Korán elvetve...

Agro Napló
Az elhúzódó hideg és a késõn jött havazás után a tajajhõmérséklet lassan emelkedett, és március 20 körül elérte a 5 °C átlagõmérsékletet a Dél-Dunántúlon.  

A belvízzel nem sújtott területeken elkezdődhettek a tavaszi talajmunkák. Ennél a talajhőmérsékletnél a Dow AgroSciences „korai kukorica koncepciójában” kínált hibridjei már elvethetők (MT NELE, MT LENA, MT MATTES, MT 261, MT 291, MT MILO).

Március 25-29 között elvetettük az öszszes korai vetésû kukorica kísérletet az országban (1. kép). A talajhőmérséklet napi átlaga ekkor 6,5–7°C volt. Korábbi vetésre nem volt lehetőség, mert a kísérleti helyeken a talajok magas nedvességtartalma nem tette lehetővé hamarabb a jó minőségû magágykészítést.

 


 

 



A hónap végi és április elejei további lehülés, és csapadékos időjárás miatt a tavaszi talajmunkák a korábbi évekhez képest csúsznak, és a kukorica vetésének fő ideje április közepére, illetve ez utánra eshet. Ekkorra a Dow AgroSciences korán vethető, és korán el is vetett hibridjei már 2–4 leveles állapotban lesznek az időjárás függvényében (2. kép).

 


 

 



2010-ben több terméket vizsgálunk, amelyek közül néhány hibrid piaci bevezetése a következő szezonban megkezdődik. Különböző vetésidőkben teszteljük ezeknek a hibrideknek a termőképességét, agronómiai tulajdonságát, koraiságát. Vizsgálni fogjuk a be­takarított termény minőségi paramétereit (hektoliter súly, keményítő tartalom, egyéb táplá­ló anyag tartalmi jellemzők, toxinok jelenléte). Több helyen és vetési időben állítottunk be, illetve állítunk be technológiai kísérleteket, mint Diabrotica Virgifera Virgifera kísérlet, csávázószeres kísérlet, valamint a Dow AgroSciences Szolnoki Növényvédelmi Kutató Állomás munkatársaival közösen vegyszer érzékenységi, és növényvédő szer technológiai kísérleteket.



Zeitvogel Zsolt


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van, a napokban nőtte ki magát a kapálásból, így még a termésről nem sok mindent lehet mondani. A napokban olvasható, előr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?