Most biztos, hogy kétszer szükséges!

Agro Napló
A 2010-es év rendkívüli csapadékos idõjárása a kalászos gabona termesztõknek számos problémát okozott. A korai lombvédelem végrehajtásának kivételével a késõbbieket csak nagy nehézségek árán, késve és nem biztos, hogy megfelelõ agrotechnikával hajtották végre a termelõk. A folyamatos esõk miatt a kalászvédelemre a helyzet tovább súlyosbodott. A repülõgépes permetezések hatékonysága messze elmaradt az elvártól. Ez régen látott mértékû fertõzésekben (fuzárium, rozsda) jelentkezett. A belvizek miatt, sok helyen aratatlan maradt a tábla egy része vagy egésze. A tarlóhántásokat sem végezték el mindenhol. A késõi kukorica betakarítások és a túlnedvesedett talajok miatt gyakori a búza-búza utáni, illetve kalászos-kalászos utáni vetése.




Ha ezeket a körülményeket végiggondoljuk, és még hozzátesszük, hogy a talajban lévő rengeteg víztől a kalászosok szövetei fellazulnak, betegségekre fogékonyabbak lesznek, valamint a dúsabb növényzetben a mikroklíma szintén kedvez a gombáknak, a 2011-es év bizonyosan a két fungicides kezelés éve lesz.
















Védekezés nélkül a lisztharmat 20–30%-os, a rozsdabetegségek akár 50–60%-os termésveszteséget okozhatnak. A foltbetegségeknél (pirenofóra és szeptória) és a fuzáriózisnál a veszteség mértéke 10–30% közötti.



Mivel ezek a betegségek általában két eltérő időpontban fertőznek, ezért két védekezés szükséges. Ha csak egy védekezést hajtunk végre, akkor egyes betegségek ellen későn, míg mások ellen túl korán védekezünk és ez mindenféleképp a hatékonyság rovására megy. Ha nincs egészséges lombozat, akkor a szemek nem telnek ki megfelelően. Ha a kalász egészsége sérül, akkor mennyiségi és minőségi kárt fogunk elszenvedi.



A más-más időszakban végzett kezelésekhez, az eltérő követelményeknek megfelelő gabona gombaölő szert kell választanunk.





A lombvédelemhez (szárba indulás és 2–3 nóduszos állapot között) olyan fungicidet kell használnunk, amely:



- az ilyenkor előforduló minden betegség ellen hatékony,

- egyenletesen oszlik el a növényen, védtelen felületet nem hagy,

- gyorsan felszívódik, hirtelen támadó zápor nem mossa le,

- kombinálható a gyomirtó szerekkel (pl.: Harmony FULL, szárszilárdítóval (Stabilan®),

- kiválóan keverhető lombtrágyákkal (Wuxál® Réz Max, Jello™ Cereal, Agriplant® Kalászos).
















Ezeket a feltételeket tökéletesen kielégíti az Eminent® (125 g/l vízben oldott tetrakonazol) vagy Juwel® TT (83 g/l epoxikonazol + 317 g/l fenpropimorf + 83 g/l krezoxim-metil) kalászos gombaölő szer.





A kalászvédelemhez (kalászhányásra, virágzás kezdetére időzítsük) olyan fungicidet kell használnunk, amely:



- kiemelten hatékony csapadékos időben a kalászfuzárium ellen, míg szárazabb időszakban a rozsdák ellen, és természetesen a többi ilyenkor előforduló betegséget is tudja,

- gyorsan felszívódik, hirtelen támadó zápor nem mossa le,

- a lepermetezett részeken (kalász és zászlóslevél) egyenletesen eloszlik és kiválóan tapad,

- kombinálható a rovarölő szerekkel (Fury® 10 EC, Talstar® 10 EC),

- keverhető lombtrágyákkal (Jello™ Cereal, Wuxal® Grano).
















E követelményeknek megfelel a fuzárium specialista Fezan® 250 EW (250 g/l tebukonazol) és a Juwel TT gabona fungicid.





A Juwel® TT használatát ott javasoljuk, ahol magas tápanyagszintekkel és bőséges vízellátással termesztik a kalászosokat. Itt tudjuk igazán kihasználni a „zöldítő”, tenyészidő hosszabbító hatását. A Juwel® kimagaslóan tudja a rozsdaféléket, valamint az árpabetegségeket.





Az Eminent® 125 SL és a Fezan® 250 EW valódi ikerpárban Eminent-TEBU néven is megvásárolható árkedvezménnyel. A két készítménnyel a kalászosok teljes lombvédelmi programja megvalósítható.





A felhasználás során feltétlenül tartsuk szem előtt, hogy a kórokozók eltérő időjárási körülmények között, ennek megfelelően eltérő időben fertőznek. A különböző kalászos gabona fajták betegség-ellenálló képessége nagymértékben befolyásolja a védekezések számát és azok időzítését. Lehetőleg mindig preventíven, legkésőbb az első tünetek megjelenésekor védekezzünk.





Vig József • Kwizda Agro
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?