Ismerkedés az idei év gépújdonságaival

Agro Napló
A magyar agrárium szereplõit várta a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban megrendezett Agro+Mashexpo Nemzetközi mezõgazdasági és mezõgép kiállítás. Az immár 28. alkalommal megrendezett kiállítás a Magyar Kert, valamint a Szõlészet és Pincészet együttesen mintegy húszezer négyzetméteren fogadta az érdeklõdõket január 27-30. között.  

Tizenkét országból közel 300 gyártó és forgalmazó állította ki legújabb, illetve már jól ismert termékeit. A három napos rendezvényre jellemző volt a nagyszámú látogatói közönség, a tömött standok és a számos komoly érdeklődő ügyfél. A kiállítók jelentős része számtalan új géppel, eszközzel, eljárással mutatkozott be. Az Agro Naplóban megjelent rövid összefoglaló kiegészítéseként jelen összeállításunkban – a teljesség igénye nélkül – rávilágítunk a bemutatott újdonságokra, középpontba helyezve a tavaszi talajelőkészítés, a vetés és növényvédelem területét.

 

Számos kiállító között is nagy standdal jelent meg az AMAZONE az idei év első magyarországi agrárkiállításán. Elsőként egy fontos hírt osztott meg az Agro Napló olvasóival Kovács Tamás, az Amazone-Werke Kft. ügyvezető igazgatója, miszerint 2010. január 1-től az Amazonen-Werke Kft. debreceni telephellyel kizárólagosan látja el az gépeik értékesítését, alkatrészellátását és szerviztevékenységét.



Új gépek tekintetében a gyártó kiállította a tavalyi Bábolnai Gazdanapokon különdíjat kapott EDX 9000 –T típusjelû vontatott szemenkénti vetőgépet, melyet Agro+Mashexpo bírálóbizottsága is oklevéllel tüntetett ki. A fejlesztés maga 2007-es, de hazánkban még csak most került szériagyártásra. A vetőgép újdonsága, hogy egydobos központi magadagolású rendszere van. Szétválasztották a magárokba történő magkijuttatást, a magleválasztást, illetve adagolást. Ezáltal 15 km/h sebességgel ugyan olyan pontos vetés érhető el, mint akármelyik piacon lévő vetőgép közül 8 km/h-val. Megduplázták a vetőgép sebességét, anélkül, hogy rontottak volna tőtáv pontosságon. Ezáltal 8 és 12 soros kivitelben, nagy mûtrágya tartállyal lényegesen nagyobb teljesítményt lehet elérni a tavaszi szûk szemenként vetési időintervallumban.



Kifejezetten köves és száraz területre kifejlesztett gabonavetőgép a késes csoroszlyarendszerrel ellátott új, 6 méteres munkaszélességû CAYENA. A rendszer lényegesen ellenállóbb a kopással szemben és kisebb meghibásodási eséllyel tud dolgozni, mint egy tárcsás rendszerrel ellátott elmûvelő mulcsvetőgép. Ahol a rögök tönkretennék a csapágyakat, a tárcsákat, ott ez a késes vetőgép arrébb tolja azokat és elhelyezi a magot. További nagy előnye a gépnek, hogy egy 140 – 150 Le-s traktorral is lehet vontatni.

 

 


Amazone Cayena

 



Ami növényvédelmi gépeknél újdonság, azaz alacsony árkategóriában fekvő UG SPECIAL permetezőgép. Itt egy 2200 típusjelû, 2400 literes tartálytérfogatú permetezőgépről van szó, amit egy SUPER-S szóró kerettel szereltek fel. A gépnek teljesen új kezelőszervei, illetve vegyszerbekeverő rendszere van. Igazából ez egy megújítása a korábbi UG permetezőnek.



Egy teljesen új fejlesztésû, 4000 literes tartálykapacitású, vontatott kivitelû szántóföldi permetezőgépet mutatott be a FORRÁS GÉPEK KFT. A gyártó képviseletében Kecskeméti Ildikó elmondta, FORRÁS 4000/24 típusjelû géphez a tartályok és a szivattyúk ugyan úgy a megszokott olasz gyártóktól származnak, míg a gép többi része, köztük a 24 méteres keret is Forráskúton készül, a gyártó központjában.

