Tõgyhigiénia és a tõggyulladások gyakorisága I. rész

Agro Napló
Megfelelõ tõgyhigiéniai készítményekkel és eljárásokkal a fertõzési nyomás csökkenthetõ, és megakadályozható a még egészséges állatok fertõzõdése. A fertõtlenítésen kívül a fejés elõtt használt szereknél a tisztító hatás, a fejés utániaknál pedig a bõrápoló hatás szintén nagy jelentõséggel bírnak.  


 

Tőgybimbó kezelésére szolgáló szerek a fejés előtt - ezek a készítmények segítenek a tőgybimbó bőrét megtisztítani és fertőtleníteni, mielőtt a fejőkehellyel érintkeznének. Erre a munkafolyamatra kevés az idő, fontos tehát a gyors, egy percen belüli tisztító- és fertőtlenítő hatás. A rövid behatási idő miatt itt kevésbé számíthatunk arra, hogy a bőr mélyebb rétegeiben meghúzódó, állatról állatra terjedő, ún. kontagiózus patogéneket is elpusztítsa, hatása inkább a bőr felső rétegeiben található, főleg környezeti eredetû patogének (pl. E. coli) számának csökkentésében van. Használatukkal kedvezően befolyásolhatjuk a kifejt tej csíraszámát (1. Táblázat), valamint a tehénállományban az új tőgyfertőzések arányát (2. Táblázat) is.

 


 


 

Az első táblázatból az is kiderül, hogy a legrosszabb eredményt az ún. hagyományos vizes tőgymosással lehet elérni, különösen, ha utána nincs idő alaposan szárazra törölni a tőgyet, és a koszos víz belefolyik a fejőkelyhekbe. A száraz és a vizes-nedves letörlés sem elég eredményes, hiszen a szennyeződések hatékony fellazítását, majd a fertőtlenítő hatást ezek nélkülözik.



Nem könnyû azonban a kedvező hatások összehangolása a modern fejés előtti tőgybimbó fertőtlenítő szerek esetében sem. Hiába jó a szer fertőtlenítő hatása, ha a szerves szennyeződések rögtön hatástalanítják azt. Egyes fertőtlenítőszerek károsítják a bőrt, kontakt dermatitiszt okoznak. Nem véletlen, hogy a Semmelweisz által javasolt klóros-vizes kézfertőtlenítést ma már sehol sem alkalmazzák. A nagyon jó szennyoldó hatás is általában feloldja a bőr természetes zsírrétegét, elősegítve annak kiszáradását. Három, egymásnak sokszor ellentmondó követelménynek kell tehát megfelelni, ami a kémikusoktól alapos tervezést, az alapanyagok gondos összeválogatását igényli.



A különböző alkalmazási formáknak is vannak előnyeik és hátrányaik is. Bemártópoharak használatával a készítményeket gyorsan, jól fellehet vinni a bőrfelületekre, de nem mindíg lehet ellenőrizni, hogy nem-e éppen az elhasznált, fertőtlenítő hatásában kimerült oldattal terjesztjük-e tovább a kórokozókat. A spray technológiával nem terjesztjük a fertőzéseket, de nehéz biztosítani, hogy az oldat az összes tőgybimbó minden oldalára odakerüljön. Mind a bemártópohár, mind a spray esetében a tőgybimbó szárazra törlése egy külön munkafolyamat. Az előre benedvesített papírnál egy munkafolyamat a tisztítás, fertőtlenítés és a törlés, de a bőrre jutó oldat ritkán ér el hatékony fertőtlenítő koncentrációt és behatási időt.



Új technológia a fejés előtti készítmények habosítása speciális habosító bemártópohár alkalmazásával. Itt biztosítani tudjuk a tőgybimbók egyenletes befedését, a megfelelő koncentrációt és behatási időt, valamint csekély a fertőzés továbbvitelének az esélye is.

A tőgybimbók törlése itt is külön feladat, amelynek megfelelő végrehajtása kulcsfontosságú mind a tőgyhigiénia, mind a tejleadás szempontjából. Általában egyszer használatos tőgytörlő papírt javasoljunk, mert a textil kendők mosását és fertőtlenítését különösen nehéz megvalósítani, ezáltal a fertőzések továbbvitelének leggyakoribb forrásai lehetnek. Azt se felejtsük el, hogy a fejés előtti tőgybimbó törlés egyben stimulációs inger a tehén számára, és az oxitocin hatás 60-90 másodperc után bekövetkezik. Ennyi idővel a törlés után a fejőkelyheket tehát már fel kell helyezni, és el kell kezdődjön a fejés.



A következő lapszámban a fejés utáni tőgybimbó kezelésre szolgáló szerekről lesz szó.



dr. Sághy Tibor

A cikk szerzője: dr. Sághy Tibor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legna...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!