Tengelymérlegek a mezõgazdaságban

Agro Napló
A mezõgazdasági szállítójármûvek mérésére egyre nagyobb körben alkalmaznak a hídmérleg helyett hely- és költségtakarékosabb készülékeket. A tengelymérleg meghatározza az áthaladó jármû összsúlyát a kerekek mérõpadra gyakorolt nyomása alapján.  


 

A hídmérlegekkel szemben, amelyek hossza meg kell, hogy egyezzen a jármû hosszával, a tengelymérlegek kb. 50–70 cm hosszúságú helyet igényelnek. Igaz, hogy a mérés során a mérőpad előtt és után is a jármû hosszának megfelelő egyenes szakasznak kell lennie, de ez a hely a méréseken kívül más célokra is hasznosítható. A jármû összsúlyát a tengelyenként mért értékekből összesíti a készülék.



Megkülönböztetünk statikus és dinamikus tengelymérlegeket. A statikus mérlegnél az áthaladás nem folyamatos, tengelyenként meg kell állni a mérőcellán. A dinamikus mérlegnél pedig 2–5 km/h sebességgel haladhatunk át a mérőpadon. Ezt a mérlegfajtát nagyobb forgalmú mérlegházaknál alkalmazzák a gyorsabb áthaladás érdekében, azonban itt számolni kell a pontatlanság veszélyével. Az összsúlynál akár 1–5%-os eltérés is felléphet, ha nem egyenletes sebességgel haladunk át rajta. A tengelymérlegek között vannak hordozhatóak és leépítést igénylő konstrukciók is. A mobil mérleg előnye, hogy nem igényel alapozást, praktikusabb. A szervizelése könnyebben megoldható. Azonban ezek nem alkalmasak dinamikus mérésre, csak a helyhez kötöttek.



Cégünk kínálatában megtalálhatóak a mobil és helyhez kötött, valamint a statikus és dinamikus mérlegek is.





Az AWC tengelyterhelésmérő mérleg egy olyan súlymeghatározó rendszer, amelyet a talajba kell sül­lyeszteni. Kitûnő megoldásként szolgál olyan helyeken, ahol nincs mód egy nagyobb méretû hídmérleg kiépítésére. A mérleget egy 40 mm vastag acéllemez borítja. A mérőcella egyszerûen, nagyobb előkészületek nélkül a földbe illeszthető. A dinamikus mérés felgyorsítja a folyamatot, az eredmény pontosságát azonban befolyásolja az áthaladás gyorsasága. Az ideális haladási sebesség mérés közben az 5 km/óra. A mérőrendszer külön-külön leméri az egyes tengelyek terhelését, majd egy automata program összegzi az eredményt és kijelzi az összsúlyt. A tengelyek száma nem befolyásolja a mérések pontosságát. Egy szabályozható időintervallumon belül a rendszer automatikusan befejezi a mérést, és megjelenik az összsúly, ami ezután egy gombnyomással kinyomtatható. Ezt követően a mérleg visszaáll alaphelyzetbe és készen áll a következő mérésre.



Egy indikátornak köszönhetően a mért eredményeket automatikusan korrigálja, így a lehető legnagyobb pontossággal dolgozik.





Az SP2007 tengelyterhelésmérő rendszer igen kedvező áron kapható. Kevés helyet igényel, könnyen leépíthető, így valamennyi igénynek megfelel.

A mérlegrendszer egy mérőlapból áll, melynek mérete 2750 x 520 x 160 mm. Ezen 4 mérőcella helyezkedik el, amelyeket egy acélburkolat véd a károsodástól. A mérlegrendszer központi egységén 5 különböző funkcióval ellátott gomb található: Bruttó, Tara, Nettó, tengelyszám, és egy szöveg-bevitel gomb. Ezzel egy 300 karakteres szöveg megadására van lehetőség, amely megjelenik a kinyomtatott mérési bizonylaton.



A nyomtató külön rendelhető. A mérési tartomány 12 tonna, a leolvashatóság 10 kg. Az összsúlyhoz viszonyítva a mérleg pontossága 0,1%. A mérleg elhelyezése egyszerû. A megfelelő méretû árok alapjának elegyengetése után a mérleglapot belehelyezzük, majd kapcsokkal, csavarokkal rögzítjük. Az illesztés után a mérleg azonnal üzemkész. A mérleg kalibrálva kerül szállításra. A mûködtetéshez 230V hálózat szükséges.





A WAW széria mérlegei hordozható kivitelben készültek. Többféle konstrukció áll rendelkezésre a mérőfelület nagyságától illetve a mérleg mérési tartományától függően. Nem igényel alapozást és telepítést, kevés helyet foglal. Bármilyen vízszintes területen használható. Burkolata ellenáll az időjárás szélsőségeinek. A mérleg akkumulátorral is mûködtethető 10 órán keresztül.





A tengelymérlegek pontosságát nem csak a készülék minősége, ára befolyásolja. Lehet bármilyen drága készülékünk, ha nem tartjuk be a telepítéssel, elhelyezéssel és mûködtetéssel kapcsolatos előírásokat. Mindig ügyelni kell arra, hogy vízszintben álljon a mérőpad, a csapadék elvezetése legyen biztosítva a mérleg aknájából, nehogy kárt okozzon benne. Illetve ha dinamikus mérlegről van szó, tartsuk be az előírt sebességet, mert minél gyorsabban haladunk át a mérőpadon, a tengelyek annál jobban rugóznak, és ez nagyban hozzájárul a pontatlan méréshez.





Galambos László • Landasin-Agrogazda Kft.

www.agrogazda.hu  • info@agrogazda.hu  

H-8000 Székesfehérvár, Takarodó u. 2.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A hónap takarónövénye: a lóbab

A hónap takarónövénye: a lóbab

A Mediterráneumból származó lóbab (Vicia faba) az egyik kedvenc pillangós takarónövénye a nyugat-európai gazdáknak, és népszerűsége hazánkban is növek...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!