 



Folytatva a sort, a növényvédelemben. Két új géppel is megismerkedhettek a látogatók a FARMGÉP KFT. kínálatából.

A 2 méteres hasmagassággal rendelkező KERTITOX GOLIAT minden igényt kielégít, tudtuk meg Gyökös Zsolt kereskedelmi igazgatótól.

 


Kertitox Goliat 4000

 

 

 

Ezzel a permetezőgéppel minden növényvédelmi munka elvégezhető egy gazdaságban. A permetező 3000-4000 literes változatban érhető el, a szórókeret levegő elzárásos szórófejekkel szerelt, de egy olyan keretszint kiegyenlítő automatika is beépítésre került, ami a keresztiráynú szóráskép befolyásoló változásokat kiegyenlíti, csak hogy néhány tulajdonságát megemlítsük.

A vontatott kivitelû permetezőgépek területén is új géppel szolgál a forgalmazó. A KERTITOX BORA 2000 l-es gép tulajdonképpen a hagyományos palettához sorolható, annyi az újdonság benne, hogy lengéscsillapított a futómûve, ami szintén a keretlengések kiegyenlítését javítja.



A GÜTTLER eddig a standard hengereiről volt híres. Ezen túlmenően a gyártó más piaci területekre is kínál gépeket palettájáról, mint pl. a tavaszi magágykészítők, tárcsás boronák és simító előtétek. A januári kiállításra gyakorlatilag három újdonsággal érkeztek, ami idén tavasszal be is lett, illetve folyamatosan be van mutatva egy országjáró túra keretében.



Ahogy Páska Norbert értékesítési vezető fogalmazott, az egyik újdonságuk a FLATSPRING rugós simító, ami egy kiegészítő a már eddig eladott standard GÜTTLER hengereikhez. A 6 méter munkaszélességû gép egy 120-130 lóerős erőgép már kivállóan mûködtethető, illetve minden funkciója a traktor fülkéjéből elérhető.



Egy másik újdonság a GÜTTLER SUPERMAXX könnyû magágykészítő. Ilyen típusú gép eddig nem szerepelt a kínálatukba, így már a tavaszi magágykészítésre is kínálnak megoldást. Tulajdonképpen ezzel a típussal egy rést töltöttek be a termékpalettán. A SUPERMAXX magágykészítőt 5 méteres munkaszélességben érhető el, mely egy 110-120 lóerős erőgéppel vontatható. Itt ugyan úgy érvényesülnek az ergonómiai elemek, mint a FLATSPRING simító esetében, gyakorlatilag kiszállás nélkül lehet vezérelni a gépet.



A harmadik újdonság a már meglévő GÜTTLER - EVERS együttmûködés alapján létrejött tárcsás borona, amit a specialista saját hengerével egészít ki. Ez szintén piaci nyomás hatására alakult ki.

 


Evers tárcsás borona és Güttler henger

 



Nagy érdeklődés mutatkozott a VOGEL & NOOT kiállítási standján a HANKI-KER KFT. által bemutatott új termékek iránt. A már Magyarországon gyártott TERRADIG altalajlazító mind megjelenésében, mind mûszaki tartamban és lazítási képességben kimagasló színvonalat képvisel. A 105 cm szabadmagassággal bíró erős kivitelû gépet 5, 7 és 9 késes kivitelben lehet elérni a piacon.

 


Vogel & Noot TerraDig XXS

 



Az újdonságok között szerepelt a VOGEL & NOOT legújabb – most piacra kerülő - VIBROCULT M/S magágykészítő kombinátor családja. A legújabb konstrukciójú berendezések A VIBROCULT „M” típus függesztett, az „S” változat pedig félig függesztett kivitelben készül. A 4 soros kapa elrendezésû és 10 cm-es kapaosztásnak köszönhetően teljesen átdolgozza a talajt, és tökéletes magágy felszínt biztosít a vetéshez.



