Díszdoktorrá avatták Prof. Dr. habil. Dr. h. c. Makai Sándor egyetemi tanárt

Agro Napló
Az Agro Napló szakcikkíróját, a NYME-MTK Gyógynövénytermesztési Intézeti Tanszék vezetõjét, az alapításának 175. évfordulóját ünneplõ Kijevi Taras Shev­chenko Állami Egyetem szenátusa 2009. október 15-dikén, bensõséges ünnepi tanácsülésén díszdoktorrá (Doctor Honoris Causa) avatta.  

Az erről szóló oklevelet Prof. Dr. Leonid V. HUBERSKYI akadémikus, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, az egyetem rektora nyújtotta át.

 


 





Az 1834-ben alapított intézmény Ukrajna legnagyobb állami egyeteme, a közelmúltban elsőként nyerte el a „kutató egyetem” megtisztelő címet. Tizenöt fakultásán 23000 diák tanul, kétezer oktató közül ötszáz rendelkezik professzori címmel, köztük számos akadémikus és az Ukrán Tudományos Akadémia levelező tagjai. A 162 tanszéken kívül öt önálló Kutató Intézetében különböző tudományterületeken folytatnak magas színvonalú, nemzetközileg is elismert kutatómunkát. Negyvenöt országból 90 egyetemmel és intézettel szerződésben rögzített folyamatos oktatási-kutatási kapcsolatot tartanak fenn, közöttük karunk Gyógynövénytermesztési Tanszékével.

Makai professzor, a Belarusz Állami Mezőgazdasági Akadémián 2003-ban kapott díszdoktori címe után, immár másodszor részesült e magas elismerésben.



A most átvett diploma értékét jelzi, hogy előtte olyan ismert személyiségek kapták meg e megtisztelő címet, mint Indira Gandi India volt miniszterelnöke, William J. Clinton az Egyesült Államok volt elnöke, Helmut Kohl volt német kancellár, Vazlav Havel volt Cseh köztársasági elnök, de a világhírû kutatók között Thor Heyerdahl, JacquesYves Cousteau és a kémiai Nobel-díjjal kitüntetett Jan-Mari Lehn is itt vette át díszdoktori oklevelét.



Az ünnepi szenátusi ülésen kilenc ukrán tudós, többségük az alma-materben végzett, különböző tudományterületen kimagasló eredményt elért akadémikus, rektor vagy intézetigazgató vette át a díszdoktori oklevelet. E magas kitüntető cím Makai professzor­nak eddig végzett munkájának elismerése, mely egyúttal óriási felelősség is számára, a nemzetközi tudományos kapcsolatok továbbfejlesztése, intézményeink közötti tudományos együttmûködés kiszélesítése területén.



Gratulálunk!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
New controls for Pöttinger machines

New controls for Pöttinger machines

Intuitive operation of machines is becoming increasingly important for farm businesses. That is why Pöttinger has introduced new controls that enhance...

Az AGROmashEXPO 2022 díjazottjai

Az AGROmashEXPO 2022 díjazottjai

Az idei évi termékversenyre jelentkezők a Hazai és Nemzetközi díjra nevezhettek, Digitalizáció, Gépesítés, Input/Szolgáltatás kategóriákban. A szakmai...

Ezek a legjobb magyar mezőgépek 2020-ban

Ezek a legjobb magyar mezőgépek 2020-ban

Január 24-én, pénteken tartották meg a Mezőgépgyártásunk sikeres korszakai és jövőbeni esélyei című konferenciát az AGROmashEXPO rendezvényen. A Gépip...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 15. 12:02