Pellet alapú fûtési rendszer

Agro Napló
A cikkben bemutatásra kerül egy napkollektoros rendszerrel kombinált pellet tüzelõrendszer modellje, amely automatizáltan, magas komfortfokozattal biztosítja családi házak fûtés és melegvíz szükségletét.  

Napjainkban, amikor a magas komfort- fokozatú gáztüzelés egyre magasabb költségeket tesz a fogyasztók vállára egyre többen keresnek gazdaságosabb alternatívákat, megoldásokat. Ennek egyik lehetősége a napenergia hasznosítással kombinált pellet fûtési rendszer. Az alkalmazott pellet tüzelőanyag környezetbarát, a kapcsolt napenergia pedig teljes mértékben megújuló energiaforrás. (ábra)

 


Az ábrán látható modellen keresztül kerülnek bemutatásra a rendszer és elemei

 

 



1. Tüzelőanyag tároló



A tüzipréselvények, természetesen beleértve a tüzipelleteket is, nedvességre érzékenyek, így csomagolásuk és tárolásuk fokozott figyelmet igényel, ellenkező esetben használhatatlanná válnak. A tüzipellet tárolására számos megoldás alakult ki, kezdve a telepített tárolótól egészen az épített tárolókig.



A flexibilis telepített tartály nem helyhez kötött, fûtési időszakon kívül akár elbontható, méretétől függően pedig a rövid üzemidejû kazánok esetében jól alkalmazható. Elsősorban fûtéskorszerûsítés során alkalmazható, ahol korábban nem terveztek tároló kapacitást. A hosszú üzemidejû berendezéseknél alkalmazott megoldások elsősorban épített tárolók, melyeket építészetileg és épületgépészetileg is tervezni, méretezni kell.





2. Tüzelőberendezés



A teljesen automata pellet tüzelők, az adagoló rendszerekkel és nagy kapacitású tárolókkal szerelve alkotják a központi pellet fûtést, amely hosszú idejû autonómiával, magas komfortfokozattal és kevés munkaigénnyel biztosítják lakóhelyünk hő és akár melegvíz ellátását. A kapcsolt rendszerû biomassza tüzelőanyagokra (pellet, apríték, bála) alapozott fûtési rendszerek alkalmazhatók a mezőgazdaságban is, elsősorban szociális létesítmények, gépmûhelyek és irodaépületek fûtésére és melegvíz ellátására, azonban ezen rendszerek teljesítményigénye nagyobb, valamint kialakításuk kissé eltérő a jelen bemutatott rendszertől.



Az automata pellet tüzelőrendszerek azonos komfortfokozatot nyújtanak, mint a gázfûtési rendszerek, ugyanakkor kialakításának nagyobb térigénye van, mint az azonos teljesítményû gázkazánoknak, s a tüzelőanyag adagolási rendszere is eltérő, több mechanikát igényel, ennél fogva pedig a karbantartási igénye nagyobb. Mindezekkel szemben azonban környezetbarát, fenntartható és hosszú távon rendkívül gazdaságos.



A tüzelőberendezések (kapcsolt központi fûtésre alkalmas) kialakítását tekintve két nagy csoportot különböztethetünk meg: 

- a pelletkazánokat, 

- a kombinált, pelletégővel szerelt vegyestüzelésû kazánokat.



Az első csoportba tartozó, speciálisan tervezett és kialakított, kizárólag pellet tüzelésre alkalmas berendezések korszerû vezérléssel szerelt, magas „dizájn”-nal tervezett komplex berendezések, míg a másik csoportba tartozó berendezések elsősorban a kazánjukat, vagy fûtési rendszerüket felújító, a telepítés helyében korlátozott, vagy költségérzékeny vásárlókat hivatott kiszolgálni, s nem utolsó sorban pedig ezen berendezések alkalmasak a fa- és kertihulladékok tüzelésére is. Fontos megjegyezni, hogy mindkét esetben szakemberrel kell megterveztetni a kazán és a napkollektor illesztését, mert a folyamatirányítás nélkülözhetetlen az optimális és gazdaságos üzemvitelhez.

 

 


P4 pellet üzemû kazán metszeti ábra

 





3. Napkollektor



Széles kínálat ­található a hazai piacon, s a napkollektorok kiválasztásában felkészült forgalmazók segítik a vásárlót. A kollektorok részletes elemzését jelen cikk terjedelme nem teszi lehetővé, de a kialakítás szerinti csoportosításuk a következők szerint lehetséges: 

- síkkollektor, 

- vákumcsöves kollektor.





4. Hőtárolós tartály



A rendszer egyik fontos eleme a melegvíz tárolására használt szigetelt tartály, melynek térfogata a fûtési rendszerhez méretezett. Telepítése kissé helyigényes, azonban a rendszer hatásfokát nagyban javítja, hiszen csökkenteni lehet vele a háztartásokban jelentkező fogyasztás csúcsokat.



5. Fogyasztók



A családi ház fûtési rendszerének hőleadó kialakítására számos lehetőség áll rendelkezésre. A két leggyakrabban alkalmazott megoldás a radiátoros és a padlófûtéses rendszer. A kapcsolt fûtési rendszerben ezen fogyasztókhoz még társul a háztartás melegvíz fogyasztásának biztosítása, amely egy külső hőcserélő segítségével oldható meg.





Összefoglalva tehát elmondható, hogy a pelletfûtésre alapozott szolár fûtési rendszer egy igen hatékony, hosszú ­távon gazdaságos és nem utolsó sorban környezetbarát technológia. Európában már széles körben elterjedt, hazánkban pedig növekvő tendenciát mutat, s elsősorban az új építésû házaknál alkalmazzák.



Tóvári Péter • FVM MGI

A cikk szerzője: Tóvári Péter

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Folyékony elemi kén vagy ATS?

Folyékony elemi kén vagy ATS?

Kénpótlás, vadriasztás, gombaölés és „talajfertőtlenítés” vagy kénpótlás és nitrogénveszteség csökkentés?

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!