Permetezéstechnika - Kalászvédelem felsõfokon

Agro Napló
A növénytermesztés egy rendkívül nagy odafigyelést és szakértelmet kívánó terület, mely a tenyészidõszak alatt egy pillanatnyi kihagyást is súlyos kieséssel torol meg.















A teljes tenyészidőszak alatt betartott jó kultúrállapot mit sem ér, ha nem tudjuk kellőképpen megvédeni a termésünket a véghajrában a minőségromlástól. A kellő kalászvédelem elengedhetetlen, hiszen mit sem ér a hosszan tartó odafigyelés, ha nem tudunk kellő minőségû és értékesíthető árut előállítani.



A kalász védelmében végzett permetezésekhez speciális fejlesztésû technika áll rendelkezésre, mely egyre nagyobb körben terjed. Sokan felismerték, hogy a szezon alatt használt kijuttatás-technika sok esetben nem elegendő. Az új fejlesztéseknek köszönhetően rendelkezésre állnak duplasugaras fúvókák, melyek megalkotásánál a koncepció a kalászvédelem volt.



A duplasugaras technológia (ábra) titka abban rejlik, hogy 30–30°-ban döntött lapos sugár jellemzi a függőlegeshez viszonyítva, mely szintén megtartja a 120°-os szórásképet. A megdőlt folyadékiránynak köszönhetően oldalról találja el a növényt, így nagyobb felületi borításra képes a permetszer. Mindemellett egy speciális mechanikai hatás is létrejön, mely a légrásegítéses keretekhez hasonlóan, bár nem olyan mértékben, de átmozgatja az állományt, így nemcsak kalász, hanem egyéb kezelésekre is alkalmas.
















A duplasugaras fúvókák legújabb generációja már légbeszívásos kivitelû, ennek köszönhetően kombinálja a légbeszívásos és a duplasugaras fúvóka előnyeit:




- buborékcseppek képzésével biztosítja a célfelületen a jobb megtapadást, ezáltal jobb a bevonatképzés és kevesebb a szerveszteség;

- a cseppecskék mérete a közepestől a nagyon durváig terjed, ami nagymértékben csökkenti az elsodródás veszélyét, így a szerveszteséget is;

- a fúvóka kopása csekély mértékû, eldugulás nincsen, ezáltal hosszabb az élettartama;

- a két 120 fokos lapos sugár a menetirányhoz képest előre ill. hátrafelé 30–30 fokot zár be, ez elsősorban a függőleges célfelületeken (pl. szár, kalász) eredményez sokkal jobb permetlé-borítást.





A duplasugaras, légbeszívásos fúvókák segítenek optimalizálni a vegyszerfelhasználást, valamint a termés minőségét.



A lehetőség adott, éljen vele!



permetezes.hu csapata

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!