2024. május 5. vasárnap Györgyi

Aktuális támogatások

Agro Napló
A gazdálkodóknak elõ kell készülniük a gazdasági év lezárásával a 2009/2010. évi gazdálkodási napló elektronikus leadására is. Az elektronikus adatszolgáltatást a támogatási idõszak további éveiben is a gazdálkodási év lezárultával, szeptember 1. és november 30. között kell teljesíteni.  

Tájékoztatás a „web-GN” elektronikus adatszolgáltatásról



A gazdálkodási napló meghatározott adatainak elektronikus benyújtása, amely az ÚMVP Irányító Hatóságának 22/2010. (IV. 13.) közleményében található, minden agrár-környezetgazdálkodási támogatásban résztvevő gazdálkodó számára kötelező.



Az előírás teljesítéséhez az első gazdálkodási évre vonatkozóan rendelkezésre álló időszak 2010. szeptember 1-jétől november 30-ig tart. Az adatokat a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz kell benyújtani, az ebből a célból mûködtetett elektronikus felületen („web-GN”) keresztül.



Elektronikusan kizárólag az alábbi adatlapokat (GN-Főlap-01-02,-03,-04,- 05) kell feltölteni, viszont ellenőrzés esetén nyomtatott/nyomtatható formában az ellenőr részére rendelkezésre kell, hogy álljon a teljes gazdálkodási napló. Az elektronikusan vezetett naplónak még további öt évig hozzáférhetőnek (nyomtathatónak) kell lennie, vagy évente aláírással hitelesített másolatot kell készíteni. A támogatási rendelet 18. § (9) bekezdése alapján a gazdálkodási napló elektronikus benyújtására a fenti határidőn túl nincs lehetőség.



A benyújtás elmulasztása az előző (első) gazdálkodási évre jutó támogatási összeg 30 %-kal történő csökkentését vonja maga után.

 

Az MVH 118/2010. (VIII. 4.) számú közleménye



-A vis maior esemény bejelentéséről, és a bejelentéshez rendszeresített nyomtatványokról



A vis maior esemény bejelentéséhez tartozó eljárás meggyorsítása érdekében azokban az esetekben, amikor a vis maior esemény megállapítása a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal hatáskörébe tartozik, az ügyfélnek – a vis maior esemény MVH-nak történő bejelentése mellett – nem kell külön igazolást beszerezni az MgSzH-tól a földterületüket ért a természeti csapások vagy állatállományt sújtott járványok miatt, hanem elegendő lesz a vis maior eseményt az MVH részére bejelenteni. A bejelentést követően az MgSzH a káreseményt közvetlenül az MVH részére igazolja. 





- A vis maior esemény bejelentése



A vis maior esemény bejelentését – amennyiben az intézkedésre vonatkozó jogszabály vagy közlemény más nyomtatványt, vagy benyújtási módot nem ír elő – a jelen közlemény 1. számú mellékletét képező (Z0001 számú) „Vis maior esemény bejelentése” nyomtatványon kell benyújtani.



a) Amennyiben a vis maior körülmény az alábbi események miatt merült fel: 

- a mezőgazdasági üzem földterületét, vagy az erdősített területet sújtó természeti csapás, illetve szélsőséges időjárási körülmény, 

- az ügyfél állatállományának egy részét vagy teljes egészét sújtó járványos, fertőző megbetegedés, 

- az ügyfél gondossága ellenére az állatállománya egészének vagy egy részének elhullása vagy kényszervágása, úgy az ügyfélnek elegendő a vis maior káreseményt az MVH-nak bejelentenie, külön igazolást a bejelentéshez nem kell csatolnia.



b) Amennyiben a vis maior körülmény az alábbi események miatt merült fel: 

- az ügyfél halála; 

- az ügyfél hosszú távú munkaképtelensége; 

- a mezőgazdasági üzem jelentős részének vagy a mezőgazdasági üzemhez tartozó földterületnek a kisajátítása vagy jogszabály alapján történő átminősítése, amennyiben ez a kötelezettségvállalás, illetve a kérelem benyújtása időpontjában nem volt előrelátható; 

- a mezőgazdasági üzem részét képező, állattartást, illetve egyéb mezőgazdasági tevékenységet szolgáló építmények elháríthatatlan külső ok következtében történő megsemmisülése; 

- zárlati, vagy a Magyar Köztársaság területén még nem honos károsító, illetve károkozó ellen hozott hatósági intézkedés, 

- az intervenciós tevékenységgel összefüggő szállítási útvonalon bekövetkezett, előre nem látható, váratlan vagy tartós akadály, amelynek elhárítására az ügyfél önerejéből képtelen és az alternatív útvonal használata jelentős többletköltséggel jár, úgy a vis maior esemény(eke)t az MVH csak akkor fogadja el, ha az(oka)t az ügyfél vagy annak örököse hatósági igazolással vagy más hitelt érdemlő módon tudja bizonyítani.





Ebben az esetben a bejelentéssel egyidejûleg az ügyfélnek csatolnia kell: 

- a vis maior bekövetkezését tanúsító igazolást vagy 

- az igazolás kiállítására hatáskörrel rendelkező hatóság, szerv által kiadott nyilatkozatot, amely tanúsítja, hogy az ügyfél a vonatkozó igazolás iránt a kérelmet benyújtotta. Ebben az esetben az ügyfélnek a vis maior esemény bekövetkezését tanúsító igazolást, annak közlésétől számított tizenöt napon belül (a 2010. augusztus 1-jét követően bekövetkezett vis maior eseményekre vonatkozóan tíz munkanapon belül), a jelen közlemény 2. számú mellékletét képező „Vis maior esemény bekövetkezését alátámasztó igazolás utólagos benyújtása” elnevezésû nyomtatvány mellékleteként, a vis maior bejelentés benyújtásával megegyező helyen (illetékes kirendeltség/igazgatóság vagy MVH központi szerve) be kell nyújtania.





9/2010. (VIII. 4.) VM rendelet

A zöldség-gyümölcs termelői szervezetek kiegészítő nemzeti támogatásáról, FVM rendelet módosításáról.





Forrás: www.mvh.gov.huwww.fvm.hu

www.mgszh.huwww.agrarkamara.hu



Hegedûs Szilvia • Berta Dávid

Dömötör Károly – MVH FÖPEKI

A cikk szerzője: Hegedûs Szilvia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!