Prosaro - több mint azol

Agro Napló
Protiokonazol A növényvédõ cégek a 90-es évek elején az azol-kutatásról áttértek a strobilurinok kutatására. Egyedül a Bayer kutatói folytatták az azol vonalat. Tizenegy év telt el új azol nélkül, amikor 2004-ben megjelent a protiokonazol, amely csak a nevében azol, a valóságban triazolintion. A különbség kémiailag csupán egy kettõskötésû kénatom, biológiailag viszont a Fusarium gombák és a mikotoxin-képzés ellen a védelem új korszakát jelentette.




A protiokonazol a lanoszterol demetilációt gátolja. A gomba ciklusát megállítja az appresszóriumok, hausztóriumok képződésénél, a micélium növekedésnél, és a spóraképződésnél is. Akadályozza a hifa-növekedést és a spóratömlő megnyúlást. A kórokozó sejtfalait teszi tönkre, a hifa csúcsa megdagad, abnormálisan nő, majd elpusztul.



A protiokonazol a növény felületén egyenletesen oszlik el. Szisztemikus tulajdonságú, viszonylag lassan, de folyamatosan lép be a levél belsejébe, ahol gyorsan és egyenletesen terjed szét. Protektív, kuratív és eradikatív. A megszokottól határozottan hosszabb hatástartama van, ami kedvező élettani hatásokkal párosul. Így az azolok között egyedülállóan képes javítani a termés beltartalmi értékét és fokozni annak mennyiségét.



Elfogadott, hogy a protiokonazol az egyik legjobb kalászfuzáriózis elleni hatóanyag. Most vált először lehetővé a szántóföldi gyakorlatban 80, vagy akár 90% kalászfuzáriózis elleni hatékonyság elérése.


















Prosaro



A Prosaro a protiokonazol kitûnő tulajdonságait egyesíti a jól bevált tebukonazoléival, melynek eredménye az igen hatékony fuzáriózis elleni védelem. A kalászfuzáriózis elleni eredményes védelem a minőség fontos eleme. A 856/2005 EU rendelet szerint, ha termésünkben a mikotoxin tartalom határérték feletti, akkor az élelmiszeripari célra nem használható. A fuzárium így egyes évjáratokban meghatározó eleme lehet a búzatermesztésnek.





A Prosaro biológiai hatása



Kiváló kuratív és protektív tulajdonságú lévén, a Prosaro hosszú hatástartamú mind a levélbetegségek, mind a kalászfuzáriózis ellen.



A két molekula nemcsak kiegészíti, de támogatja is egymást. A tebukonazol gyorsabban átjut a viaszos rétegen és rögtön megkezdi hadjáratát (erős kuratív hatás). A protiokonazol felvétele lassabb, felszíni depói stabilak, sokáig megmaradnak (hosszú preventív hatás).



Fusarium-fajok ellen a protiokonazol igen hosszú hatástartama és alig felülmúlható hatékonysága a tebukonazol gyors kezdeti hatásával és kitûnő kurativitásával párosulva valóban új mérföldkövet állított fel.



A kalászfuzáriózis elleni integrált védekezésben meghatározó jelentőségû a jó gombaölő szer.



A Prosaro Fusarium gombák és mikotoxinok képződése elleni hatékonysága eddig nem látott szintre képes emelni az üzemi védekezéseket. A más fungicidektől minőségileg különböző, kiemelkedő hatékonyságot a Prosaro esetében, külföldi és hazai kísérletek ezrei, illetve több millió hektár eredményesen védett kalászos terület igazolja.





A Prosaro felhasználása



A Prosaro elsősorban a minőségi búzatermesztésben, a fuzáriózis elleni célzott, virágzáskori kezelésre javasolt. Ez a kezelés a tenyészidő végéig védeni fog a levélbetegségek és más kalászbetegségek ellen is.



A kalászon a szisztemikus szerek is csak „lokoszisztemikus” viselkedést mutatnak. Ezért a fuzáriózis elleni fungicidet minden esetben rá kell permetezni a kalászra, vagyis meg kell várni a teljes kikalászolást.



Más – korábbi azol hatóanyagokat tartalmazó – fuzárium elleni készítményeknél a javasolt kijuttatási idő a fővirágzás, ami egy igen szûk, alig néhány napos periódus. Ez biológiai szempontból valóban az igazán optimális beavatkozási idő. A kérdés csupán az, hogy lehet-e azokban a napokban kezelni és van-e megfelelő kapacitásunk a terület néhány nap alatti lekezelésére.



A Prosaro kijuttatási ideje rugalmas, mivel a protiokonazol hosszú preventív és a tebukonazol kiváló kuratív hatása megnyújtja a hatékony kezelés időszakát. Így a Prosaro előnye, hogy a kezelést már a virágzás kezdetétől elkezdhetjük a fuzárium által kevésbé veszélyeztetett (nem kukorica elővetemény, szántás stb.) területeken. Ha az időjárás miatt a kezelés megkésik, a 4 napos kuratív hatás garantálja a sikeres védekezést.





A Prosaro dózisa



Az engedélyezett dózis: 0,75–1,0 l/ha. A fuzáriózis elleni dózis megválasztásánál a fertőzésveszély agronómiai tényezőit vegyük figyelembe. Nagyobb fertőzési nyomás esetén 1 l/ha ajánlott.





Kijuttatástechnika



A védekezés eredményességét nagyban befolyásolja az elért kalászfedettség is. Használjunk kettős réses, vagy ikerszórófejeket a kalász oldalának és hátának jobb befedése érdekében. Újabb kutatások szerint a legjobb fedettséget a vízszinteshez közelítő „előre-hátra” permetezés adja. Ennek megoldására többféle lehetőség van, az egyik a széles sugarú, ütközőlapos FloodJet szórófejek alternáló felszerelése.





Ajánlás



A magyar búzatermesztés igazi esélye az egészséges, megfelelő paraméterekkel rendelkező, toxinmentes, minőségi búza előállítása. A Prosaro új alapokra helyezte a Fusarium-fajok elleni védekezés lehetőségét. A standard szerekét meghaladó hatékonyságával és mikotoxin-csökkentő hatásával a Prosaro a búza fuzáriumos betegsége elleni védekezés és a mikotoxin-csökkentés új mérföldkövét jelenti.



A mikotoxinok hatékony csökkentése nem csak üzleti érdeke a termesztőknek, de egyben kötelessége is. Ennek egyik legjobb eszköze a Prosaro. Ennek tudatában ajánljuk a tisztelt olvasók, kollégák, magyar mezőgazdászok figyelmébe 2011-ben is ezt a készítményt.





Farády László













Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!