Amazone trendek és irányok

Agro Napló
Kétállomásos, prezentációval egybekötött szántóföldi bemutatóval kezdte meg az augusztus hónapot az AMAZONE hazai leányvállalata, az AMAZONEN-WERKE Kft. A résztvevõ gazdálkodók a szakmai partnerek elõadásai mellett tájékoztatást kaptak a talajmûvelés és vetés jövõjérõl, a folyamatban lévõ AMAZONE kísérletekrõl, valamint a gyakorlatban is megnézhették a gyártó termékkínálatát.  

Balatonfőkajár és Kisújszállás adott otthont azoknak az előadásokkal és gyakorlati bemutatóval összekötött programoknak, melyet az AMAZONE-WERKE Kft. szervezett a rendezvény állomásainak környékén gazdálkodó partnereinek. Augusztus 3-án a balatonfőkajári állomáson, az Agro Napló csapata mellett, mintegy 300 érdeklődő vett részt.



Jövőképet a gazdáknak



„AMAZONE trendek és irányok a talajmûvelésben”, ezzel a címmel kezdődött a három előadásból álló délelőtti program, melyet Dr. Sven Dutzi, a cég termékmenedzser csapatának vezetője tartott. Az előadáson a résztvevők betekintést nyertek a gyár jelenlegi gyakorlati szántóföldi kísérleteibe, valamint egyfajta jövőképet mutattak be a különböző talajmûvelési technológiák (konzerváló, sávos és bakhátas) ismertetésével.

 

 



 





Ahogyan Kovács Tamás ügyvezetővel történt beszélgetésből kiderült, látható a magyar gazdákon, hogy nyitottak az újra. Igaz a gyakorlat azt mutatja, lassan váltanak. Biztosak akarnak lenni abban, hogy jó döntést hoznak, nem esik vissza a termény átlag. Ennek ellenére az a jellemző, hogy érdekli őket mi is történik a világban, kíváncsiak arra, hogy milyen hatások fogják érni őket az Egyesült Államokból, Nyugat-Európából, hogy mivel kell versenyezniük és tudják nagyon jól, hogy ezek a hatások egyszer be fognak gyûrûzni Magyarországra is. Attól függően, hogy mennyire alkalmazhatóak a klimatikus viszonyok tekintetében. Érdekli őket mi várható nyugatról, hogy ők is alkalmazkodni tudjanak, illetve fel tudjanak fejben készülni arra, hogy merre tart a világ.





A főszervező cég előadása mellett a MONSANTO részéről elhangzott a „DEKALB-fejlesztések a jövedelmezőbb gazdálkodás szolgálatában” címû prezentáció, valamint a gazdák TIMAC AGRO HUNGÁRIA Kft. képviselőjének jóvoltából tájékoztatást kaptak a starter trágyázás jelentőségéről a szántóföldi növények esetében.





Az „AMAZONE trendek és irányok a talajmûvelésben” címû előadás meghallgatható a következő linken: http://agronaplo.hu/hanganyagok/164





A szakmai találkozón az anyavállalat részéről Andreas Hemeyer cégvezető és Wolfgang Schwarze értékesítési igazgató képviselte az Amazone céget, akik mind a balatonfőkajári, mind a kisújszállási helyszínre elkísérték a rendezőséget.

 

 


 





Amazone trendek és irányok. Az Ön olvasatában mit takar ez a cím?

Andreas Hemeyer: a trend jelentése annyit tesz, hogy innovatív gépeket mutassunk be. Innovációként azt értjük, hogy a gazdáknak pénzt kell keresni a gépekkel. Olyan gépeket kell gyártanunk és olyan trendet, irányt akarunk bemutatni, amik a gazdáknak, a gépkezelőnek nagyobb hatékonyságot biztosít.



A rendezvény célja egyúttal az is, hogy közelebb hozzák az embereket az Amazone-hoz?

Ez így van. Annak érdekében szerveztük meg ezt a szakmai találkozót az Amazonen-Werke Kft.-vel közösen, hogy egyfajta kiindulópontot biztosítsunk a sikeres együttmûködéshez.



Mit kell tudni a gépekről?