A KÉSZENLÉT ZRT. 2010-től partnerei szolgálatára állítja az olasz MATERMACC pneumatikus szemenkénti vetőgépeket, valamint a BREVIGLIERI talajmûvelő eszközöket.



Az olasz gyártó két sorozatából (4000 és 8000) a MATERMACC 8130-as típusjelû szemenkénti vetőgép sok tekintetben kiemelkedik a most piacon lévő gépek sorából, úgy mint az alacsony karbantartási költségek, vagy a technológiai újdonságok tekintetében. A korábbi 4000-es szériától eltérően, a 8000-es szériánál már megtalálhatóak a mélységhatároló kerekek, amelyek fél centiméterenként szabályozhatók. Minden gépnél rendelkezésre áll a mûtrágya-, illetve mikro granulátum adagoló, amelyek kaphatók festett vagy inox tartályokkal is.

 


Mattermacc szemenkénti vetőgép

 





Talajmûvelés technológia vonatkozásában szót kell ejteni a BREVIGLIERI forgóboronákról, illetve a talajmarókról. A legkisebb gazdaságoktól egészen a 3-4 méteres kivitelû, nagy gazdaságokban alkalmazott gépekig minden megtalálható a palettán.



Rátérve a költségtakarékossági technológiára a KVERNELAND kialította a CLC PRO szántóföldi kultivátor Hannoverben bemutatott testvérét. Ez annyiban új a korábbi CLC típushoz képest, hogy hidraulikusan csukaható vázszerkezettel rendelkezik. 3 sorban elhelyezett kapákkal, jó átömlési keresztmetszettel, egy jó szárzúzós adapterrel 10 tonna feletti kukoricában is eltömődés-mentesen tud dolgozni 5 és 30 cm mélységben. Az új CLC talajtípustól függően és igény szerint laprugós és nyírócsavaros változatban kapható. Erőgépigényét 200-250 Le-ben állapította meg a gyártó.



Ahogy Szûcs Andor termékfelelős elmondta az általuk forgalmazott permetezők tekintetében a KVERNELAND RAU IKARUSNAK elkészült az „S” testvére. Néhány lényeges tulajdonságát megemlítve: a gép kapott egy komolyabb vezérlő automatikát, illetve már gyárilag is tudja a GPS alapon történő szakaszolást. Ez a 3800 literes, ISOBUS kompatibilis gép, 24 méteres rácstér szerkezetû 3 dimenziós szóró kerettel, állítható rugózott híddal és sárvédővel szerelt. Teljesen elektronizált, vonórudas nyomkövetéssel és légfékkel ellátva. Az „S” változat ősztől lesz elérhető, egy teljesen új kezelő dobozzal, ami az ISOMAT STELLUS nevet viseli.



 

 

Megújult a MINIAIR S vetőkocsi is. A jövőben MINIAIR NOVA néven lesz található a KVERNELAND palettán. A 64 féle vetőmagot is pontosan kijuttató vetőkocsi első- és hátsó tömörítő kereke paralelogramma felfüggesztéssel kapcsolódik egymáshoz. A különböző opciók segítségével mindenki saját igényeinek, saját növényi kultúrájának megfelelően tudja kialakítani a vetőgépét. Egyes vetőkocsitól kezdve, a kettes-, vagy hármas iker vetőkocsin át egészen a 6, 5 méteres gerendelyig kínálják az apró magvakat termelő, hagyma-, paprikatermelők, stb. számára.

 


Kverneland MiniAir Nova

 

 

Kiállításra került A KVERNELAND ACCORD TS (Tine Seeder) EVO változata is. Ez a függesztett késes gabonavetőgép 4 és 6 méteres kivitelben érhető el. Az aszimmetrikus magtartály alapkivitelben 1200 literes, de 2200 literig magasítható. A vetőkéses csoroszlyák 5 sorban vannak elhelyezve és egymáshoz képest el vannak tolva, tehát a szármaradványos területeken is eltömődés menetesen is jól tudnak dolgozni, feltételezve azt, hogy a kukorica adapteren van egy jó szárzúzó, vagy történt másod menetben szárzúzás. Amennyiben a gép összecsukott állapotban van, nagyon könnyen, mellé állva tudjuk a kalibrálást, a vetőmag leforgatást és egyéb beállításokat elvégezni.







