Farsangi alkatrészvásár az Amazone gyári képviseleténél

Agro Napló
Lassan eltûnnek az utcákról a kidobott, elszáradt karácsonyfák, lassan megjelennek a bevásárló központok polcain a vetõmagok. Ez egy dolgot jelent a gazdának: véget ért az ünnepek, a jólesõ pihenés idõszaka, ideje munkához látni, készülni a következõ szezonra. Itt az ideje felmérni a gépeink állapotát is. Ha tavaly kijavítva, a karbantartási feladatokat elvégezve tároltuk el a gépeket, akkor nagy meglepetés nem érhet minket, hacsak haszonvas gyûjtõk rá nem találtak a gyengén õrzött eszközökre. Amennyiben a gépeinket nyáron, vagy az õsszel nem készítettük fel a következõ szezonra, akkor ezt most kell megtegyük.  

Ne sajnáljuk rá az időt, alaposan nézzük át a gépeket. Jusson eszünkbe, hogy a tavaszi szezon a legbizonytalanabb időszak a növénytermesztésben. Bizonytalan az időjárás, sok a munka, kevés az idő. A vetés közben meghibásodott gépek javítása sokkal költségesebb. Drágábban lehet beszerezni az alkatrészt, hiszen az alkatrész gyors beszerzését a szállítási költség jelentősen megnövelheti. Gyakran barkácsmegoldásra kényszerülünk, ami sokszor még nagyobb kárt okoz, mint ami már korábban is fennállt. A kiesett idő, a rosszul elvégzett munka is csak a veszteséget fokozza. Lássuk, mik azok a lehetőségek, melyekkel csökkenthetjük a károkat.

 


 


 

Vizsgáljuk át a gépeket alaposan. Először vegyük szemügyre az üzemszerûen elhasználódó, elkopó alkatrészeket. Mûtrágyaszóróknál ellenőrizzük a szórólapátok és a szórótárcsák állapotát. A szórótárcsák ritkán mennek tönkre, de egy baleset, vagy a házilag hajlított lapátok okozta kiegyensúlyozatlanságból eredő vibráció használhatatlanná teheti őket. A szórólapátok üzemszerûen elkopnak. A lapát élettartamára nincs előírás. A kopás sebessége sok tényezőtől függ. A szórási távolság, a kiszórt mennyiség, a szemcseméret, a szemcse formája, a mûtrágya fajtája, gyártmánya mind hatással vannak rá.



Talajelőkészítő gépeknél első sorban a talajba hatoló szerszámok, tárcsák kopottságát, sérüléseit kell ellenőrizni. A kopott szerszámok nem csak rosszabb minőségû munkát végeznek, de az üzemanyag-fogyasztást is megnövelik. Vizsgáljuk meg a tárcsacsapágyakat. A sérült csapágy rövid idő alatt tönkre megy. Időben elvégzett cserével elkerülhetjük a csapágyház és a tengely károsodását. Vessünk még egy pillantást a talajlezáró, tömörítő hengerek állapotára is.



A vetőgépeknél a csúszó csoroszlyák és a csoroszlyatárcsák vannak kitéve leginkább a talaj abrazív hatásának. Vizsgáljuk meg a csoroszlya után haladó kopóorrot is. A kopóorr és az azzal egybe épített szerkezet hivatott megtartani a magárok oldalát addig, míg a vetőmag a magárokban nyugalomba nem kerül. Ha a kopóorr túlságosan kopott, vagy sérült, akkor idő előtt beomolhat az oldala, így a kijuttatott vetőmag nem a kívánt helyen áll meg, ami egyenetlen tőtávot eredményez. A vetőkerekek, illetve vetőtárcsák, a magvezető csövek, maglesodró kefék állapotát is térképezzük fel.



A permetezőgépek legkényesebb pontja a szûrőrendszer. Ellenőrizzük a szívószûrőt, a nyomószûrőt és a fúvókaszûrőket. Ha gyakori a fúvóka eldugulás, akkor nem elég finom a fúvókaszûrő. Ha a fúvókaszûrők túlságosan szennyezettek, akkor cseréljük ki a nyomószûrőt finomabbra. Ha pedig a nyomószûrő szennyeződik el idő előtt, akkor a szívószûrő hatékonyságán kell javítani. Általános szabály, hogy a szívó oldalról indulva, a szûrőknek egyre finomabbnak kell lenniük. Szereljük ki a szûrőket és tisztítsuk ki, vagy cseréljük ki újra.

Az üzemszerûen elhasználódó alkatrészek után vizsgáljuk át a gépek többi olyan részét is, mely tapasztalataink szerint hajlamos a meghibásodásra. Nézzük át a csapágyakat, a hajtóláncokat, ellenőrizzük az olajszinteket, a kötőelemek szorosságát, a biztosító szegek meglétét. Ha már nem várható fagy, próbáljuk ki a permetező gépet tiszta vízzel.

 


 

Ha végeztünk a gépek átvizsgálásával, írjuk össze a javításhoz, karbantartáshoz szükséges anyagokat, alkatrészeket. Az Amazone gépekhez az alkatrész-katalógus az interneten bárki részére hozzáférhető. Ha elakadt, vagy bizonytalan abban, hogy a helyes cikkszámot találta-e meg, kérjen telefonos segítséget (30/633-5000). A rosszul megadott cikkszám sok bonyodalmat okoz. Menjünk biztosra!



Az Amazone a két éve létrehozta magyarországi képviseletét a debreceni székhelyû Amazonen-Werke Kft.-t abból a célból, hogy a termékeihez méltó színvonalú gépkereskedelmet, szerviz- és alkatrészellátást biztosítson. A cég az elmúlt két évben már bizonyított. Forgalma és az ellátás színvonala már most meghaladja a korábbi forgalmazókét. Az Amazonen-Werke Kft. ettől az évtől kizárólagos joggal képviseli a gyártót. Géppel és alkatrésszel a gyártót közvetlenül csak ezt a céget látja el. Természetesen a szabad kereskedelem elve alapján bárki forgalmazhat Amazone alkatrészt. Ezek a viszonteladók a hazai képviselettől, vagy egy külföldi kereskedőtől beszerzett alkatrészeket forgalmazzák általában saját raktárkészlet nélkül, a saját árrésükkel megnövelt áron. Ezeknél a cégeknél általában az alkatrész beszerzése sok időt vesz igénybe, és a téves rendelés is gyakoribb az elfogadhatónál. Ezek alapján mit tehetünk? Menjünk biztosra!




 



Forduljunk bizalommal a gyári képviselethez. Új, vagy régi géphez keres alkatrészt? Közel lakik, vagy az ország másik végében? Nem jelenthet akadályt. Az Amazonen-Werke Kft. az ország teljes területére szállít alkatrészt. Tegyünk egy próbát, akár most. Most farsangi akcióval várja megrendeléseinket. 2010. február 1. és február 28. között 10 ezer forint fölötti megrendelés esetén ingyenes házhozszállítást, 100 ezer forint fölötti megrendelés esetén pedig az ingyenes szállítás mellé 5% kedvezményt is kapunk. Menjünk biztosra! Rugalmas, precíz, megbízható.

 


 





 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hazatérés Biharba

Hazatérés Biharba

Magyarhomorog község Hajdú-Bihar megyében, a Berettyóújfalui járásban terül el, itt, a Mogyorós telepen található az AGROTEC Magyarország Kft. terület...

Minden időben, mindent időben

Minden időben, mindent időben

6 éve dolgozik az AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjának csapatában Földing Csaba. De a mobil alkatrész értékesítőnek ennél már jóval korábbi...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?