Évnyitó a Baki Agrocentrumnál

Agro Napló
Széles palettát ölelt fel a Baki Agrocentrum Kft. rendezvénye, ahol Balogh Rudolf ügyvezetõ várakozásokkal, reményekkel teli évkezdetrõl szólva nyitotta meg a nívós szakmai rendezvényt. A válság a mezõgazdaságot is elérte, és 2010-ben komoly katasztrófák is sújtották az ágazatot.  

A lehetőségeken és a kilátásokon kell elgondolkodni – így rendezvényükön speciálisan a kockázatot jelentő területekre fókuszáltak. Az elkövetkező évek kihívásai és nehézségei a mezőgazdaságban, a likviditási és finanszírozási gondok, a növénytermesztés és az állattenyésztés szerkezeti eltolódása, valamint az élelmiszer-feldolgozók hiánya.



A Baki Agrocentrum, Zala megye egyik meghatározó integrátora likviditási gond nélkül átvészelte a nehéz időszakot, és a megváltozott igényekhez is tudtak alkalmazkodni. Szerződéses kötelezettségeiket teljesítették, hitelességüket, megbízhatóságukat, emberi kapcsolataik minőségét és szakmaiságukat megőrizték.





Az előadások sorából kiemeljük Palkovics Péter MVH elnöknek a hivatal 2011-re tervezett pályázati kiírásairól szóló információit. Hivataluk kifizető ügynökségként mûködik, tevékenységüket 13 szervezet ellenőrzi. Jogalkalmazó és nem jogalkotó szervezetről van tehát szó, amely szimbiózisban mûködik a minisztériummal. Legfontosabb feladatuk a társadalom informálása; az alapvető, alapos és rendszeres tájékoztatás. Meg kell találni a célterületeket, ahol a hatékonyság növelhető, de emellett úgy lehet foglalkoztatást bővíteni és növelni, hogy az megfeleljen a kormányzati céloknak és a megszabott feladatoknak.


 

 



A törvényt az igényekhez és a realitásokhoz kell igazítani. Új elem, hogy ha valaki beruházási támogatási pályázatot nyer vagy pozitív elbírálási kérelme van, annak 6 hónapon belül meg kell kezdenie a beruházást. Ha ez időn belül érdemi kifizetési kérelmet nem nyújtott be, akkor a hivatal visszavonja a támogatási kérelmet – de nem azért, hogy elvegye valakitől, hanem azért, hogy odaadhassa másnak! A forrásgazdálkodás mindenképpen fontos, mert ha uniós forrásokat lépünk túl, azt állami költségvetésből kell pótolni. Méltányosság gyakorlásának a lehetősége nem áll a hivatal módjában, de ha egyfajta tömeges igény jelenik meg, akkor jogszabály módosítást lehet kezdeményezni.



Záró akkordként Balogh Ádám, a Baki Agrocentrum termény üzletág vezetője kockázatcsökkentő terményértékesítési stratégiákat vázolt fel a piaci szereplőknek. A termelő számára a megbízható vevő, a magas termelési színvonal, a piaci ármozgás tekintetében pedig naprakész eredményterv, illetve értékesítési stratégia készítése teszi biztonságosabbá a terményértékesítést a piaci ármozgásokkal szemben.



Képgaléria



–Keresztes–

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Íme a 2021-es év traktorai!

Íme a 2021-es év traktorai!

Idén először teljesen az online térbe költözött az Év Traktora díjak átadása. A december 18-i eseményen a Massey Ferguson, a Valtra, a Fendt, és a CLA...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!