2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Az IKR évadnyitó vevõtalálkozója

Agro Napló
Hagyományos téli vevõtalálkozó sorozat keretében látta vendégül partnereit az IKR az ország 14 városában, hogy aktuális szakmai és pénzügyi információkkal szolgáljon vendégeinek – és elõadások keretében tájékoztassa a megjelenteket a gazdasági tendenciákról, újdonságaikról, technológiai fejlesztésekrõl, illetve akcióikról.  

Szaxon J. Attila, a közel négy évtizedes múlttal rendelkező IKR Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a nagyszámú vendégsereget. Ismert tény, hogy a piaci viszonyokhoz rugalmasan igazodó fejlesztő-, szolgáltató-, kereskedőcég biztos segítséget jelent partnerei számára a szántóföldi termeléstől a piaci értékesítésig. Partnerekkel való kapcsolattartásukat következetes üzletpolitikájuk határozza meg, amelyben a vevő áll a középpontban.



Vámosi Gábor terménykereskedelmi igazgató előadásában vázolta, mi várható az elkövetkező időszakban a terményárak kérdésében. A világkészlet csökkenése áremelkedést jelent, a készletnövekedés pedig árcsökkenést. A 2008-as év a búzatermésben világszerte rekordot hozott, említette az előadó példaként. A válság azonban megtörte a korábbi ázsiai fogyasztást, ami jelentősen hatott a globális piacra. A 2009-ben termett kevesebb gabona még kisebb fogyasztást jelentett. A 2010-es kilátásokra jellemző a piacon szélsőséget okozó felesleg. A hazai ex­portra jósolható a lokális kereslet, de a nagy volumenû érdeklődések elmaradnak.

A bankok finanszírozási morálja sem olyan, mint pár évvel korábban volt és a kőolaj ár változása is befolyásolja az árakat.





Takács Géza vetőmag-előállítási és -kereskedelmi igazgató szerint nagy kérdés, hogy a globális felmelegedés mennyire hat ránk. Elsősorban a széndioxid-kibocsátás tehető ezért felelőssé, amelyben Kína, Amerika és Oroszország járnak az élen. Ezek a változások átalakíthatják nagy földi rendszerek mûködését. Úgy kell gondolkodnunk, hogy az unokáinktól kaptuk kölcsön a Földet, nem a nagyszüleinktől örököltük! Az elmúlt tíz évből mindössze kettőben volt az átlag csapadékot meghaladó mennyiség.

A többi év aszályos, a 2009-es év pedig igazán kritikus volt.



Horváth András növényvédőszer-kereskedelmi üzletág igazgató növényvédelmi kérdésekről szólva mondta, hogy a 2009-es évet sokak szívesen elfelejtenék. A rendkívül drasztikus aszály és a világválság miatt hatalmasat buktak a terményárak, a terménypiac nem mutatott kellő érdeklődést. A termelők az olcsóbb megoldások felé fordultak, és fizetési nehézségekkel küszködtek. A beszûkült hitelforrások miatt elindult a körbetartozás. Bekövetkezett a korábban elképzelhetetlen helyzet, visszaestek a termések, ugyanakkor a felvásárlási árak is. Aki 2009-ben csak átlagot termelt, az veszteséget realizált. Ez rányomja a bélyegét a növények kezelésének számára is, pedig jelentős változások álltak be Magyarország gyomflórájában. Az 5. országos gyomfelvételezés adataiból megállapítható, hogy ha tudjuk, mi ellen kell védekeznünk, széles és rugalmas a kínálat.



Nagy Lajos termelési vezérigazgató helyettes a tápanyag visszapótlásról beszélt. Egyik példaként Baranya megyét említette, ahol a talajadottságok éppoly színesek, mint a földrajzi tényezők. Ez a sokszínûség külön feladatot jelent a gazdálkodóknak. A hazai talajok kiválóak, a világ átlagánál mintegy tíz százalékkal jobbak. De a talajadottságok még táblán belül is változnak, a savanyútól egészen a meszesig. A tápanyag-visszapótlásnál tehát nem lehet sematikus megoldást választani akár egy táblához sem.



A precíziós vizsgálat és talajgazdálkodás témakörében az előadó említette, hogy a rendelkezésre álló AKG pályázat során 16 ezer pályázóból mindössze minden hatodik nyert. Nekik azonban vannak kötelezettségeik: 90 napon belül fel kell térképezniük a területet és elküldeni azt az MVH-nak. A kapcsolódó feladatok elvégzésében segítséget nyújtanak az IKR munkatársai, akik minden adatot elektronikusan, egységes formában rögzítenek, és a központi adatbázisba is felvisznek. Így a továbbiakban partnerként nyújtanak segítséget





Demcsik László szerviz főmérnök a mûszaki szolgáltatásokról szólt. Az IKR központi vevőszolgálattal, oktatástovábbképzéssel, területi szervizzel, alkatrész-kereskedelemmel, javítással és gyártással szolgálja ki partnereit. A gyártótól beérkezett gépek átvizsgálása, komplettírozása, nullszervizelése, minőségellenőrzése és mûszaki vizsgáztatása mind a gépátadás része. A garanciális ügyeken túl a lassú jármûvek vizsgáztatása is szerepel szolgáltatásaik palettáján.





Balla Jenő javító- és gyártóüzem igazgató az új gyárról beszélt, amelyet az IKR-en belül hoztak létre. A fejlesztéshez szükség volt a régi bábolnai szárítók technológiájára és a beintegrált csapatra. Termékcsoportjaik széles skálán mozognak, megtalálható a B3-15 szárító, az F3 adapter, illetve különböző szállítóeszközök.





Nyitrai István gépértékesítési igazgató szólt a szárítókról, amelyhez a teljes technológiát szállítják. Sok egyéb mellett a GPSről is beszélt, hiszen az IKR megkezdte a flottakövető rendszer forgalmazását.





Villám Ferenc munka- és célgép üzletág igazgató büszkén mondta, hogy ez évtől a világ legnagyobb gyártójának, az évente 80 ezer gépet gyártó Kuhn cégnek kizárólagos forgalmazói lettek. Az idei akcióik széles palettáját pedig érdemes részletesen végigböngészni, gépértékesítés vezetőiket felkeresni, számos ajánlatuk van!



Illés Zoltán NH kereskedelmi igazgató a New Holland újdonságokat ismertette, amelyeknél a fejlesztések a mind gazdaságosabb termelését hivatottak szolgálni.





–Keresztes–

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A hónap takarónövénye: a perzsa here

A hónap takarónövénye: a perzsa here

A Közép-Ázsiából származó perzsa here (Trifolium resupinatum) hírnevét legelők és kaszálók alkotóelemeként szerezte, azonban sűrű, egységes talajborít...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!