Dinamikus fejlõdés - a lehetõségek kihasználása Léhben

Agro Napló
A Tendre Takarmányipari Kft. elindulása óta eltelt években a partnerek száma folyamatosan emelkedik. Az eltelt évek talán már alkalmasak rá, hogy megnézzük honnan indultunk és hová jutottunk el. Erre a vizsgálódásra partnereink közül olyan szarvasmarha tartó gazdaságokat szeretnénk bemutatni, akik az elmúlt idõszakban együtt dolgoztak velünk, sõt lehet mondani, hogy a takarmánygyártás és -vásárlás relációjánál elmélyültebb, partneri viszonyt alakítottunk ki.  


 

Az ország egyik legnagyobb húsmarha tenyésztő cégénél Jancsó István vezérigazgató úrral beszélgetünk a múltról, jelenről és jövőről.

Mutassa be kérem a gazdálkodás előzményeit Léhen!



Az abaúji Charolais Mezőgazdasági Zrt. 1993. június 30-án alakult léhi központtal. Az egykoron 8000 ha-on gazdálkodó Szikszói Állami Gazdaság alapjain hozták létre. A „darabolás” szerencsés módon nem a növénytermesztés és az állattenyésztés elválasztásával, hanem állattenyésztő telepenként, az azokat övező földterületekkel együtt ment végbe.

A SZÁG kedvezőtlen termőhelyi adottságú területen gazdálkodott, ezért a legelőre alapozott juhtenyésztés és a húsmarha tenyésztés volt a meghatározó ágazat. Az ZRt. 2200 ha-on gazdálkodik, de kapcsolt vállalkozások révén közel 5000 ha-ral rendelkezik, amiből 600 ha a legelő. Húsmarha-tenyésztési, növénytermesztési, és kertészeti ágazataink vannak, melyeket ágazat- és telepvezetők irányítanak Papp Sándor termelési igazgató koordinálásával.

Az állami tulajdonú részvénytársaság alapítását a charolais törzstenyészet fenntartása indokolta, hogy az 1971-ben megkezdett tenyésztői munka eredménye ne vesszen el. A ZRt-t 2004-ben privatizálta a dolgozókból és a menedzsmentből, valamint egy helyi vállalkozásból – HORDEUM 2000 Kft. – alakult befektető társaság.

Azóta eltelt öt év alatt az állomány mérete háromszorosára nőtt és számottevően javultak a tenyésztési mutatók. Húsmarhával két telephelyen foglalkozunk, ezek szerencsés módon legelővel és szántóval vannak körülvéve. 600 db anyatehenünk van, telepenként 300-300 db.

Ebből 400 db tiszta vérû pedigrés charolais és 200 db pedig charolais-val keresztezett egyéb húshasznú. Ehhez jön még 250 db szûz, illetve 2 éves vemhes üsző, plusz tehenenként egy borjú.

A tenyészbikákkal együtt éves szinten 1500 db állatot kell eltartanunk.

Borsod-Abaúj Zemplén megyében a Csereháti dombvidéken gazdálkodunk, kedvezőtlen termőhelyi adottságú, átlagosan 12,5 AK/ha értékû területen.

A legrosszabb termőképességû területeket és a kitett domboldalakat gyepesítettük.

 


 

Hogyan történik az állatállomány takarmánnyal való ellátása? 



Az alapvető bázis a 600 ha-os telepített gyepterület, mely esetünkben válogatott fajokból tevődik össze: nádképû csenkesz, magyar rozsnok, csomós ebír, réti csenkesz, angolperje, fehérhere, szarvaskerep. Előfordulhat egyik-másik faj nem áll rendelkezésre, azt később pótolni kell, mert az üdébb helyekre, vagy a kitett száraz dombtetőkre más összetételû flóra szükségeltetik.

