A SAATEN-UNION tovább erõsíti az újgenerációs hibridrepcéi kínálatát

Agro Napló
A hazai növénytermesztés korszerû vetésszerkezetének kialakításában mára már elvitathatatlanul meghatározó szerephez jutott az õszi káposztarepce, nemcsak jövedelmezõ termeszthetõsége miatt, hanem mint a következõ évi õszi kalászosok legjobb elõveteményeként is. A nehezen elõre jelezhetõ piaci és idõjárási körülmények között döntõ szempont az elérhetõ legmagasabb termés és a nagy termésbiztonság. A SAATEN-UNION ilyen helyzetben elsõsorban a hibridek termesztését javasolja a termelõknek.  


A hibrideknek nagyobb termőképességük, jobb stressztûrésük és termésstabilitásuk, jobb tápanyaghasznosító képességük, nagyobb kelésbiztonságuk és szélesebb vetésidő-intervallumuk olyan agronómiai előnyök összességét testesítik meg, amelyek a magasabb vetőmagköltség figyelembevételével is egyértelmû jövedelemtöbbletet biztosít a fajtákkal szemben.

 

 

A világ első restaurált hibridrepcéinek állami elismerése 1995-ben a SAATEN-UNION nemesítőinek nevéhez fûződött. Az azóta eltelt időszak egyértelmû tendenciája, hogy a hibridrepcék egyre nagyobb területet foglalnak el a vetésterületből Európa-szerte, termésfölényüket valamennyi régióban és valamennyi évjáratban igazolták.



A hibridrepcék hazai elterjedése is felülmúlta a kezdeti várakozásokat, napjainkban a vetésterület döntő hányadán szerepelnek. Magyarországi elterjedésükhöz meghatározó módon járult hozzá a SAATEN-UNION, nemcsak a folyamatos termékfejlesztéssel, hanem a legújabb termesztés-­technológiai elemek megismertetésével. Széles hibrid portfóliónk megteremtette annak a lehetőségét, hogy minden repcetermesztő megtalálhassa a körülményeihez, igényeihez, technológiájához leginkább megfelelő hibridet.

 


 

 





A SAATEN-UNION az elmúlt évben a klasszikusnak számító hibridjei mellett az ABAKUS, a ROHAN valamint a MERANO hibridekkel egy olyan új generáció bevezetését kezdte el, mellyel magasabb hozamok és olajbonifikáció, nagyobb termésbiztonság, öszszességében magasabb jövedelmezőség elérése vált lehetővé. Ezek a hibridek valódi genetikai újdonságot képviselnek, mivel olyan nemesítési programokból születtek, melyekben teljesen különválik az apai és anyai vonalak fejlesztése. Újabb anyavonalak megjelenése mellett számottevően megnőtt az új apavonalakkal történő keresztezések nagyságrendje is. Ráadásul a SAATEN-UNION az egyedüli nemesítőház, amely egyidejûleg több hibridrendszert is alkalmaz a fejlesztéseiben. Ezáltal olyan széles genetikai sokszínûség jelenik meg hibridjeink tulajdonságaiban, melyekre eddig nem volt példa.

 


 

 





Az új generációs hibridek közös tulajdonsága az általuk képviselt új termésszint. A ROHAN már a 2006-os hivatalos kísérletekben is kiemelkedett rel. 105,7% magtermésével és rel. 112%-os olajtermésével. Az ABAKUS a 2006-2008-as vizsgálati időszak legmagasabb magtermését és olajtermését elérő hibridjelöltje volt a középérésûek hivatalos fajtakísérleteiben. Persze a gyakorlatban, „éles körülmények között” nem csak az számít, hogy milyen termésre képes a hibrid a kisparcellán. Döntő jelentőségû, hogy az új generáció hibridjeiben a kiemelkedő termőképesség és magas olajtartalom mellett a meghatározó agronómiai tulajdonságok – kezdeti fejlődés erőssége, télállóság, koraiság, állóképesség, gombabetegségekkel szembeni ellenálló képesség, valamint a könnyû, gyors és veszteségektől mentes betakaríthatóság – olyan egyedülálló kombinációját sikerült rögzíteni, amelyek döntően hozzájárulnak a termésbiztonság és jövedelmezőség növeléséhez, a legnehezebb körülmények között is.

 


 

 



A sikeres repcetermesztők számára nem kérdés a nemesítés kínálta genetikai előrehaladás előnyeinek folyamatos kiaknázása. Számukra kínál új lehetőségeket az új hibridgeneráció bővülése a VISBY és ARKASO hibridekkel.



A VISBY az elmúlt két évben Németországban – az európai repcetermesztés fellegvárában – rendkívüli népszerûségre tett szert: piacra kerülésének első évében, 2008-ban a legnagyobb területen termesztett hibriddé vált, majd rá egy évre, 2009 őszén megduplázódott a vetésterülete.



A hivatalos fajtakísérletekben 2008-ban és 2009-ben 118 kísérleti helyszínen rel. 108%-os terméseredményt produkált úgy, hogy 112 helyszínen ért el 100% feletti terméseredményt. A hazai fajtakísérletekben sem érte be kevesebbel tavaly: 107,4%-os magtermése és 110,7%-os olajtermése igazolja a magyar viszonyok közötti kiváló adaptációs képességét, ez a rendkívüli termésstabilitás a VISBY sikerének alapja. A legkülönbözőbb talajféleségekhez éppúgy kiválóan alkalmazkodik, mint a szûk vagy optimális vetésforgókhoz, az extenzív vagy intenzív technológiához valamint a szokásos vetésidőhöz és a megkésetthez is. Kiváló állóképességének, javított poligénikus fómatoleranciájának köszönhetően egyenletesen korán, magas ezermagtömeggel érik be. Betakarítása könnyen, gyorsan, veszteségektől mentesen végezhető el.

 


 

 



Az ARKASO szintén kiváló erényeket csillogtatott a korai hibridek hivatalos fajtakísérleteiben: 8 kísérleti hely átlagában 4,65 t/ha átlagtermése 46% feletti olajtartalommal párosult. Az ARKASO a sikeres termeszthetőséget megalapozó valamennyi tényező tekintetében kimagasló tulajdonságokkal rendelkezik. Rendkívül erőteljes gyökérzete, kiemelkedő vitalitása biztosítja a zavarmentes őszi fejlődést. Mulcsvetés, aszály vagy könnyû talajok esetében is meggyőző teljesítményt mutat az ARKASO stresszhelyzetekben. Erőteljes növényszerkezete képes a tápanyagok és a nedvesség hatékony tárolására, gyökérzete kiválóan alkalmazkodik nehéz körülményekhez, nehéz talajadottságok esetén is kiváló tápanyaghasznosulást biztosít.



A MERANO valódi robosztus hibridrepce elsősorban azokra a gyenge-közepes területekre javasolt, ahol a stressztûrés meghatározó szempont. A gyenge területeken is meggyőző termőképessége és kifejezetten magas olajtartalma mellett kiegyensúlyozott agronómiai tulajdonságai biztosítják kiváló termésbiztonságát.

 


 

 





Minden termelő számára – legyen bár maximalista, minimalista, optimista, pesszimista vagy éppen meggyőződéses fajtahasználó – a több termés, a nagyobb termésbiztonság mellett a nagyobb jövedelmezőség lehetőségét teremti meg a SAATEN-UNION új generációs hibridjeinek alkalmazása 2010-ben is.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?