Gabonára fejlesztve

Agro Napló
A lébényi székhelyû Calor 2000 Kft. a közkedvelt nagytûzterû szalmabálás kazánjai mellett egy forradalmian új kazáncsaládot fejlesztett ki, amit MAGMA fantázia névvel hoznak forgalomba.  


 

 

Ezekben az új tüzelési technológián alapuló berendezésekben nem csak az első osztályú fapelletet, hanem az agripelletet sőt még selejtes gabonaféléket vagy akár biobrikettet, repce vagy olajpogácsát, de ha szükséges még aprószenet is el lehet tüzelni szabályozott körülmények között, automata rendszerben. A kazánban felhasználható tüzelőanyagok széles skálája lehetővé teszi a felhasználónak, hogy az épp legolcsóbban beszerezhető tüzelőanyaggal fûtsön. A gazdálkodóknak óriási gondot jelent a megtermelt gabona eladása, és ha sikerül is jónak tûnő üzletet kötni, akkor is nyomott áron tudják eladni a termény egy részét, de a megmaradó előbb utóbb veszendőbe megy. A bioetanol gyártásához is rengeteg kukoricát használunk fel, de a keletkezett több ezer tonna melléktermék nagy részével eddig nem tudtak mit kezdeni. A biodízel előállítása során hasonló mennyiségben keletkezik még fûtésre hasznosítható melléktermék.





Ennyi bevezető után kezdjünk el számolni. Nézzük meg, mennyibe kerülne az éves fûtési költségünk, ha földgáz helyett pl. agripellettel vagy selejt kukoricával fûtöttünk volna. A földgáz fûtőértéke 34 MJ, a kukoricáé 16 MJ tehát 1 m3 gáz helyett 2,1 kg agripelletet kell eltüzelnem. Ha egy családi ház éves földgázfogyasztása 3600 m3, az 135 Ft/m3 árral számolva 486 000 Ft. Ha ugyanezt a házat agripellettel vagy kukoricával fûtöttük volna, 7,7 tonnára lett volna szükségünk, aminek ára 30 Ft/kg árral számolva 229 500 Ft, vagyis 256 500 Ft-ot takarítottunk volna meg. Az energiaárak emelkedése miatt érdemes lenne átgondolni a gabonáról alkotott véleményünket. Több ezer hektáron termesztünk különféle energianövényeket, amit még szárítani és pellettálni kell, hogy el tudjuk tüzelni. Ha ezeken a területeken energianövényként gabonát termesztenénk, akkor ezek a mûveletek elmaradhatnak, mert a pelletálást a természet elvégzi helyettünk.





Calor 2000 Kft, Lébény • Tel.: +36-96/564-040


 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!