Nagy számban hoztunk az új, illetve korábbi, már meglévő típusokból. Mi nem csak a professzionálisan gazdálkodó, ún. high-tech gazdákhoz kívánunk eljutni, hanem minden réteghez. A legkisebb D9-es vetőgéptől a legnagyobb Cirrus vetőgépig minden megtalálható a rendezvényen, ami azt mutatja, hogy mindenki megtalálja a számítását.



Terveznek-e hasonló szakmai találkozót a közeljövőben?

Wolfgang Schwarze: Magyarország tekintetében a balatonfőkajári, illetve kisújszállási bemutatókat terveztük erre a szezonra.

Emellett Németországban, a gaste-i gyárban tartjuk az ún. Amatechnica rendezvényünket szeptember közepén. A világ minden tájáról érkeznek vendégek, köztük Magyarországról is. Célunk, hogy megismerjék cégünket, lássák a teljes termékpalettánkat.

Elsőként a ZA-X PERFECT röpítőtárcsás függesztett mûtrágyaszóró mutatkozott be. A kéttárcsás gépet elsősorban a kis- és közepes gazdaságok számára ajánlja a gyártó. A ZA-X sorozat minden tagja képes a 10–18 méteres munkaszélességben dolgozni a legnagyobb pontosság mellett.



 



Amazone gépek a gyakorlatban



A délelőtti előadásokat egy rövid szünet után követte a gyakorlati bemutató. A rendezvénysátor melletti területen 12 gépkapcsolatot vonultatott fel a rendezőség. Széles körben mutatták be mind a 2010-es új típusokat, mind a korábbi évek slágertermékeit, kezdve a tápanyag visszapótlás gépeivel egészen a vetőgépekig.



Elsőként a ZA-X PERFECT röpítőtárcsás függesztett mûtrágyaszóró mutatkozott be. A kéttárcsás gépet elsősorban a kis- és közepes gazdaságok számára ajánlja a gyártó. A ZA-X sorozat minden tagja képes a 10–18 méteres munkaszélességben dolgozni a legnagyobb pontosság mellett.



A ZA-M család jellemzője, hogy a géppel a 18 métert meghaladó (18–24 m) munkaszélesség is elérhető, köszönhető a felszerelt szórótárcsa párnak. Alapkivitelben 1200, vagy 1500 literes tartálytérfogattal rendelkezik. A bemutatott ZA-M 1501-es egy új típus, melyet idén januárban mutatott be az Amazone. Újdonságként hathat, hogy ezen a típuson oldalt és hátul korlát védi a gépkezelőt attól, hogy ne menjen közelebb a forgó szórótárcsákhoz, emellett integrált világítással és fényvisszaverőkkel van szerelve. Ez a mûtrágyaszóró magasítható egészen 3000 literig 500, 1000 vagy 1500 literes magasítóval.

A szórást két elektromotor szabályozza, ami egy sebességarányos kijuttatást tesz lehetővé.

 


 

 



Szintén újdonság a függesztett AMAZONE ZA-M 3600 ULTRA, ami alapkivitelben 3000 liter tartálykapacitással rendelkezik. Bővítési lehetőség szintén adott, a gép egészen 3600 literig magasítható. Ami a különlegessége a gépnek, hogy a szórótárcsák nem a kardántengelyek segítségével hajtottak, hanem hidromotorok által. A tárcsák forgási sebessége számítógép által vezérelt. Míg az előzőleg említett típusoknál a munkaszélesség manuálisan állítható a szórólapátoknál, addig ennél a típusnál a permetezőkhöz hasonlóan a szakaszolás kívülről befelé megoldható. Bármilyen munkaszélességet választ a kezelő a számítógép azt 6 szakaszra osztja, így akár egy oldalon 0-ra is csökkenthető az által, hogy a tárcsák fordulatszámát változtatja a hidromotor. Ék alakú táblák, vagy olyan területek esetében, ahol nem párhuzamosak a mûvelőnyomok a tábla szélével, kiválóan alkalmazható.





