2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Lamardor - a Bayer gondos csávázószere

Agro Napló
A csávázószerek kutatásában a Bayer közel 100 éves múltra tekint vissza. A modern csávázószerek az 1970-es évek végén jelentek meg.û

A Baytan márkanév méltán számít mérföldkőnek: nem csak a hatóanyaga, de a formuláció is újszerû volt. A Bayer 2009-ben sikerrel bevezetett kalászos gombaölő csávázószere, a Lamardor minőségi változást hozhat a vetőmagvédelemben. A Lamardor két kiváló fungicid hatóanyagot, tebukonazolt és protiokonazolt tartalmaz.





A tebukonazol



Széles hatásspektrumának köszönhetően eredményesen alkalmazzák az alma védelmétől a repce és kalászos lombvédelmen át a vetőmagcsávázásig. A tebukonazol a gombák ergoszterol bioszintézisébe avatkozik be (DMI fungicid). Míg azonban a többi azol csupán egy helyen, a tebukonazol két helyen gátol. Ez nagy hatásbiztonságot eredményez. A növényekben viszonylag lassan, de egyenletesen oszlik szét. Hatása sokáig tart. Preventív aktivitása hosszú, ugyanakkor gyógyító és pusztító hatása is kitûnő, s biztonságos a kultúrnövényre is.





A protiokonazol



A Bayer CropScience újabb DMI hatóanyaga, ami az azolok új csoportját, a triazolintionokat képviseli. Széles hatásspektrumú, kalászosokban mind permetezőszerként, mind csávázószerként valamenynyi betegség ellen kiváló eredménnyel alkalmazható. Megkülönböztető tulajdonsága a fusarium gombák elleni kiemelkedő hatékonyság. A protiokonazol jó védő, gyógyító és pusztító hatással, és igen hoszszú hatástartammal rendelkezik, ami kedvező élettani hatásokkal is párosul.

 



A Lamardor 400 FS



Literenként 250 g protiokonazolt és 150 g tebukonazolt tartalmazó, koncentrált csávázószer, mely valamennyi kalászos gabonafélében engedélyezett. Dózisa vetőmag tonnánként 0,2 liter. Az új csávázószer több, mint két molekula egyszerû keveréke. A hatóanyagok jó illeszkedésének köszönhetően szinergista hatások lépnek fel. Így pl. a Lamardor a maggal terjedő hópenész ellen sokkal erőteljesebb hatással bír, mint a két hatóanyag külön-külön.



Széles spektrumú csávázószer lévén, a Lamardor hatékony az összes fő betegség ellen, így a búza kőüszög, a búza porüszög, a hópenész, a fuzáriumos gyökér- és szártőrothadás, a Bipolaris-os gyökérrothadás, a szeptóriás pelyvafoltosság, az árpa porüszög, az árpa levélcsíkoltság és az árpa fedettüszög ellen. Megkülönböztető tulajdonsága a fuzáriumos betegségek, a hópenész és a bipolaris elleni hatása.



A betegségek elleni védelem mellett az új készítmény élettani hatásokkal is rendelkezik. Ezek – melyeket így együtt csak a Lamardor nyújt – fontos előnyöket jelentenek a felhasználók számára.





1. Jobb kezdeti fejlődés (vigor): a Lamardorral csávázott vetőmagból nagyobb vigorral bíró, erősebb csíranövények lesznek.

 


 

 



2. Fokozott fagytûrés: a mezokotil a kelő növény legérzékenyebb része. Fagy esetén az elmozduló talajszemcsék könynyen megsértik. A mezokotil hiánya a Lamardorral csávázott növények esetén fokozott fagytûrést biztosít.

 


 

 



3. Jobb szárazságtûrés a nagyobb vízfelvételből adódóan: a Lamardor hosszabb gyökereket eredményez, javítja ezáltal a vízfelvételt és a szárazságtûrést.

 


 

 



4. Gyorsabb fejlődés, robosztusabb növények: fokozódik a hajtásképződés, korábbi bokrosodást, erősebb állományt eredményez.

 


 

 



A Lamardor Red csomag



A Lamardor koncentrált szer, dózisa kicsi, így nem tud mély színintenzitást adni. Ezért a csávázólébe vetőmag tonnánként 1 liter Peridiam® Eco Red segédanyagot kell alkalmazni, melyet a Bayer ajándékba ad. A készítmény így Lamardor Red néven 10 tonna vetőmag csávázására való csomag formájában kerül forgalomba, melynek összetétele: 2 liter Lamardor csávázószer és 10 liter Peridiam Eco Red segédanyag.



A Peridiam színes bevonatot képez a vetőmagon. A szín fokozása mellett fényes felületet ad, a magok nem tapadnak össze, a vetőmag nem boltozódik a vetőgépben, csökkenti a porolást, és a kopás miatti hatóanyag veszteséget.



A Lamardor 2009-ben már bizonyította tudását. Kérem a kedves olvasót, hogy próbálja ki Ön is az új készítményt és tapasztalja meg jó tulajdonságait.





Farády László • Bayer CropScience




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egyre nő az aszálykár

Egyre nő az aszálykár

Óriási károkat okoz a szárazság Magyarországon, hozzávetőleg 150 milliméter, tehát 3-4 hónap átlagának megfelelő csapadékra lenne szükség a helyzet me...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!