Miért épp Rauch Axis 30.1W ?

Agro Napló
A Fejér megyei Füle községben járva találkoztunk Varga Szabolcs növénytermesztési ágazat vezetõvel. Beszélgetésünk célja a 2009-ben vásárolt Rauch Axis mûtrágyaszórók elsõ tapasztalatainak értékelése.  

A fiatal szakemberrel a vállalkozás telephelyén találkoztunk. Első utunk a gépekhez vezetet. A géppark összetétele jó ízlésre vall. Neves gyártók, professzionális gépei állnak a fülei gépudvarban.

 


 

 



Szabolcs a cég bemutatásával kezdi beszélgetésünk hivatalos részét. A fülei Búzakalász Mg. Szövetkezet körülbelül 1625-1630 ha-t mûvel, ezzel együtt cca. 600 ha-t integrálunk. A tagság őstermelőként rendelkezik a területtel, mi pedig különböző szolgáltatásokat végzünk nekik, mint pl. talajmûvelés, permetezés, mûtrágyázás, stb. 2010 –ben 660 hektáron vetettünk őszi búzát, 162 hektáron őszi takarmány árpát, 226 hektáron káposzta repcét. Továbbá tervezzük 219 hektáron napraforgó, 301 hektáron kukorica és 67 hektáron mustár vetését.



A tudatosan felépített, a maguk területén specialistának számító gyártók termékeiből álló géppark az elmúlt 5 év munkájának egyik eredménye. Minden pályázati lehetőséget igyekeztünk kihasználni és ezeket sikerült is megvalósítani. Ezeknek a beruházásoknak ilyen dinamikus megvalósítása természetesen hordoz magával kockázatokat, de a nehézségeket sikerült leküzdenünk, ezért viszonylag új gépeink vannak. Mivel állatenyészési ágazatunk is van, 200 kocás sertésállománnyal rendelkezünk, ezért az ahhoz köthető pályázati lehetőségeket is szeretnénk megvalósítani, ill. ezek folyamatban vannak.





Közben megérkeztünk látogatásunk céljaként említett Rauch Axis 30.1 W típusú mûtrágyaszórókhoz. A vásárlás előzményeiről elmondható: A 2009-es mûtrágya árak mellett igyekeztünk a lehető legjobb gépet kiválasztani. A Valkon Kft. területi képviselője keresett bennünket és ajánlotta ezt a gépet. Döntés előtt tanulmányoztuk a különböző szaklapokat, prospektusokat, valamint internetes fórumokon utána olvastunk a különböző típusoknak. Döntésünket nagyban befolyásolta, hogy a szomszéd faluban is van egy Rauch mûtrágyaszórója egy gazdának és nagyon jó véleménye, tapasztalata volt róla! Más termékeket is alaposan szemügyre vettünk, de mégis a Rauch Axis 30.1 W típus mellett döntöttünk, mert ár-érték arányban, mûszaki tartalomban és könnyû kezelhetősége miatt ezt tartottuk a számunkra legmegfelelőbbnek. A terület nagysága és az erőgép kapacitásunk miatt, - ugyanis két 100 LE-s traktorral végezzük a mûtrágyaszórást- mindjárt két darab teljesen egyforma felszereltségû, mérleggel szerelt mûtrágyaszórót állítottunk be.





A tavaly ősszel megvásárolt gépek az első munkán már túl vannak. Szabolcs összegezte tapasztalatait az első szórásról. 2009 őszén repce alapmûtrágyázása során próbálhattuk ki az akkor már saját gépünket. Természetesen ekkor lehettünk teljesen biztosak abban, hogy jó döntést hoztunk. Szemmel láthatóan nagyon jól nézett ki a szórásképe. A gépkezelők is szeretik, könnyû vele dolgozni, gyorsan megtanulták a gépkezelését. Az őszi szezonban mintegy 1200 hektáron szórtunk a gépekkel mûtrágyát. Az a tapasztalat, hogy kg-ra pontosan azt a mennyiséget szórják ki, mint amit előtte beállítottunk rajtuk. Eddig semmiféle karbantartásra nem volt szükség, semmilyen meghibásodás nem történt. Elvárásainknak megfelelően teljesítettek a gépek, így bizalmunk tovább erősödött a típus mellett.

A szállító Valkon Kft-vel eddig elégedettek vagyunk. A gépeket a megbeszélt határidőre leszállították. Számomra az üzembiztonság szempontjából fontos, hogy a kezelők ismerjék a gépet. A szervizes kolléga beüzemelés közben korrekt oktatást is tartott, így a gépkezelők a géppel magabiztosan tudtak dolgozni.

Február elején járunk, lassan készülünk a tavaszi szórásokra. A gépeknek jövőben sok munkájuk lesz, de a tavalyi teljesítményük bizonyította, hogy szövetkezetünknél a mûtárgyszórás a következő 10 évben megoldott.



-RL-

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!