A tejtermelés elõzménye a gyakorlatban

Agro Napló
Az Agro Napló legutóbbi számában a hazai tejtermelés lehetõségeit, az értékesítés trendjeit vettük górcsõ alá, most a tejtermelést befolyásoló takarmányozásról, a fejés szervezésrõl kaphatnak áttekintést a téma iránt érdeklõdõk.  

A Himel Kft. által kínált őrlő és keverő berendezések segítségével az állatok számára egy könnyen emészthető takarmány receptúra készíthető. (A szemek megőrlése elősegíti a jobb felszívódást.



Az adott gazdaságban folytatott takarmányozási gyakorlat azt mutatja, hogy nem feltétlenül szükséges milliárdos értékû befektetés egy korszerû takarmányozás feltételeinek megteremtéséhez, A Himel kínálatában szereplő legkisebb takarmánykészítő rendszer óránkét legalább két tonna takarmányt állít elő, illetve ez a kapacitás igény alapján növelhető.



A fejlesztést fontolgató gazdák gyakori kérdése, hogy lucernaliszt gyártására alkalmassá tehető-e a berendezés. Nem ugyanis a garat és a rendszer többi eleme sem teszi lehetővé mindezt. Ellenben annak nincs akadálya, hogy a kész lucernalisztet bekeverjék a takarmányba.





Rácz Attila, a Himel Kft. ügyintézője az okszerû takarmányozásra, az etetés minőségére is felhívja a figyelmet. A társaság kínálatában takarmánykeverők, darálók, roppantók, daráló-keverő rendszerek, mérlegrendszerek szerepelnek a kis és a nagy állattartó telepek igényeihez igazítva egyaránt.



Az állattartó gazdák nagyon sokféle alapanyagot használnak. Egyesek viszont hajlamosak megfeledkezni róla, hogy az állat nem „gép”. Egy olcsó receptúra a tejminőség rovására mehet – figyelmeztet a szakember. Ezért az okszerûbb takarmányozáshoz kellene visszatérni, hogy jó ütemben gyarapodjon az állat, illetve a tej minősége egyenletesebb legyen.



Bíró Károly, a Nagyalásonyban és a környező települések területén mûködő Táncsics Mezőgazdasági Zrt. főállattenyésztője a gyakorlat oldaláról a fejés higiéniájára és a kíméletes fejés fontosságára hívta fel a figyelmet, elsősorban fejőházi munkafolyamatok ellenőrzésére.



A nagymágocsi Farmer Kft. többségi tulajdonosa Horváth Gyula, elégedett az extra minőségû tejet adó Holstein-fríz tehenekkel, bár hozzátette: sok függ e téren a takarmányozástól és a fejés minőségétől is.





–btj–


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legna...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!