásszerû lesz.

 

Páska Norbert,

agrármérnök-tanár



Ha további kérdése van a Güttler FlatSpring simítóval, vagy más Güttler gépekkel kapcsolatban, akkor keresse kollégánkat, Vörös Endrét a 30/236-9503-as telefonszámon! www.guttler.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!