Repce: növekvõ területen - sokféle vetõmagból

Agro Napló
Az õszi káposztarepce napjaink egyik legjelentõsebb növénye. Az Európai Unióban és hazánkban dinamikusan fejlõdik termesztése. A megtermelt repcemagot teljes egészében felhasználják az EU tagállamai, így a piaci lehetõségek továbbra is stabilak maradhatnak.  

Jelenleg Magyarországon a repce vetésterülete meghaladja a 290 000 hektárt. Ez egy olyan jelentős területnövekedés, amely mindenképpen megkívánja a termesztéstechnológia fejlesztését és szigorú betartását. Gazdaságosan ezt a növényt termeszteni csak nagy odafigyeléssel lehet, hiszen a vetéstől a tavaszi virágzásig a gazdák már jelentős összegeket költenek a repcére.



Összehangoltan



A sikeres repcetermesztés, és ezáltal a kimagasló termés több tényező összehangolásának az eredménye. Sajnos a hazánkra jellemző szeszélyes időjárás (őszi és tavaszi aszály, jelentős téli fagyok) befolyásolhatják a termesztés sikerét, de ezek a kedvezőtlen hatások csökkenthetők a fegyelmezett agrotechnika alkalmazásával, és a megfelelő hibridek és fajták használatával. Emellett kiválóan illeszthető a vetésszerkezetbe, hiszen a kalászosok után kitûnően termeszthető.



Nagyon fontos azonban szem előtt tartani, hogy biztosítsuk a sikeres kelést. A technológia első eleme már a kalászosok betakarításával elkezdődik. A tarló ápolása és mûvelése elengedhetetlen feltétele a kiváló magágy készítésének. Amennyiben ezt a mûveletet későn végezzük, talajaink kiszáradnak és csökken a gyors és egyenletes kelés esélye. Fontos, hogy a repce növények kellően megerősödve menjenek a télbe, ez a garanciája az áttelelésnek és a gyors tavaszi fejlődésnek.





Hibridek és fajták



A sikeres és jövedelmező termesztés másik elemét a kiváló terméspotenciállal rendelkező hibrid- és fajtarepcéket a Gabonakutató Kft. biztosítja az Önök számára. Repcéink nemcsak termésben, hanem az elengedhetetlen alkalmazkodóképességben és télállóságban is a legjobbak között vannak. A Gabonakutató által kínált repcék termésstabilitása és betegség ellenállósága kitûnő.



 


 

 



Nagy gondot fordítunk a beltartalmi értékek fejlesztésére. A glükozinolát tartalom tervezett csökkentése miatt a repcéink biztos piacot találnak, hiszen a fajta, és hibrid repcéinknél ezek az értékek jóval az új határérték alatt maradnak.



Nemesítőink kiemelt figyelmet fordítanak a magas olajsav tartalmú repcék előállítására. Jelentős munkával egyre sikeresebbek azok a törekvések, amelyek a zsírsavösszetételre, illetve az olaj minőségének további javítására irányulnak. Ennek eredményeként sikerült bejelenteni egy közel 80%-os olajsav tartalmú fajtát.





A 2010-es évi vetésekhez kiváló fajta- és hibridrepcéket kínálunk. Hibridválasztékunk egy kiváló termőképességû és beltartalmi paraméterekkel rendelkező repcével bővült az idén. A Hycolor minden szempontból megfelel a hazai igényeknek, hiszen télállóképessége átlag feletti, a glükozinolát tartalma 10 μmol/g, több év átlagában. Magtermése 10%-kal múlta felül a standard átlagot. Közepes növénymagasságú, jó állóképességû hibrid. Rendkívül jó elágazó képességû és kezdeti fejlődésû, kiegyenlített állományt képez.

 

 


 

 



Továbbra is bátran ajánljuk a termelők figyelmébe az elmúlt évben kiválóan szereplő hibridünket a Finnesse-t. Aki intenzíven gazdálkodik és a maximális termésre törekszik bátran válassza ezt a nagy termőképességû repcét. A diagram is jól mutatja, hogy üzemi méretekben is megállta a helyét. A 2009-es üzemi kísérleti átlaga elérte a 4,5 t/ha-t. Olajtartalma mindkét vizsgálati évben 45% fölötti eredményt mutat. Az éréscsoporton belül korai virágzás és érés jellemzi. A hibridekre jellemző átlagos magassággal, jó állóképességgel rendelkezik. Rendkívül erős gyökérzete, kiváló kompenzáló képessége a hazai termesztési viszonyok között jól érvényesül. Fómával szembeni ellenálló képessége átlag feletti.





Kínálatunk fontos részét képezik a jól bevált fajtarepcéink. A magyarországi viszonyokhoz kiválóan alkalmazkodó GK Gabriella, GK Lilla és GK Helena továbbra is jól illeszthető a vetésszerkezetbe. Télálló- és regenerálódó képességük kiemelkedő. Alacsony glükozinolát tartalmuk miatt a felvásárlásnál biztos előnyt élveznek. Termésük intenzív gazdálkodás mellett meghaladja a 4 t/ha-t.





Virágné Pintér Gabriella

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
RAPOOL-repcék. SHREK, a zöld óriás

RAPOOL-repcék. SHREK, a zöld óriás

A SHREK már messziről felismerhető és elkülöníthető, akár az őszi időszakban, akár a becőrengeteget kémlelve, egyedülálló biomasszája és hatalmas, már...

Bayer Farmok 2019

Bayer Farmok 2019

„Az emberiséget elegendő és biztonságos táplálékkal ellátni rendkívül nagy kihívás. Növényvédelem hiányában a károsítók élelmiszerünk és élelmiszer al...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!