MF 5445: közel 10 000 üzemóra kevesebb, mint 4 év alatt

Agro Napló
A tárnoki székhelyû Agrifutura Real Kft. 2007. májusában ruházott be egy Massey Ferguson 5445 traktorba. A vásárlás során olyan erõgépre volt szükségük, amely ki tudja szolgálni napi 8–10 órában az állattenyésztõ gazdaságuk igényeit: évi minimum 2300 üzemórában; hóban, fagyban, melegben etetni kell az állatokat a mögötte húzott kocsival. Ezek a feltételek a legnagyobb fokú megbízhatóságot, elegendõ súlyt, kényelmet és takarékosságot követelnek meg.  


Benkó úr a Massey Ferguson márkával jó hírneve és külföldi tapasztalatai miatt szimpatizált. Elmondása szerint „az a traktor, amivel nyugaton tele vannak a mezők, nem lehet rossz”.



Az ügyvezetőnek elsőként a traktor ár-érték aránya és magas technikai színvonala tetszett meg. Értéknek hozta fel, hogy az MF5445-ös alapfelszereltségében és tudásában jóval a többi kiszemelt traktor felett volt. A Dyna-4 hajtómû és a Power Control irányváltó kar szériában jártak a traktorhoz, ellentétben mások manuális hajtómûveivel. További előny volt a kiváló összeszerelési minőség, fülkekényelem és a gép mögött álló szerviztámogatás.



A Power Control irány- és fokozatváltó kart emeli ki a tulajdonos, mint egyik fő előnye a traktornak: „Nagyon sokat használjuk és megbízhatóan mûködik. Amikor etetünk a karámok, jászlak között, sokszor szükséges nagyon finoman csökkenteni vagy növelni a sebességet és precízen állítani az értékeket. Ilyenkor hatalmas segítség, hogy nem lábbal kell irányítani a gépet manuálisan, hanem akár centire pontosan bal kézzel.” Kezeléséről pedig hozzáfûzi, hogy: „kézre esik és logikus, nagyon szeretjük. A jobb oldali T-alakú fokozatválasztó karon pedig csak egy gombnyomás a főcsoport váltás. Nem is lehetne kényelmesebb.”





Motor – megbízhatóság, takarékosság



Az MF 5445 4 hengeres, hengerenkénti 4 szelepes Perkins dízelmotorral van szerelve. Az üzemeltető elvárásainak megfelelően kevés üzemanyagot fogyaszt a gép, tudnak kalkulálni a költségekkel. Napi kétszeri etetés és minimum 8 órás munkavégzés mellett a traktor három tankot használ el egy hét alatt. A motor megfelelően erős és takarékos.



Benkó úr továbbá kiemeli az MF üzembiztosságát. Elsődleges szempont volt anno, hogy olyan erőgép kerüljön a gazdaságba, amely annak ellenére, hogy kint áll a szabadban mindig első „pöccre” induljon. Az MF 5445 esetében soha nem bikáztak, alkatrészei pedig nagyon erősek, bírják a hóban, fagyban való munkát. Ugyancsak említésre került a megfelelő 4,4 t önsúly és az erős TLT lehajtás.

 


 

 

Fülke – kényelem



„Az ülések kényelmesek, még 10.000 óra körül sem koptak ki. Minden kezelőszerv tartós anyagból készült és kézre esik.” Az ügyvezető hozzáteszi, hogy a traktor bal kézzel irányítható, a jobb szabadon marad a kiadószelepek üzemeltetéséhez, TLT kapcsolásához. Plusz érdemként emelhető ki a kiváló kilátás a fülkéből, köszönhetően a nyitható panoráma üvegfelületeknek. 9500 üzemóra elteltével a mûanyagok nem zörögnek, a kezelőkarok nem törtek le vagy estek ki a helyükről. Az anyagválasztás és összeszerelés általános minősége kiváló.

 


 





Karbantartás



Összességében minimálisak voltak a nem tervezett ráfordítások és akkor is precíz, gyors és megbízható volt a szervizháttér. A hûtőkhöz és szûrőkhöz nagyon könnyû a hozzáférés. Nincs ok a panaszra a MF-fel kapcsolatban.



Végül Benkó úr a következő szavakkal foglalja össze a traktorról való benyomásait: „Azt kaptam, amit elvártam egy prémium világmárkától. Gyorsan és megbízhatóan végzi a dolgát, nem fogyaszt sokat, nagyon üzembiztos, amire nagy szükség van az egész éves munkavégzésnél. Egyszerûen nem eshet ki, mindig tudunk rá számítani. A háttértámogatás pedig, kiváló, köszönhetően az Austro Diesel gyors alkatrészellátásának és a kereskedőnk szerviz-szakértelmének”.



Lőwi Barna • Austro Diesel GmbH

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Íme a 2021-es év traktorai!

Íme a 2021-es év traktorai!

Idén először teljesen az online térbe költözött az Év Traktora díjak átadása. A december 18-i eseményen a Massey Ferguson, a Valtra, a Fendt, és a CLA...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 17. 10:03