A növényvédelem gépei közül elsőként egy függesztett kivitelû UF 1501 típusú permetező mutatkozott be. Az UF sorozat 1200/1500/1800 literes tartálytérfogattal rendelhető. A megadott gyári értékekhez rá kell számolni 10%-ot a habosodás végett, így a valós tartálytérfogat 1350/1720/1980 liter. A gép maga nagyon kompakt, kis helyen is kiválóan elfér. A szekvenciálisan nyitható, maximum 28 méter széles szórókeret (UF 1501 és 1801 típusoknál) egy fix bakon ül, így mikor szállítják a gépet nincs elmozdulás, még 40 km/h sebességû vonuláskor sem. A szórókeret csapjai kúpos csapok, amire a szórókeret kinyitáskor rászorul. Ennek következtében nincs holtjáték, nem leng a keret. A keret könnyû, mégis stabil, ami köszönhető kialakításának. A keret egy ingára van függesztve, a gép mozgását kevésbé veszi át, mint egy fixen rögzített változat.



A következő gép egy vontatott, 2400 literes UG 2200 SPECIAL típusú szántóföldi permetező. A tisztavizes-, kézmosó- és vegyszerbekeverő tartályokat mind alapfelszereltségként kínálja a gyártó. A szórókeret szinte teljesen megegyezik a UF típuséval. A bemutatott típus 18 méteres szórókerettel szerelt. Összecsukott állapotban a gép 2,4 méter széles, ezáltal lombos, fás utakon is biztonsággal lehet vonulni.

 


 

 



Csúcskategóriát képvisel az AMAZONE részéről az újonnan bemutatott UX típus. A szintén vontatott kivitelû sorozat gépei 3600 literes tartálytérfogattól egészen 6600 literig érhetők el, 18–40 méteres munkaszélességig, típustó függően.



A tartály kinézetén változtatott a gyártó. Fent kúpos kialakítást kapott, míg lefelé haladva egyre szélesedik. Súlypontja alacsonyan helyezkedik, ezzel elkerülve a felborulást.



A szórókeret egy új, paralelogramma felfüggesztést kapott, mellyel 0,5–2,5 m szórási magasság érhető el. A gép magas felszereltsége tovább opciózható, mint például elektrohidraulikus keretnyitás, kerékkormányzás, vagy az automatikus szórókeret állítás.





Az idei Agro+Mashexpon már bemutatkozott, viszont a szeptemberben megrendezésre kerülő Bábolnai Gazdanapokon újból kiállításra kerül az ED fantázianévre keresztelt szemenkénti vetőgép. A gyakorlati bemutatón elsőként a jól ismert AMAZONE ED 452-K jelzésû 6 soros, alacsony ejtési magasságú szemenkénti vetőgép vonult fel. A gépen egy 900 literes mûtrágya és mikrogranulátum szóró tartály található. A 4,5 m munkaszélességû vetőgép CONTOUR fantázianévre keresztelt vetőkocsikkal rendelkezik, amelynek különlegessége, hogy minden egyes kocsi külön-külön követi a talajfelszínt egy tandem szerkezet segítségével. A vetőkocsi tárcsás csoroszlyáit egy csúszó csoroszlya követi, ami megtartja a magárkot a magelhelyezésig.

 


 

 





A hagyományos gabonavetéshez mutatta be az AMAZONE a 4 méter munkaszélességgel dolgozó D9-40 függesztett mechanikus vetőgépet. Elsősorban kis- és közepes gazdaságok repcevetéséhez ajánlott. Kategóriájában jelenleg piacvezető hazánkban.



Harmadik új gép a bemutatón CAYENA névre keresztelt vetőgép. A jelenleg csak 6 méteres munkaszélességben és 3600 liter magtartállyal elérhető változat legfőbb előnye, hogy egy 150–160 lóerős teljesítmény kategóriás traktorral rögös, kötött, köves területeken is könnyen vontatható. A gép ún. TineTeC késes csoroszlyákkal szerelt. Speciális gumirugók biztosítják a csoroszlyák alkalmazkodását a talajegyenetlenségekhez, ugyanakkor túlterhelés elleni védelmet látnak el, a kövekkel szemben pedig biztosításul szolgálnak, valamint lehetővé teszik a késes csoroszlyák háromdimenziós elmozdulását. A vetési mélység a két féloldali állítóegységgel könnyen, gyorsan és biztonságosan szabályozható.



