2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

Mit ígér a repce 2011 tavaszán?

Agro Napló
Mint minden évben, idén is kíváncsian és izgalommal vártuk-várjuk a kitavaszodást. Van is okunk az izgalomra, hisz a repcének ebben a szezonban nemcsak a megszületéséért, de az életben maradásáért is nagyon meg kellett küzdenie. Ha visszagondolunk az õszi vetési feltételekre, csupa kedvezõtlen, munkánkat akadályozó körülményre emlékezhetünk, hisz az elmúlt 110 év legcsapadékosabb és egyik legszélsõségesebb évjáratának negatívumaival kellett számolnunk.


A vetés előkészületeit és magát a vetés minőségét leginkább befolyásoló augusztusi és szeptemberi időjárás óriási próbatétel elé állította a termelőket, és szinte az utolsó pillanatig kétséges volt a repce földbe kerülése. Augusztusban a havi csapadékösszeg meghaladta a sokévi átlag 1,5-szeresét, de helyenként a 2,5 szeresét is elérte. A szeptember is sokkal csapadékosabb – és jóval hûvösebb! – volt a szokásosnál, nagy területeken a sokéves átlag kétszerese is lehullott. A Meteorológiai Intézet adatai szerint ebben a hónapban országos átlagban 14 napon esett, ami 6-tal több a szokásosnál. Érthető volt a gazdák gondja és feszültsége, hiszen a magot szinte úgy kellett a talajba „lopni”, mert alig volt a talaj-előkészítésre és a vetésre megfelelő idő és talajállapot!



Ezzel is indokolható, hogy a vetésterület elmaradt az előző évitől, és a felmérések szerint 252 000 ha körül alakult. De nemcsak a vetésterület csökkent, a vetés minősége – és ezzel együtt a kelés egyenletessége – is romlott, és nagyfokú heterogenitáshoz vezetett. A „hamarjában” előkészített, és még nedves talajokon bizony a magok eloszlása aligha lehetett egyenletes, ezért is találkozhattunk egyenetlen kelésû, tőszámú és fejlettségû táblákkal. A túl sok csapadék mellett az átlagosnál hûvösebb őszi hónapok is hátráltatták a repcék fejlődését, hisz úgy a szeptember, mint az október és a december is hidegebb volt a megszokottnál. Ez is okozta, hogy a tél előtti beállottságot nem az optimálisnak mondott 8–10 tőlevélrózsás állapot jellemezte, hanem sokkal inkább a 4-6-leveles fejletlen állapot, jobb esetben a 7-8-leveles állapot.



Ez a hûvös időjárás a sok csapadékkal és a levegőtlen talajállapotokkal együtt okozta, hogy a vetésidő kiemelt fontosságúvá vált, és ebben az évben azok örülhettek, akik korán tudtak vetni, mert a korai vetések érték csak el a megfelelő télbemeneteli állapotot. A korai vetésidő mellett a másik kulcstényező a fejlődési erély volt, mert azok a fajták teleltek át jól, melyek gyors fejlődésükkel elérték az ideális „betelelési” állapotot! A tél nem volt ugyan nagyon kemény, de a hőmérséklet nagy kilengéseket mutatott: az áltagosnál jóval melegebb,majd jóval hidegebb periódusok követték egymást ( a Duna-Tisza közén, a Kisalföldön és Martonvásár környékén 20–25°C-os hidegek is előfordultak) és nem volt jellemző az egységes és kitartó hótakaró. Ezért joggal féltettük repcéinket a kifagyástól. Újra bebizonyosodott a hibridek előnye a fajtákhoz viszonyítva, mert gyorsabb fejlődésükkel erősebben mentek a télbe, és sokkal jobban átvészelték a telet, mint fajtarepce társaik.










Mezőhegyes, gyönyörûen fejlett üzemi kísérlet

2011. március 22-én










Az egész ország területére, de különösen a keleti országrészre, azon belül is Jász-Nagykun-Szolnok, és Csongrád megyére jellemző vízállások, de legalábbis a 100%-os talajvíz-telítettség fájdalmas látványán a januári, februári és a márciusi kifejezetten száraz hónapok enyhítettek. Sok helyütt maguk a gazdák is megpróbáltak segíteni a szomorú helyzeten, és levezető árkok nyitásával segítették elő a víz levonulását. Mindenesetre újra előkerült az okszerû talajmûvelés fontossága, ezen belül is a talajok szerves anyagban való gazdagítása, a megfelelő eszközök használata, a megfelelő – időben-talajállapotban történő beavatkozások fontossága. Személyes tapasztalatom, ami évről évre visszatérő megerősítést nyer, hogy a rendszeres mély- lazításnak a talajmûvelés nélkülözhetetlen elemévé kell válnia! A mélylazítás elvégzése vagy éppen elhagyása idén különösen „visszaköszön”, mert bizony a mai napig víz alatt álló táblák döntő részén nem történt meg ez a hangsúlyozottan fontos mûvelet.




