Az erjesztett tömegtakarmány-igényt nyáron bálaszenázzsal, télen kukoricaszilázzsal elégítjük ki. A csomagolt bálaszenázs különösen előnyös tavasztól őszig, amikor csak a hízlaldában található marha, és a saját teljesítményvizsgálatra beállított állatokat kell takarmányozni. A nagy létszámú állatállomány szálastakarmány igényét lucerna és füveshere szénából elégítjük ki. Társaságunk benne van az agrár-környezetgazdálkodási programban, és a pillangós növénytermesztési kötelezettségünk jól hasznosul az állattenyésztésben. A korábbi években korszerûsítettük a szalma és szálastakarmány betakarító vonalat: olyan gépeket kerestünk, amelyek tömör, stabil bálákat készítenek és a későbbiekben ezt a szenázs bálák készítéséhez szeletelővel kiegészített változatban is megvásároltuk. 2009-ben sokat tettünk a minőség megóvása érdekében, mert kettő darab szálastakarmány tárolót is építettünk.

A hízlalás folyamán az abrak komponensek milyen összetevőkből állnak?

A Tendre Takarmányipari Kft. a kizárólagos beszállítónk borjú és hízómarha koncentrátumból. Elégedettek vagyunk a termék minőségével, amit versenyképes áron kapunk. Saját takarmánykeverőnk van, ahol az üzemünkben előállított szemes terményekből készítjük a takarmánykeverékeket.

2009-ben a száraz időjárás megviselte a legelőink állapotát. Ahhoz, hogy a borjak fejlődésében az alacsonyabb tejhozam ne legyen érzékelhető, ad-libitum kapják a legelőn a borjúóvodából a Tendre Takarmányipari Kft. koncentrátumával készített borjútápot.

 



 

Milyen szakmai irányelveket követnek a tenyésztői munkában?

Az első charolais állatok Szlovéniából érkeztek vemhes üszőként. Majd később a 70-es évek végén már Franciaországból folytatódtak a szállítások és néhány tenyészbika is segített megalapozni a fajta magyarországi bázisát.

A társaság jelenleg kizárólag Franciaországból származó charolais genetikára alapozza a tenyésztői munkát. A korábbi években szûz és vemhes üszőt is importáltunk, de jelenleg csak tenyészbikákat és nagy tenyészértékû bikáktól származó spermát vásárolunk, amelyekkel a legkiválóbb teheneinket termékenyítjük. A tenyészcélnak leginkább megfelelő háremeket hozunk létre, ami általában 40-50 egyedet jelent, és ehhez egy vagy két tenyészbikát osztunk be a legelőn, attól függően, hogy mennyi a kihajtásig inszeminálással termékenyített egyed.

Rendszeresen szerepelnek a különböző állattenyésztési kiállításokon, seregszemléken. Milyen szerepet töltenek be ezek az alkalmak a mindennapjaikban?

Fontos számunkra, hogy tenyészetünk minél na­gyobb nyilvánosságot kapjon, hi­­szen a tenyészállat-értékesítésnek elengedhetetlen része a jó marketing munka. Minden évben részt veszünk Hódmezővásárhelyen, mint kiállítók az Alföldi Állattenyésztési Napokon, valamint a debreceni Farmer Expo-n. A kiállításokon való jó szereplés egyenesen arányos a tenyészbika értékesítésünk fejlődésével.

A húsmarha tartás rendkívül költségigényes ágazat, és egyetlen hozama a borjú. Pótciklus alkalmazásával szinte 100%-os a borjúszaporulat, amit elenyésző kiesés mellett fel is nevelünk. 5 éve minden tenyésztésre alkalmas üszőborjút meghagytunk, amelyeket 2 éves korukban vemhesítettünk és leellettünk. Így fejlesztettük fel az állományt a jelenlegi, 600 db-os anyatehén létszámra. 2009-től már csak a tenyészcélnak leginkább megfelelő vemhes üszőket hagyjuk meg állomány utánpótlásra, a többit értékesítjük.

