Kihívások a modern mezõgazdaságban

Agro Napló
A munkahelyteremtés jelenti a legnagyobb kihívást a nemrégen hivatalba lépett új agrárkormányzat számára, és céljaik között ezt tartják a legfontosabbnak – jelentette ki Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelõs államtitkára június elején Budaörsön tartott szakmai konferencián, amely „Kihívások a modern élelmiszergazdaságban” címet viselte.  

A fórumot az Európai Földtulajdonosok Szervezete (ELO) egy európai fórumsorozat részeként szervezte meg Budaörsön a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) valamint a Syngenta segítségével. Vancsura József a GOSZ elnöke a helyszínen az Agro Naplónak kijelentette, hogy az európai és a magyar mező- és élelmiszergazdaság előtt számos kihívás áll, amelyet mielőbb meg kell oldani. Ezekről a kihívásokról cseréltek véleményt a tanácskozáson jelen lévő szakemberek. A téma iránt érdeklődők több mint százan voltak a Holiday Inn hotelban.





A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára elő­adásában kiemelte: az új munkahelyeket elsősorban a mezőgazdaság munkaintenzív területein, például a zöldség- és gyümölcstermesztésben, az erdőgazdálkodásban és az állattenyésztésben lehet létrehozni.



Emellett a most hivatalba lépett agrárkormányzat a hatékonyság növelése érdekében több gazdálkodási feltételen is változtatni kíván. A különböző új szabályokat most dolgozzák ki a szakemberek. Példaként az alkalmi munkavállalás szabályainak megváltozását valamint az új Földtörvény kidolgozását említette, jelezve, hogy e területek szabályozásának új koncepciója már a közeljövőben elkészül.





A Közös Agrárpolitika (KAP) napirenden lévő reformjáról szólva leszögezte: Magyarország elemi érdeke, hogy a KAP 2013 után is fennmaradjon, és a támogatások ne csökkenjenek.



A KAP reformról beszélt még Mark Titterington, a Syngenta munkatársa is: elmondta, hogy az EU-ban a Közös Agrárpolitikát 2020-ra már új prioritások alapján szervezik meg. Ezek a tudásalapú mezőgazdaságot, a magas szintû foglalkoztatást és az úgynevezett „zöld föld” programot helyezik előtérbe. Ezen kívül figyelmet kívánnak fordítani a környezet és a mezőgazdasági termelés összehangolására, továbbá a szociális körülményeinek javítására is – mondta a szakember.



–an–

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 17. 12:14