Atonik - hozza ki repcéjébõl a maximumot!

Agro Napló
Az Atonik több éve bizonyítja, hogy jól bevált technológiai eleme a repcetermesztésnek. A repcével foglalkozó szakemberek a vetésterület közel 20 százalékán használják már sikeresen.

A leggyakoribb kijuttatási mód a kora tavaszi - rovarölő szeres védekezéssel egy menetben történő – kijuttatás, 0,6 l/ha dózisban. Ezzel a kezeléssel a repce oldalelágazásainak száma érzékelhetően növelhető amellett, hogy a kora tavaszi kijuttatás elősegíti a repce gyorsabb regenerálódását a tél okozta stresszt követően.



Sokan próbálták már ki eredményesen a közvetlenül a repce virágzása előtt javasolt második kezelést is (a dózis szintén 0,6 l/ha). Ez a kezelés a termékenyülésre és a becőbekötődésre van jótékony hatással. E második kezelésnek akkor van igazán értelme, ha megfelelően csapadékos az időjárás, jó a talaj vízellátottsága és van esélye a növénynek a többletkötések kinevelésére.





Az Atonik különböző repcefajtákra és hibridekre gyakorolt hatásának megismerése céljából 2008-ban nagyszabású fajtaösszehasonlító vizsgálatsorozatba fogtunk. Az ország négy helyszínén négy fajta, illetve hibrid viselkedését vizsgáltuk. Álljon itt példaként egy (eszterágpusztai) eredmény (1. ábra).

 


 

 





A rendelkezésre álló eredményekből annyi már biztosan látszik, hogy valamilyen mértékben a vizsgált fajták és hibridek mindegyike pozitívan reagált az Atonikos kezelésre. Végleges következtetéseket azonban csak a vizsgálatsorozat befejeztével, illetve nagyüzemi vizsgálatokat követően lehet majd levonni.



A 2. ábrán látható – Lengyelországból származó – grafikon az elmúlt években repcében elvégzett 48(!) kísérlet összesített eredményét szemlélteti. Az összes kísérletben egy kezelés történt, kora tavasszal, 0,6 l/ha-os dózissal. A grafikonon nagyon jól látszik, hogy a kezelés hatására mért terméstöbblet a kísérletek többségénél 5–15% volt. Kisebb számban előfordult olyan is, hogy nem lehetett szignifikáns különbséget kimutatni a kezeletlenhez képest, de olyan is, ahol 20–30% terméstöbbletet regisztráltak.

 


 

 



Az első ajánlott kezelés ideje hamarosan elérkezik. Ajánljuk figyelmébe a készítményt azoknak is, akik még nem használták. Érdemes kipróbálni! Nagy segítséget nyújt a repce tavaszi indulásánál, a várható többlettermésről nem is beszélve.





Herpai Sándor

Arysta LifeScience Magyarország Kft.

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?