 


 

Hogyan alakul az ágazat árbevétele a társaság egészében és ami a legfontosabb, megéri-e a marhahízlalással foglalkozni manapság?

Minden leválasztott bikaborjút 650–700 kg-os súlyra meghízlalunk. A legkiválóbb egyedeket saját teljesítményvizsgálat után továbbtenyésztésre értékesítjük.

A tenyészbikáink 20–25%-a külföldön kerül értékesítésre. Tenyészüszőket egyelőre csak belföldre adtunk el. A 600-700 kg-osra felhizlalt hízott bikáknak biztos görög és olasz piaca van.

A rendkívül költséges tenyésztői munka csak nagy létszámú tenyészállat értékesítés mellett térül meg.

Az ZRt. teljes ágazati eredményének 20–25%-át, az árbevétel 20–30%-át a húsmarha tenyésztés adja. A marhahizlalás jövedelmezőségét jól reprezentálja az 1,36 kg/takarmányozási napra jutó tömeggyarapodás, 759 Ft/takarmányozási napra és 552 Ft/ élősúly kilogrammra vetített önköltség.

 


 

Milyen lépéseket tettek az elmúlt években és jelenleg is az eredmények további javítása érdekében?

Folyamatosan törekszünk a tartástechnológia fejlesztésére, az élet- és munkakörülmények javítására, és a környezetvédelemre. A csobádi telepünkön már befejeződött a telepi rekonstrukció. Felújítottuk a szociális épületet, trágyatárolót és szénatárolót építettünk, lebetonoztuk a kifutókat és a karámokat.

A dicházai telepünkön is részben készen vagyunk, illetve jelenleg is folynak a felújítások. Az elmúlt három évben a teljes takarmánybetakarító gépsort lecseréltük korszerû Kuhn és New Holland gépekre. Az állattenyésztésben keletkező nagy mennyiségû értékes szerves trágya kiszórásához Annaburger szórókocsikat és Manitou rakodógépet vásároltunk.


Az elkövetkező évek feladata a gépi takarmánykiosztás feltételeinek a megteremtése, etetőút kialakítása, kiosztókocsi vásárlás. Úgy gondoljuk, hogy Magyarországon jól ismert a tenyészetünk, de elengedhetetlenül fontosnak tartjuk, hogy a környező országok szakemberei is megismerjék charolais tenyésztésünk színvonalát. Ősszel a romániai szarvasmarha tenyésztőkkel szervezünk szakmai találkozót. A Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete által kidolgozott „kiváló minőségû hús” programban részt veszünk, hogy a hazai fogyasztók is megismerjék ezt a prémium kategóriás terméket. Jó együttmûködést alakítottunk ki szlovákiai húsmarha tenyésztőkkel, rendszeresen visszatérő vevőink közé tartoznak.

Összességében elmondható, hogy a társaság a minőségi árualap – tenyész és hízó egyaránt – előállítására tette le a voksát. Ebben a szektorban csak hosszú távon gondolkodva lehet előre lépni.

A takarmánybázis biztosítása, célszerû legelő használat, gondos tenyésztési program kialakítása, a telepek folyamatos korszerûsítése, a fajta áldozatos népszerûsítése mind mind reméljük még nagyon hosszú ideig feladatot jelent az elkötelezett marhatartók számára az észak-borsodi tájakon.



Jancsó István András, elnök-vezérigazgató,

Éliás Dávid, szaktanácsadó

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A fóliasátrak is drágulnak

A fóliasátrak is drágulnak

Tavaly 60-80 százalékkal drágultak a mezőgazdasági fóliasátrak főbb alapanyagai, az acél ára pedig több mint 100 százalékkal emelkedett.

„Tízezer óra”

„Tízezer óra”

„Tölts el ennyi időt azzal, amit igazán szeretsz csinálni, ez legyen intenzív, mondjuk max. 5 év......és abban, amivel foglalkozol, nemzetközi szinten...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!