Az agráriumban is: flottakövetés = megtakarítás

Agro Napló
Amíg a szállítmányozásban már régóta használnak GPS alapú – azaz mûholdas – flottakövetõ rendszereket, addig a mezõgazdaságban az elsõ felhasználók 4-5 éve jelentek meg. Ennek oka, hogy a korábbi rendszerek nem feleltek meg a mezõgazdaság támasztotta magas követelményeknek, többek között: rezgés-, ütés- és vízálló kivitel; másodperces felbontás a pontos mûvelési terület számításához; intelligens vezetõ és munkafolyamat azonosító perifériák; saját és vásárolt táblatérképek bevitele; erõ- és munkagép paraméterek, valamint munkafolyamatok kezelése; munkafolyamat alapú elszámolások; munkavégzés mennyiségére és minõségére vonatkozó összehasonlító elemzések.  

Belföldön az agrárfelhasználók igényeinek leginkább megfelelő rendszert az ITineris Kft. kínálja. A minden összetevőjében Magyarországon fejlesztett és gyártott WayQuest rendszer sikerességét bizonyítja a több, mint 150 felhasználó vállalkozás és a 3500 GPS-szel felszerelt erőgép.



Három, 3500 és 4500 hektáron termelő, és a WayQuest rendszert régóta használó, magyar mezőgazdasági cégen elvégzett részletes költségelemzés kimutatta, hogy a szóban forgó rendszer alkalmazásával elért közvetlen megtakarítás 12–20 százalék közötti volt éves szinten. Érdekes, hogy a várttal ellentétben nem az üzemanyag-felhasználás ellenőrzése és a visszaélések kiszûrése hozta a legnagyobb költségcsökkenést. Ez csupán a teljes megtakarítás mintegy 30 százalékát adta. A közvetlen megtakarítás nagyobb részét a munkaidő és gépidő kihasználtság ellenőrzése és annak optimalizálása hozta. Jelentősen csökkent az egy hektárra vetített munkaidő és munkabér, illetve a gépidő és gépköltség. Az egyik jelentősen „túlgépesített” vállalatnál egyenesen a géppark csökkentését hozta a rendszer bevezetése.



A bemutatott rendszer segítségével a termelő pontos információk alapján tudja meghatározni, hogy mely táblán ki, mivel, mikor, mennyi és milyen munkát, továbbá ami még fontosabb, hogy a technológiai paraméterek alapján milyen minőségben végzett el. Ráadásul ezeket a pontos adatokat automatikusan tudja feladni a program több könyvelési, bérszámfejtési rendszer felé. Összességében a vizsgált cégeknél a WayQuest rendszer használata nagyságrendileg 10 millió forintos megtakarítást eredményezett, ami már az első évben bőven meghozta a befektetés árát.



Mehlhoffer István • ITineris Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az agrárgarancia segíti a pályázókat

Az agrárgarancia segíti a pályázókat

Az agrárium beruházásainak ösztönzésére jelentős források állnak rendelkezésre, de a támogatásokat kiegészítő finanszírozás is kulcsszerepet játszik a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!