A vázolt megpróbáltatások után természetes aggodalmakkal és kétségekkel vártuk a kitavaszodást, ami egészen március közepéig váratott magára, de azóta is játszik velünk: hol előjön, hol visszabújik, és úgy igazán még nem engedte – vagy csak a legmelegebb déli régiókban –, hogy a növénykék nekiinduljanak a fejlődésnek. Talán ezzel is magyarázható, hogy hivatalos szerveink sem hozták nyilvánosságra még a szokásos tél végi állapotminősítési jelentést, ami tükrözné a mai helyzetet a repcék állapotára vonatkozóan. Ami az utakról és az elérhető kísérletekből látszik az az, hogy a repcék állapota nagyon változó. Míg a Dunántúlon és a dél-keleti országrészeken találunk szépen fejlett állományokat, addig az észak-magyarországi repceföldek nem igazán bíztatóak. Megfigyelhető – még a legjobb táblákon is – a nagyfokú heterogenitás, ami nemcsak a tőszámban, hanem a fejlettségi állapotban is jelentkezik. Csak abban bízhatunk, hogy a megnövekedett hibridrepce vetésterület révén – az eladási adatok szerint a hibridrepcék további 9%-os részarány növekedést értek el, és ezzel arányuk 67%-os lett – a repcék zöme végre kedvező körülmények közé kerülve és megfelelő ellátásban részesülve, gyorsabban regenerálódnak és fejlődnek majd, mint a fajtarepcék a tenyészidő hátralévő részében is.
























Nincs más lehetőségünk, mint menteni a menthetőt, és áttekinteni eszköztárunkat, amivel a repcék állapotán a leghatékonyabban és a leggyorsabban segíteni tudunk. Érdemes ezt megtennünk egyrészt azért, mert a repce már ezerszer bebizonyította életképességét és „korrekciós” képességét, melyek birtokában sokkal inkább képes a regenerálódásra, mint bármelyik más növény. Másrészt érdemes ezt megtennünk azért is, mert a terményárak nagyon kecsegtetőek, és a hosszú távú előrejelzések szerint is stabilan magas szinten maradnak. Elképzelhető, sőt, józan ésszel várható, hogy a biodízel program a jelen politikai helyzetben – amikor a kőolaj ára történelmi rekordmagasságokba emelkedett! – új lendületet kap, és a kereslet ezzel együtt stabilan megnő. Arra bíztatunk minden repcetermelőt, hogy lehetőleg adjon meg minden tápanyagot és védelmet a hátralévő időben, amivel elősegítheti a jó termések kialakulását, hisz ezek a befektetések minden valószínûség szerint megtérülnek a jelenlegi repceárak mellett!





Egyik legfontosabb feladatunk, hogy megfelelő tápanyag-kijuttatással maximálisan támogassuk a növények indulását, mert a kezdeti fejlődés alapvetően meghatározza az állomány későbbi teljesítményét, a továbbiakban pedig – tekintettel az idei esztendő nagy tápanyag-kimosódási veszélyeire – gondoskodjunk a folyamatos tápanyagellátottságról. Elsődleges célunk most a gyors tél utáni regeneráció, amit sok esetben nem lehet csak egyszerû nitrogén hatóanyaggal biztosítani. A foszfor és a kálium pótlása ugyanis segíti az állomány megerősödését, a kén, a magnézium, a kalcium, a bór pedig a növényi szövetek egészségét. A repce köztudottan kénigényes növény, ezért akár a startertrágyával, akár később lombtrágyával kijuttatva feltétlenül pozitív hatása lesz a termésre és annak minőségére. A rendelkezésre álló sokféle mûtrágya-féleség közül ezért főleg kéntartalmú fejtrágyákat alkalmazzunk, és a N-t illetően a lassabban bomló, ezért tartósabb hatású és kevésbé kimosódó ammónia illetve karbamid-tartalmú mûtrágyát használjunk. A legfontosabb, hogy a repce „ébredésekor” ott legyenek a talajban, és az első adag, mintegy 70-80 kg-nyi hatóanyag a növény rendelkezésére álljon az induláshoz. (A 2., esetleg 3. fejtrágyával fokozatosan adagoljuk ki az ökogazdálkodásnál maximálisan kiszórható 170 kg-nyi N-t).



Előfordulhat, hogy a szilárd mûtrágyaszórókkal egyáltalán nem tudjuk megközelíteni a repcetáblánkat. Ilyenkor sokat segíthet az általános kezdeti tápanyaghiányos állapot kezelésében egy-egy jól megválasztott lombtrágya is, melyet az inszekticidhez keverve tudunk kiadagolni.



A későbbiekben, szárbainduláskor, majd a virágzáskor szükség lesz egy második, illetve harmadik fejtrágyára is, mely a folyamatos tápanyagellátást biztosítja.






















A tápanyag mellett a repce növényvédelmére is nagyon oda kell figyelnünk, mert a repcét nagyon sok rovartól és gombabetegségtől is meg kell védenünk.



