2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Három kultúra - három teljes technológia

Agro Napló
A Bayer CropScience decemberben az ország öt pontján szervezte meg Szántóföldi Konferenciáját, helyszínenként 150-200 szakember részvételével. A rendezvényen a kukorica, a kalászosok és a repce aktuális kérdéseirõl, növényvédelmi tapasztalatairól, továbbá néhány 2011. év folyamán forgalomba kerülõ termékrõl kaptak átfogó képet az érdeklõdõk.  

Kukorica



A kukorica gyomirtása szempontjából szinte minden év extrém, az idei kimondottan csapadékos volt. Idén jól sikerültek a preemergens gyomirtások, viszont eddig biztonságosnak vélt termékek után fitotoxikus tünetek jelentkeztek alacsony humusztartalmú talajokon, a rengeteg bemosó csapadék hatására. Sok esetben a herbicidek pedig kimosódtak, vagy túlhígultak, így elveszítették kezdeti jó hatásukat. A korai posztemergens kezelések általában jó eredményt adtak. Az elmaradt kezelések, a fejletlen kukorica vontatott fejlődése miatt elgyomosodott táblákon csökkent a hatékonyság, egyes szerek pedig fitotoxikus tüneteket okoztak.

A kezelések időzítését az időjárás szabta meg: a gyomok folyamatosan keltek, túlsúlyba kerültek a nagy magvú, később kelő, nehezen irtható gyomnövények. A sok csapadék miatt a korábban szelektívnek vélt megoldások is tüneteket okoztak a kukoricán. A Bayer széfener technológiája azonban még ilyen kritikus viszonyok között is sikeresen megvédte a kukoricát, provokatív vizsgálatokban is.


Rikk István termékmenedzser kiemelte az év egyik szenzációját az Adengot, amelynek széles hatásspektruma hosszú hatástartammal párosult. A másik sikeres megoldás a Laudis volt: még a megkésett kezelések is kifogástalanul mûködtek, és biztonságosak voltak. A Monsoon fenyércirok irtásban játszott szerepét kiemelve, technológiai ajánlást adott e veszélyes gyomnövény irtásához.

A Bayer korszerû és hatékony termékeket, komplett technológiát ajánl a kukorica növényvédelmére. A Poncho csávázószer csökkenti a talajlakók, valamint a kukoricabogár lárvái által okozott korai rovarkártételt.

 

 

A Bayer gyomirtó szerei közül – a különböző hatásmódnak és spektrumnak köszönhetően – bármilyen kukorica gyomirtási technológiába legalább egy jól beilleszthető. A kukoricabogár imágók rajzási idejében kijuttatott Biscaya a tárgyévi imágó- és a következő évi lárvakártétel ellen is véd. Ebben az időszakban lehet szükséges a kukoricamoly elleni Decis Mega kezelés is.

Őszi káposztarepce

A cég ősszel még szélesebbé tette repcés kínálatát. A Repce Trió egy olyan technológiai csomag, amely tartalmazza a repce őszi-kora tavaszi növényvédelméhez szükséges valamennyi elemet: 10 hektárra elegendő posztemergens gyomirtó szert és gombaölő regulátort valamint 6,6 hektárra elegendő rovarölő szert (Ikarus, Folicur Solo, Decis Mega).

A mögöttünk hagyott enyhe őszi időjárásnak köszönhetően még a később vetett repcék egy részének is sikerült megerősödnie, és ezek zömét regulátoros kezelésben is részesítették a gazdák. A cég képviselője felhívta a figyelmet, hogy a repce továbbra is nagy odafigyelést igényel, leghamarabb a kora tavaszi gyomirtás, szárormányosok elleni védelem és a regulátorozás az a pont, ahol hatékonyan alkalmazhatjuk majd a Bayer szereket.

Kalászos gabonák

A Bayer 2011-ben három új kalászos védelmi termék forgalmazását kezdi meg. Ezek az engedélyezés előtt álló,

a konferencián hatósági engedéllyel bemutatott Yunta Quattro rovar- és gombaölő szeres csávázószer, a kalászosokra most kiterjesztendő Biscaya rovarölő szer, és a Bayer kalászos növekedés szabályzója, a Cerone.


Farády László termékmenedzser elmondta, hogy a Yunta Quattro alkalmazásával gazdaságos módon védekezhetünk valamennyi őszi károsító ellen. Kiemelte a törpeség vírusokat átvivő levéltetvek és kabócák elleni teljes megelőző hatást, melynek különösen a – terjedőben lévő – korai vetést és kis vetőmagdózist alkalmazó intenzív búzatermesztésben van nagy jelentősége. A készítmény emellett véd a talajlakó és talajszinten károsító rovarkártevők (beleértve a gabonafutrinka lárvát is), és a különböző talajjal és vetőmaggal terjedő betegségek ellen is.

 

 

A Cerone előnyeiről szólva Kleofász Mátyás kiemelte, hogy alkalmazási ideje jóval rugalmasabb, mint más növekedésszabályzóké.

 

A Cerone a felső ízközök rövidítése mellett a szár vastagságának növelésével is véd a megdőlés ellen. A virágzás idejének rövidítésével könnyebbé teszi a gombaölő szerek pontos alkalmazását, így pl. a kalászfuzáriózis elleni védekezés eredményességét. A Biscaya egyaránt hatékony a vetésfehérítő lárvák, imágók, a levéltetvek és a különböző gabonapoloskák ellen. A hatóanyag a növényekben szétterjedve hosszú ideig ott marad és gyomorméregként hat a kártevő rovarokra. Így hatástartama valóban hosszú.

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan tovább terbutilazin?

Hogyan tovább terbutilazin?

Az Európai Unió Bizottsága a 2021/824 (2021. 05. 21.) számú végrehajtási rendeletében módosította a terbutilazin hatóanyagra vonatkozó felhasználási e...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?