Rapool repce - egységben az erõ

Agro Napló
A Rapool Hungária Kft. Gödöllõre várta nemrégiben partnereit és a sajtó képviselõit, hogy megismertethesse õket a nagyszabású nemesítési innovációval és a komoly nemzetközi hagyományokkal rendelkezõ Rapoollal, amely cég Európa meghatározó repcenemesítõjeként kiemelkedõ teljesítményû repcehibrideket és technológiai szaktanácsadást kínál a hazai repcetermesztõknek német minõségben és német színvonalon.



A Rapool jelenleg a német repce vetőmag piacon 60%-os részesedéssel bír, hazánkban pedig 15–20%-os a piaci jelenlétük. A cég stratégiai céljai között nem csupán az szerepel, hogy a magyar gazdálkodóknak bemutassák kiváló hibridjeiket, mindazon technológiai információk közvetlen és hatékony elérését is biztosítják a hazai repcetermesztők számára, amelyek lehetővé teszik a hibridekben rejlő magas genetikai potenciál gyakorlati kihasználást.





A repcetermelés az elmúlt évtizedben a növénytermesztés egyik legdinamikusabban fejlődő ágazatává nőtte ki magát úgy Európában, mint Magyarországon. A repce hasznosíthatóságának sokrétûsége (élelmiszer, takarmány, üzemanyag) előrevetíti a növény iránti kereslet további emelkedését.





Nyilvánvaló tehát, hogy a magyarországi növénytermesztés számára is stratégiai jelentőségûvé válik a meglévő, és a jövőben megnyíló piaci lehetőségek minél teljesebb kiaknázása.



A Rapool szakemberei szerint a kedvező piaci folyamatok és a termesztéstechnológia színvonalának növekedése mellett leginkább a nemesítés, az új fajtákban és hibridekben megjelenő innováció teremtette meg annak az alapját, hogy ma már olyan régiókban is a legjövedelmezőbben termeszthető növények sorába emelkedett a repce, ahol az korábban elképzelhetetlen volt. A biológiai alapok tekintetében kijelenthető, hogy a Rapool csoportba tömörülő német nemesítők voltak azok, akik a elmúlt években a legtöbb újdonsággal, széles és bővülő portfólióval járultak hozzá a genetikai fejlődéshez. Úgy vélik tehát, hogy a repcetermesztők előtt megnyíló kiváló lehetőségek számukra is szükségessé teszik, hogy a fejlődéshez még szélesebb genetikai háttérrel és még erőteljesebb szakmaisággal jelenjenek meg a jövőben Magyarországon.





A Rapool négy tulajdonosa magántulajdonban mûködő, nem tőzsdei jegyzésû német nemesítőház. A legrégebbi és legnagyobb tapasztalat köti össze őket repcében: a kutatás, nemesítés, a vetőmag-előállítás, a csávázás technológiai fejlesztése, a vetőmag-forgalmazás és a termesztési szaktanácsadás teljes egészében egy kézben összpontosul. A Rapool sikerét a szorgalom, a kitartás és a nemesítési víziók alapozták meg. A mai repcék teljesítménye, betegségekkel szembeni ellenállóképességük, valamint az étkezési-, biodízel- és takarmánycélú felhasználásukat biztosító minőségük az általuk végzett munka meghatározó mérföldkövei.



Munkatársaik kiemelkedő szakmai tudása és tapasztalata valamint a repcetermesztés fejlesztése iránti elkötelezettségük jelentik a Rapool további erősségét. Sikerességükhöz nagyban hozzájárul a szigorú minősítési rendszerekben vizsgált fajtateljesítmény, – amely kiemelkedő vetőmagminőséggel párosul –, a személyes piaci jelenlét valamint a folyamatos és hosszú távú célokat kitûző befektetési hajlandóság.





Nagy hagyományokkal rendelkezik a Rapoolban a nemesítési innováció – első programjaik több mint 100 évvel ezelőtt kezdődtek, és itt található a repcenemesítés bölcsője. A négy nemesítőház hosszú múltra visszatekintő tapasztalata, az ott tevékenykedő nagyszámú specialista és a négy saját tenyészkert teszi lehetővé számukra a nagy szisztematikus nemesítési programok végrehajtását. Az a genetikai sokszínûség, mely a Rapool rendelkezésére áll, egyedülálló a maga nemében. Így valamennyi úttörő jellegû újítás – kezdve a 00-minőségtől, az MSL-hibridek létrehozásán, a saját csávázási technológia kialakításán át egészen a speciális fajták létrehozásáig – a Rapool nevéhez kötődik: ez a széles körû szakmai know-how teszi a céget a világ egyik vezető repcenemesítőjévé.



Minden egyes régiónak sajátságos agroklimatikai tulajdonságai vannak. A Rapool rendkívüli tapasztalatának valamint kiterjedt nemesítői- és kísérleti állomásainak köszönhetően a legkülönbözőbb termőhelyi és időjárási viszonyok közé is képes kiváló teljesítményû fajtákat biztosítani. Ezen túlmenően a vállalat teljes körû szaktanácsadással is támogatja helyben a termelőket. Fajtakérdés, termesztéstechnológia vagy éppen állománykezelések témakörében ismerik a választ, és támogatják a termelőt a repcetermesztés még sikeresebbé tételében.





S ahogy bevezetőnkben kiemeltük: a Rapool a minőség tekintetében nem ismer kompromisszumokat! A bemutatók, rendezvények és az egyedi termelési helyzetek alkalmával nyújtott szaktanácsadás éppúgy a minőségi sztenderdjükhöz tartozik mint az interneten elérhető technológiai javaslataik. A termelő pedig joggal támasztja ezeket a különleges elvárásokat a Rapoollal szemben: minden leányvállalat számára ugyanazon minőségi szabványok érvényesek, mint amiket az anyavállalat is alkalmaz Németországban. A legszigorúbb minőségi követelmények és a legmagasabb szakmai hozzáértés az elvárás világszerte. Valamennyi Rapool-tanácsadó valódi repceprofi – ismerik az adott ország, régió sajátosságait, különlegességeit és helyben nyújtanak kompetens segítséget.












–Keresztes–
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?