Fenntartható bioenergia termelés - fiatal kutatók a bioenergetikában

Agro Napló
Az FVM Mezõgazdasági Gépesítési Intézete a fenti címmel szervezett kétnapos konferenciát és kiállítást október utolsó napjaiban, gödöllõi székhelyén. A sikeres rendezvény az intézmény 140 éves fennállásának elsõ programjaként indította meg a jubileumi esztendõ eseménysorozatát. Az MGI hosszú távú célkitûzései között szerepel a kutatási eredmények széles körû elterjesztése, vitafórum biztosítása az egyes szakterületek kutatói, technológiai szakemberek, cégképviselõk, szakmai döntéshozók és kiemelten a termelõk között – mondta megnyitó beszédében Dr. Fenyvesi László, az intézet fõigazgatója.  







Energia a szántóföldről, azaz hogyan hasznosítsuk a vidéket címmel az első nap előadásainak sorában az érdeklődők hallhattak a megújuló energiák és a környezetvédelem kapcsolatáról, a hagyományos és a molekuláris genetikai módszeres nemesítésről, új szaporító-anyag-előállítási lehetőségekről, s azok vizsgálatáról.



De az energetikai faültetvények, a fás szárú ültetvények összehasonlító vizsgálata ugyanúgy részei voltak a szakmai napok érdekes előadásainak, mint a biogáz kísérletek illetve az agrártermékekből előállított bio-motorhajtóanyagok témaköre.



Az érdekes és értékes szakmai tanácskozás második napja a gépesítés témakörét tárgyalta Környezetkímélő növényvédelem és növényvédőszer megtakarítási lehetőségek napjainkban címmel. A növényvédelem aktuális kérdései természetesen a környezetkímélő megoldásokra és fejlesztésekre, a technikai újdonságokra, illetve a permetezőgépek időszakos felülvizsgálatának hazai kérdéseire helyezték a hangsúlyt.

A rendezvény házigazdájának, az MGI-nek tevékenységéről, a növényvédelem gépesítésének fejlődésében vállalt szerepéről is hallhattak a jelenlévők. A kétnapos program méltó zárásaképp a résztvevők részesei lehettek az intézet Hoffherr traktorának tradicionális „beállásának”. S mint ahogy az már a hagyományos őszi program része, a vendégek vállalkozó kedvû tagjai felülhettek a bő százesztendős csodamasinára és leróhatták tiszteletkörüket.



– Keresztes –



Az előadások részletes beszámolóit a www.agronaplo.hu/hirek/4463 oldalon olvashatja.

A cikk szerzője: Keresztes Júlia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Milyen erőgépet vegyek?

Milyen erőgépet vegyek?

Az erőgépgyártók a lehető legtágabb spektrumban próbálják meg felépíteni kínálatukat, hogy a különböző felhasználási területek munkavégzési igényeit m...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!