„Olyan nagytraktort sikerült megalkotni a MESSEY FERGUSSON-nak, ami bátran felveszi a versenyt a legjobbakkal”- mondta el az Agro Naplónak Kövesdi Sándor, a MAGTÁR KFT. értékesítési vezetője. Az új 270-360 Le tartományba eső 8600-as széria esetében óriási újítás a motortechnológia. Úgynevezett SCR technológiával (szelektív kipufogógáz csökkenés) mûködnek ezek a motorok, ami azt jelenti, hogy lényegesen magasabb hőfokon égetik el az üzemanyagot. Tehát sokkal kevesebbet kell elégetnie ahhoz, hogy egy adott teljesítményt elérjen, így az üzemanyag-takarékosság is további előnyévé válik. A károsanyag-kibocsájtás azonban már eléri a TIER 4-es előírásokat is. Az SCR technológia egy Ad-blue adalékkal mûködik, az adalékot hozzáadva a kipufogó gázokhoz már csak nitrogén és vízgőz, ami kijut a környezetbe. Az új motortechnológia alkalmazása mellett jó néhány újítás történt, ami a kényelmet és a kezelhetőséget érinti.



További újdonság a DAMMANN permetezők fúvókánkénti GPS vezérlésû szakaszolása. A vezérlés már nem szakaszokat kapcsol le és föl a fölösleges permetlé kijuttatás elkerülésekor, hanem egyenként kapcsolja a fúvókákat. Sokkal takarékosabb, teljesen automatikus, kezelőtől független és biztonságos. A DAMMANN akár keret megvilágítást is biztosít. Minden fúvókához kapcsolódik egy megvilágító led és szintén ugyan úgy kapcsol le és föl, mint az a bizonyos fúvóka. Ezáltal alkalmas az egész éjjel történő munkavégzéshez. Lényegesebben nagyobb hatékonysággal tud dolgozni, mert a permetlé nem a levegőbe jut, hanem koncentráltan, a növényen fejti ki a hatását.



Egy új futómû is elérhető a jövőben rendelt 2 méteres hasmagassággal bíró gépeknél, még pedig az ún. „hegyi” kivitel, ami lehetővé teszi a domboldalban történő permetezést is, így nem kell félni az esetleges felborulás veszélyétől.



A következő újdonság a permetlé tartályban elhelyezkedő keverő és kimosó rendszer, amely egy vízszintesen, hosszában elhelyezkedő nyomócső, fúvókákkal ellátva. Ez a cső a permetlészinttől függően billegő mozgást végez, és intenzíven kever. A tartály kimosása esetén tisztavizes tartályból kap betáplálást és körbeforgó mozgást végez, ezzel mossa ki a gép tartályát.



A MCHALE V 660 váltózókamrás bálázója szintén, mint új gép jelenik meg a MAGTÁR KFT. termékpalettáján. A robosztus felépítésû gép 15 késes aprító szerkezettel, továbbító rotorral van ellátva, csakhogy néhány technikai jellemzőt megemlítsünk. A V 660 a bérvállalkozók, valamint a kisebb és nagyobb gazdálkodók igényeit egyaránt ki tudja szolgálni, hiszen 0,8 m – 1,65 m átmérőjû bála is készíthető vele. A 100%-os alkatrész és szerviz háttér sem utolsó szempont, hiszen ez a széria is a gyártó szolnoki gyárában készül.



Az OMIKRON KFT. nagyjából egy évvel ezelőtt kezdte el a váltva forgató ekék gyártását, értékesítését. Első nekifutásnak a 3 ekefejes került kialakításra, az elmúlt évben már értékesítettek is. Az idei évre a 4 fejes változat is elkészült és most már a tavaszi és az őszi szántásoknál elérhető lesz.

