BASF Szántóföld Napja 2010

Agro Napló
Az idei évben immár hetedik alkalommal rendezte meg a BASF Hungária Kft. Agrodivíziója a Szántóföld Napja elnevezésû rendezvénysorozatát. Az ország három különbözõ pontján – sorrendben Szarvason, Hajdúböszörményben és Szekszárdon – várta a szántóföldi kultúrák termelõit, tanácsadóit a cég parcellabejárásokkal egybekötött szakmai bemutatóra.  


Az évek óta többszáz termelő részvételével lezajló rendezvénysorozat idei mottójául „A föld a legszebb ígéret. A szaktudás pedig a biztosíték arra, hogy az ígéret valóra is váljon” gondolatot választották a rendezők. Mint Kőrös Gyula marketingvezető megnyitójában elmondta, a BASF dolgozói hisznek abban, hogy bár a szántóföldi növénytermesztésben sok minden függ a természettől-időjárástól, a sikeres termesztés szakértelem és tudatos tervezés nélkül nem valósulhat meg, hisz a szakértőtől kapott gondoskodást a föld többszörösen meghálálja. Kifejtette, hogy a BASF agrocsapatának tagjai úgy gondolják, hogy a Szántóföld Napja rendezvénysorozat évről évre kiváló alkalom arra, hogy véleményt és tapasztalatot cseréljenek a termelők, a tanácsadók és a különféle gyártócégek a már bevált módszerekről, és bemutatásra kerüljenek azok a lehetőségek és növényvédelmi megoldások, melyek használatával még eredményesebb lehet a termesztés.

 

 


 

 

 



Rácz Róbert divízióvezető kiemelte, hogy a BASF Agrodivíziója folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően évről évre olyan termékek és technológiák születnek, amelyek felhasználásával a termelők megvalósíthatják – vagy akár túl is szárnyalhatják – tervezett eredményeket, biztosítva ezzel a jövedelmezőbb termesztést. Jó példa erre az idén bevezetett – a rendezvény arculatát is átható – AgCelence minőség-brand, mely azokat a BASF termékeket képviseli, amelyek átlag feletti képességekkel rendelkeznek a növény számára, optimális körülmények mellett is. Ez a védjegy jelzi minden felhasználója felé, hogy e termékek használatával élvezheti azok előnyeit: például magasabb termés, optimálisabb, a feldolgozó a fogyasztói piac által is elfogadott és magasabban értékelt beltartalmi mutatók, egyöntetû szín, forma, magasabb cukor stb. Az AgCelence csoportba jelenleg 3 prémium, a használók által is elismert termék tartozik: az Opera® New a kalászos kultúrákban, a Pictor® repcében és napraforgóban, illetve a Cantus® szőlőben – az előbbi kettő hatásáról a termelők a parcellabejárások során meg is győzödhettek.





A bevezető előadás során bemutatták az EcoPack-ot, a BASF növényvédő szereinek új, környezetbarát csomagolását. Az EcoPack egy könnyû, egyszerûen kezelhető flakon központi nyílással a tetején, új típusú csavaros kupakkal védőfólia nélkül. A formatervezett kialakítás csökkenti a visszafröccsenés és loccsanás lehetőségét, továbbá megkönnyíti a flakon tartalmának kiöntését és az öblítést. Mint az újdonságról kiadott brosúrában is olvasható, az új csomagolóanyag kifejlesztésében aktív szerepet játszottak a cég kutatói mellett maguk a termelők is a világ különböző pontjairól. A csomagolási rendszer teljes megújulása 2014 végére fejeződik be, melynek eredményeként a BASF 2000 tonnával csökkenti az üvegházhatásban közrejátszó CO2 kibocsátását. Ez egyenértékû több mint 80 000 esőerdei fa megóvásával. Kőrös Gyula marketingvezető előadásában bemutatta a BASF új repce regulátorját, a Caramba® Turbo-t. A szer 30 g/l metkonazolt és 210 g/l mepiquat-kloridot tartalmaz, a BASF speciálisan a repcére fejlesztette ki.

 

 


 

 

 

Új formulációjának köszönhetően a viaszos növényfelületen jobban eloszlik, erősebben megtapad, gyorsabban szárad, a növény szöveteibe több hatóanyag szívódik fel. Ennek köszönhetően esőállósága kiváló, az innovatív formuláció biztonságos és rugalmas kijuttatást tesz lehetővé. A készítmény – két hatóanyaga együttmûködésének köszönhetően – hatással van a repce energiagazdálkodására. Az őszi kezelés után a visszafogott hajtásnövekedés erőteljes gyökérnövekedéssel párosul, ugyanis a rendelkezésre álló tápanyag átcsoportosul a gyökérrendszer fejlődéséhez, ami a karógyökér vastagodásában és a sûrûbb, mélyebbre hatoló oldalgyökerek megjelenésében mutatkozik meg. Ennek a kedvező morfológiai változásnak köszönhetően nő a repce télállósága, csökken a kifagyás veszélye, az alsó levelek lefagyása mérséklődik, enyhe tél esetén megakadályozza a repce korai szárbaindulását, így a Caramba Turbo optimális feltételeket biztosít a tavaszi induláshoz. A tavaszi Caramba Turbo-s kezelés tovább erősíti a repce gyökér- és hajtásrendszerét, hatására homogén, erős szárú állomány alakul ki, az elágazások száma megnő. A jól fejlett állományban a virágzás lefutása egyöntetû, a növény sok, maggal telített becőt köt, érése egyenletes. A Caramba Turbo kiváló növekedésszabályzó tulajdonsága mellett nem szabad megfeledkezni a készítmény fungicid hatásáról sem. A Caramba Turbo eredményesen mérsékli a fómás levélfoltosság és szártő rothadás valamint a cilindrosporiumos betegség által okozott károkat.

 

 


 

 

 





Az előadások és a parcellabejárások mellett összesen 21 partnercég mutatkozott be az agrár-szaksajtó, a vetőmag-nemesítés és -kereskedelem területétől, a kijutattástechnikán át a tápanyag-utanpótlásig, emellett minden helyszínen jelen voltak a BASF Agrodivízión kívüli üzletágai is, melyekkel együttmûködve a termelők javíthatják, fejleszthetik munkakörülményeiket, munkájuk hatékonyságát és tevékenységük jövedelmezőségét. A BASF szakemberei olyan megoldásokat szemléltet, melyek az infrastrukturális kihívásokra nyújtanak választ.





A BASF Magyarországon: a BASF Hungária Kft. a BASF SE leányvállalataként Magyarország jelentős vegyipari cégei közé tartozik. 1991 óta önálló kereskedelmi vállalatként mûködik. 2006-ban történt a Degussa építőipari kemikália üzletágának akvizíciója, ezt követően a hazai érdekeltség immár BASF Hungária Kft. építési vegyianyag divíziójaként folytatja üzleti tevékenységét. A cégcsoport harmadik hazai vállalata, a solymári Elastogran Kemipur Poliuretán System Kft. termelő tevékenységet is folytat. A BASF három hazai leányvállalata jelenleg 140 főt foglalkoztat. 2009-ben a BASF Csoport Magyarországon keletkezett árbevétele elérte a 172 millió eurót. További információk a BASF Agrodivíziójának magyarországi tevékenységéről a www.agro.basf.hu internetes címen érhetők el.





Képgaléria linkje

www.agronaplo.hu/kepgaleria/103

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 17. 10:03