2024. május 16. csütörtök Mózes, Botond

Mi után kell továbbra is vagyonadót fizetni?

Agro Napló
A 2010. január 1-tõl hatályos vagyonadó törvénybõl a lakóingatlanok utáni adófizetési és -bevallási kötelezettséget eltörölték. De mi után kell e törvény szerint továbbra is vagyonadót fizetni? A vagyonadóról szóló törvény szerint továbbra is adófizetési kötelezettség terheli a nagy teljesítményû személygépkocsikat, vízi- és légi jármûveket. Összeállításunkban az elõbbivel foglalkozunk részletesen.  

Ebből a nagy teljesítményû személygépkocsik adója esetén a törvény szerint adóköteles a belföldi magánszemély vagy belföldön bejegyzett szervezet tulajdonában álló azon személygépkocsi, amely a 125 kilowatt (azaz 170 lóerő) teljesítményt elérő hajtómotorral rendelkezik (nagy teljesítményû személygépkocsi), függetlenül attól, hogy az belföldön vagy külföldön található, illetve belföldön vagy külföldön került nyilvántartásba vételre. Ugyancsak adóköteles a külföldi illetőségû magánszemély, külföldön bejegyzett szervezet tulajdonában álló azon nagy teljesítményû személygépkocsi, amely a magyar hatósági nyilvántartásban szerepel.





Személygépkocsinak minősül az a személyszállítás céljára készült gépkocsi, amelyben – a vezető ülését is beleértve – legfeljebb kilenc állandó ülőhely van, ide nem értve az autóbuszt, valamint a motorkerékpárt.



Az adót tehát minden esetben a tulajdonosnak kell megfizetnie, függetlenül attól, hogy a személygépkocsit milyen vagyoni értékû jog (például: haszonélvezet) terhel.



Az adókötelezettséget az adóév első napján – tehát a 2010. adóév esetén a 2010. január 1-jén – fennálló körülmények figyelembevételével kell teljesíteni. Azaz, ha későbbi időpontban bármilyen változás következik be, akár a személygépkocsi, akár az adó alanyának oldaláról, ide értve a személygépkocsi átruházását, megsemmisülését is, ezt a változást csak a változást követő adóévben lehet figyelembe venni.



Az adó alapja a személygépkocsi hatósági nyilvántartásban, más hatósági okiratban feltüntetett teljesítménye kilowattban kifejezve. (A kizárólag lóerőben feltüntetett teljesítményt 1,36-tal kell osztani.)



Az adó mértékét a törvény a hasonló személygépkocsik után fizetendő gépjármûadó mértékéhez köti. Így az adó mértéke a személygépkocsik után fizetendő gépjármûadó kétszerese a 125 kilowatt teljesítményt elérő és 175 kilowatt teljesítményt meg nem haladó, két és félszerese a 175 kilowatt teljesítményt meghaladó és 200 kilowatt teljesítményt el nem érő, és háromszorosa a legalább 200 kilowatt teljesítményt elérő nagy teljesítményû személygépkocsik után. Természetesen a nagy értékû vagyontárgyak után fizetendő adót akkor is meg kell fizetni, ha esetlegesen a személygépkocsi mentes lenne a gépjármûadó fizetési kötelezettség alól.





A vagyonadóból levonható az adóköteles személygépkocsi után az adóévre kivetett gépjármûadó összege. Ez azt jelenti, hogy az adóalany a 2010. évre fizetendő, a nagy teljesítményû személygépkocsit terhelő adóból a szintén a 2010-re – az önkormányzat határozata alapján, két részletben – fizetendő gépjármûadó egészét akkor is levonhatja, ha azt a nagy értékû vagyontárgyakat terhelő adóbevallásra nyitva álló határidőig nem (nem hiánytalanul) fizeti meg. Ha a személygépkocsi tulajdonosának és üzembentartójának személye elválik, és a gépjármûadót az üzembentartó fizeti meg, akkor azt a tulajdonos a nagy értékû vagyontárgyakat terhelő adóból nem vonhatja le.




 



Az adózó az egyes nagy értékû vagyontárgyakat terhelő adót az adóévben két egyenlő részletben köteles megfizetni.



Az első részletet az adózóra irányadó éves bevallás benyújtására előírt határidőig (első alkalommal 2010. február 25., május 20. vagy május 31.), a második részletet az adóév szeptember 30-áig (első alkalommal 2010. szeptember 30-áig) kell megfizetni.

 


 





Krenovszkyné Lovász Andrea

Okl. adószakértő

A cikk szerzője: Krenovszkyné Lovász Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?