 


Az Omikron Kft. standja

 





A lazítók esetében a nagyobb kategóriának, a középmélylazító igénye lett kielégítve. Itt elkészült a 7 késes változat, aminek a lóerő igény kb. 220 Le. A következő gép az elmúlt évben lett kifejlesztve, ami egy 8.4 méteres magánykészítő kombinátor. Ez egy 4,4 tonnás gép, automata magasság szintezéssel. A vázközép és a szárnyak is 10, 75 X 15,3 kerekekkel vannak ellátva, amelyek egy hidraulikus munkahenger kör által mélységhatárolók is. A gép szintén egy rést próbál kitölteni a gyártó kínálatában.



Nagy figyelmet szentelt a látogató közönség az Agritechnica kiállításon és az Agro+Mashexpon is a DAL-BO MAXICUT 600 késes hengernek. A SZEGANA KFT. kínálatában lévő félig függesztett, 3 tagú hengersor lényege, hogy a vágó élek a különböző kukoricaszár, dohány, napraforgó és egyéb zöld növényeket képes összeaprítani nagy területteljesítménnyel. Az egyszerûnek mondható hengersor jó előkészülete egy költségtakarékos mulcsba vetésnek is.

 



Innovációs nagydíjat nyert a VALKON 2007. KFT a VALTRA VALMET DIRECT T202 típusú erőgépével, melyet a látogatók a standon meg is tekinthettek. Nagy érdeklődéssel nézték tovább a traktor DIRECT fantázianévre hallgató fokozatmentes demo hajtómûvét is, amit Finnországból „kölcsönzött” a forgalmazó. Nagy különbség a piacon lévő más fokozatmentes hajtómûvekhez képest, hogy ebben nem két, hanem négy csoportot lehet a fokozatmentesen kapcsolni. Ezáltal minden sebességtartományban az optimálishoz közelibb hajtásláncon megy keresztül a hajtás. Ez a 200 lóerős traktor nagyméretû pótkocsik szállítására és 4-5 fejes ekével is kifogástalanul lehet szántani. Ebből a traktorból januárig még nem értékesítettek a magyarországi piacon, viszont a külföldi visszhang kedvezőnek tûnik, hiszen mintegy 500 db-ot értékesített a gyártó, elsősorban skandináv területeken.

 


A Valkon 2007. Kft. standja 

 

 





Első alkalommal debütált a VÄDERSTAD standján a tavaly május óta gyártásban lévő CULTUS kultivátor. A 3, 3;5 és 4 méteres változat már a 2009-es év harmadik negyedévétől elérhető volt a vásárlók számára.

 


A Väderstad standja

 



Az eladási statisztikák szerint Magyarországon az egyik legnépszerûbb tárcsás kultivátor a TOPDOWN. Az idei év újdonsága, hogy 2010-től a TOPDOWN 300-700 típusok már gumi tömörítőhengerrel is rendelhetőek, amelyek a könnyû mûvelésû, homokosabb talajokon mindenképpen jó választásnak számítanak.



2010-től a RAPID A 600-800S típusokon elérhető az interaktív mélység szabályzást (INTERACTIVE DEPTH CONTROL), melynek lényege, hogy vetés közben a fülkéből tudja a pilóta a vetésmélységet állítani. Ez főleg olyan esetekben jelenthet előnyt mikor homokos foltokkal teli táblában a vetőgép a saját súlyánál fogva megsüllyed. Ebben az esetben a rendszer automatikusan szabályozza a mélységet. A rendszer a kombi pneumatikus vetőgépeiken korábban is megtalálható volt, de most a sima 6 és 8 méteres pneumatikus vetőgépeikre opcióként rendelhető. Folytatva a sort a RAPID mechanikus vetőgépekkel, a 3-4 m-es változatokhoz elérhető az ún. HEAVY DUTY simítósor, mely szintén újdonság az idei évben. A gyártó főként azoknak ajánlja, akik szántásos technológiában gondolkodnak, nem csökkentett menetszámban mûvelik a talajokat. Ott lehet egy jó magágykészítő egység ez a simítósor.



-an-



Képgaléria: http://www.agronaplo.hu/kepgaleria/87

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!