A legkényesebb, legnagyobb szakértelmet és odafigyelést kívánó technológiai elem a rovarkártevők elleni védekezés. Ebben nagy hangsúlyt kap a megfelelő hatóanyagú- és hatásmechanizmusú vegyszer kiválasztása, de talán még fontosabb a kezelés időzítése. 1–2 napos csúszás ugyanis kritikus lehet, és ha késünk vele, kidobott pénz és munka az elvégzett kezelés, mert nem érünk vele célt. Legfontosabb ezért a folyamatos megfigyelés, a naponkénti, de maximum 2 naponkénti táblaellenőrzés. A repce kártevőinek nagy része ugyanis rejtett helyen, a földben, a talajmorzsák között, a tőlevélrózsában, a levélnyélben, vagy a szárban - később a becőkben – károsít. Ezért az ellenük való leghatékonyabb védekezés a megelőzés!





A repce tavaszi kártevői közül a legkorábban a szárormányosok jelentkeznek. Ezek tömeges betelepülése a telelő helyekről – a szomszédos tavalyi repcetábláról, vagy a közeli erdők, bokrok, facsoportok avarjából – akkor várható, amikor a nappali hőmérséklet 3–5 napon át eléri a 8°C-ot. A fő károsító a lárva (kukac), mely a levélnyelekből és a szárból lefelé rág, károsítva-elpusztítva a víz- és tápanyagszállító edénynyalábokat és szárszilárdító szöveteket. Könnyû belátni, hogy mûködésük következményeként a növények víz-, tápanyagfelvétele és állóképessége csökken, a repce hervad, a fejlődés lelassul, megáll, nő a megdőlés-veszély, csökken a termésképzés lehetősége, nyomukban megnő a másodlagos kórokozók és kártevők fertőzési veszélye. A tojásokat a repceszár-­ormányos inkább a levélnyelekbe, míg a nagy repceormányos a növekedésnek indult szárba rakja. A szúrás körül a szár görbül, akár ki is repedhet, amit a késői fagyok még csak tovább segítenek. A napjainkban várható felmelegedésben szinte biztosak lehetünk abban, hogy a károsító azonnal aktivitásba kezd, és megkezdődik az intenzív betelepülés a repcetáblákra.



A rovarok betelepülését nyomon követhetjük a sárgatálas csapdázással. Helyezzük a tálat/tálakat a talajra a tábla szélétől 1,5–2 forgónyi távolságra, és naponta értékeljük azokat. Az értékelés eredményétől függetlenül azonban az első védekezést érdemes mielőbb, mondhatni „vakon” elvégezni, mert a kiadagolt növényvédő szer csak az imágó ellen bír hatással, a tojás ellen már nem. Tehát a védekezésnek még a tojásrakás előtt kell megtörténnie! Az első alkalommal olyan készítményt válasszunk, mely tartamhatással, gázhatással is rendelkezik – a tőlevélrózsában, vagy a talajrögök között megbúvó imágók ellen! – de a hideg időjárásban, akár 5–10°C-ban is hatásosak, így visszahûlés esetén is alkalmasak a kártevők hatékony irtására (leginkább a Nurelle D, valamint a Talstar javasolható a gyártó által előírt adagolásban).





A későbbiekben is nagyon résen kell lenni, mert ha az idő hirtelen melegszik, és a repce gyorsan fejlődik, rövid időn belül jelentkeznek majd a fénybogarak is, melyek ellen még bimbós állapotban a leghatásosabb védekezni, hogy megelőzzük a virágszervek rágását. Ilyenkor már leginkább kontakt szereket használunk, a virágzás megindulása után pedig kifejezetten méhkímélő technológiát, és a virágzásban is engedélyezett szereket alkalmazhatunk.



A szárbaindulás kezdetén érdemes kiadagolni a szárszilárdságot, a jobb elágazást és becőképzést valamint az egészségesebb növényállapot elérését biztosító tavaszi regulátorokat is (Caramba Turbo, Toprex, Folicur Solo).





Ne keseredjünk el, ha a tőszám alacsonynak tûnik! Ha egyenletes eloszlásban négyzetméterenként legalább 10 növényt találunk, érdemes a repcét megtartani, és „tuningolni”. A ritka térállás kiváló lehetőséget nyújt a repce oldalhajtásainak kifejlődésére, a szár erősebb, alacsonyabb lesz, és a nagy „bokrokon” kifejlődő nagyszámú becő – megfelelő tápanyaggal és védelemmel támogatva – kitûnő, de legalábbis jó termést hozhat.







dr. Kiss Erzsébet

genetikus szakmérnök








A cikk szerzője: Dr. Kiss Erzsébet

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Aprómag vetése Horschsal

Aprómag vetése Horschsal

Az őszi vetések sok helyen igen nehézkesen haladtak, a várva várt csapadék későn érkezett, de akkor bőséggel. Ezért tapasztaljuk most tavasszal azt is...

Trendek a repce gyomirtásában

Trendek a repce gyomirtásában

A repce gyomirtási technológiájának kiválasztását számos tényező befolyásolja. Az elmúlt években bekövetkezett néhány olyan „jelenségre” szeretném fel...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!