A ferde magtakaró pálcákat egy gumigyûrûs tömörítő keréksor követi, amely 800 mm átmérőjû 12 darab gumiabroncsból áll.



A nagyméretû gumigyûrûs tömörítő keréksor gondoskodik a gép sima futásáról, és egyidejûleg beépített futómûként is szolgál. A vetési sebesség 15–16 km/h.

 


 

 



A vetőgépek közül utolsóként a CIRRUS 4001 SUPER mulcsvetőgép került bemutatásra. A tárcsás elmunkálóval szerelt vetőgép nagy sebességgel és nagy területteljesítménnyel képes vetni. A CIRRUS 4001 egy felhajtható kivitelû gép, 4 méter munkaszélességben, de létezik belőle 3, illetve 6 méteres változat is. A bemutatott gép 2200 literes tartálytérfogattal rendelkezik. Elöl egy sorban elhelyezett tárcsasort találunk, amit egy tömörítő henger követ. A tömörítő egységet követik a paralelogramma felfüggesztésû vetőcsoroszlyák és végül a magtakaró pálcák. A vetési elv különbözik a megszokottól, hiszen ahogyan azt a felépítés is mutatja, először a gép tárcsáz, majd sávosan visszatömöríti a talajt. Ezekbe a sávokba húzza bele pontos mélységtartással a vetőcsoroszlyát. Végül, utolsó lépésként a sávok között felgyülemlett földet a magtakaró pálcák ráhúzzák a magra. Ez által a vetőárok alján tömör lesz a talaj, a tetején pedig puha. Az összetömörített sávokban így jobban összegyûlik a nedvesség, hamarabb, mint a fordított technológiánál.

 


 

 



A talajmûvelő gépek közül szintén egy újdonságot mutattak be, a 6 méteres CATROS 6001-T rövidtárcsát. Változás a függesztett 6 méteres változathoz képest, hogy a munkagépre egy vonórudat és egy járószerkezetet helyeztek el, így kaptak egy vontatott kivitelû tárcsát. A két sorban elhelyezett tárcsák 12–13 cm-es mélységben egy jó bekeverést végeznek, a lezárást egy sávosan tömörítő henger végzi. A rövidtárcsa egy óriási területteljesítményû munkagép. A gép maga fölhajtható kivitelû és a maga 3 méteres szállítási szélességével egy egyszerû vonulás biztosítható. Gyakorlati használathoz egy 180 LE teljesítményû erőgép szükséges.



A rövidtárcsa nagytestvére a 7,5 m munkaszélességû CATROS 7501-T, ami munkájában, és nem utolsó sorban árában is hasonló a kistestvéréhez. A megfelelő teljesítmény eléréséhez itt már szükséges egy 260–300 lóerő teljesítményt igénylő tárcsa. A tárcsa hidraulikusan felhajtható és akár 40 km/h sebességgel is szállítható.

 


 

 

 



Utolsóként vonult fel a talajmunkagépek közül a 4 méter munkaszélességû CENTAUR 4001-2 SUPER szántóföldi mulcskultivátor, ami max. 35 cm-es mélységig tud lenyúlni. Ez a vontatott kivitelû, szántáskiváltásra alkalmas szántóföldi kultivátor elöl tapogató kerekekkel szerelt.

 


 

 



A négy sorban elhelyezett kapák meglazítják a földet, míg a két tárcsasor bekeveri a szármaradványokat, a lezárásról pedig a hengersor gondoskodik. A gép jól alkalmazható kukoricatarlóban is, hiszen ott is nagy területteljesítménnyel és költséghatékonyan lehet dolgozni. Vonóerő igényét a gyártó 240 LE felett állapította meg. A SUPER kivitel mellett elérhető a SPECIAL változat is, mely 3 sor kapa, 1 sor tárcsa és hengerből áll.



Képgaléria: www.agronaplo.hu/kepgaleria/109

 




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 17. 10:03