6-soros, mûtrágyaszórós szemenkénti vetõgép 80 LE-s MTZ-vel? Igen!

Agro Napló
Miután Magyarországon az erõgép-munkagép kapcsolatok még mindig a 80-160-240 lóerõs traktorokhoz vannak méretezve, így a tavaszi munkák is ennek megfelelõen kerülnek leosztásra. A nagy traktorok magágyat készítenek, míg a 80 lóerõs traktorok a vetõgépeket üzemeltetik.  

Korábban a kombájnok teljesítménye miatt a 6–12-soros technológia (vetőgép-sorközkultivátor-betakarítógép) terjedt el Magyarországon, míg manapság a kombájnok áteresztőképességének növelésével egyre közkedveltebb a 8-soros betakarító adapter (kukorica), így egyre többen választják a 8-soros vetőgépeket is.

A Kverneland Accord gyár a 8-soros kivitelû vetőgépekre egyébként kétféle függesztett (merev-vázas beépített szállítókocsival és paralel-hidraulikus csukású) és egy vontatott kivitelt is kínál, központi nagy mûtrágyatartállyal.





Azonban a mai modern vágótárcsás vetőkocsival – (amelynek a kocsinkénti súlya jócskán meghaladja a 100 kg-ot), mûtrágyaszóróval és mikrogranulátumszóróval – szerelt függesztett vetőgépek súlya meghaladja a 80–90 lóerős (javarészt még mindig MTZ) traktorok hidraulikus emelőképességét.



Ezentúl miután a mûtrágyagyártók egyre inkább big-bag-ben, vagy ömlesztve szállítják a mûtrágyát (az 50 kg-os zsák a munkaerő hiánya és a sok göngyöleg miatt egyre inkább kiszorulóban van, illetve csak kisebb gazdaságokra korlátozódik) így a kisebb, 180–220 literes (kg) mûtrágyatartállyal rendelkező szemenkénti vetőgépek feltöltése több, mint körülményes, miután a big-bag-es mûtrágya általában 500–700 kg-os és kifolyó nélküli zsákokban kerül leszállításra.



A megoldás a Kverneland Accord 6–8-soros vonta-tott, központi-tartályos

(1340 liter) mûtrágyaszóró-val szerelt változata!

 



A gép vontatott kivitelû, alapkivitelben kézi csukású (1-1, vagy 2-2 kocsit kell előre behajtani, így a szállítási szélesség 3 m), külön kérésre hidraulikusan csukható változat is kérhető. A vákuum előállítását egy nagy teljesítményû ventilátor végzi, amely akár 16 vetőkocsinak is képes vákuumot szolgáltatni, míg a kilépő (nyomó) oldalon a szélső kocsik mûtrágyával történő ellátását végzi. A ventilátor meghajtása kardáncsonkra szerelt szivattyúval és különálló olajrendszerrel (tartály-olajhûtő) történik, így teljesen független az üzemeltető traktor hidraulika ­rendszerétől.

 


 



A központi mûtrágyatartály 1340 literes, így akár 1200–1300 kg mûtrágya is beletölthető és jól szinkronizál (egyidejû vetőmag és mûtrágya-feltöltés) – normál dózis esetén – az 55 literes magtartályokkal. A vontatott gépek mûtrágya csoroszlyái minden esetben kéttárcsás kivitelûek, így nem „szedik fel” a nyers talajt, mint a csúszócsoroszlyás változatok, valamint szármaradványos területen is kiválóan dolgoznak. A mûtrágyaadagoló elemei vagy rozsdamentes acélból, vagy mûanyagból készülnek a korrózió okozta üzemeltetési problémák elkerülése végett.

 


 

 

A Kverneland Accord HD vetőkocsik 130 kg-os önsúlyuk (ami akár +100 kg-mal is növelhető) garantálja az előre beállított vetésmélység tartását, még igen kötött körülmények között is. A vetőkocsi paralelogramma karjai perselyezettek, így hosszú ideig problémamentesen szolgálnak.

A HD vetőkocsik opcionálisan köztes-tömörítő kerékkel is szerelhetők az egyöntetûbb kelés megvalósítására.



Amennyiben a cikk felkeltette érdeklődését és többet szeretne megtudni róla, úgy keresse az Önhöz közel eső Kverneland kereskedőjét, vagy minket az alábbi elérhetőségeken!





Kverneland Group Hungária Kft.

5008 Szolnok, Karinthy út 63. • Tel.: 06-56/527-014

Fax: 06-56/527-019 • E-mail: info@kvernelandgroup.hu  

www.kvernelandgroup.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A kén a nitrogénhasznosulás motorja

A kén a nitrogénhasznosulás motorja

Kultúrnövényeink az egészséges fejlődés és a megfelelő hozam elérése érdekében valamennyi tápelemet igénylik a faj sajátosságainak megfelelő mennyiség...

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van, a napokban nőtte ki magát a kapálásból, így még a termésről nem sok mindent lehet mondani. A napokban olvasható, előr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 21. 16:03