Miért a DEKALB repcehibridek a legnépszerûbbek

Agro Napló
Méltán mondhatjuk, hogy a DEKALB repcehibridek a legnépszerûbbek Magyarországon, hisz immáron 13 esztendeje a DEKALB hibrideket és fajtákat választják a gazdálkodók a legnagyobb területre a hazai repcetermesztésben. Az elmúlt 7 évben több mint 440 ezer hektáron termesztettek DEKALB repcéket, amelyhez hasonló szintû elismerést nem sikerült kivívnia egyetlen hazai fajtatulajdonosnak sem. A siker kulcsa a gazdálkodók bizalma, a bizalom, amelyet a teljesítmény alapoz meg.  

Az elmúlt években nagy változáson ment át a hazai repcetermesztés. Talán a legszembetûnőbb a vetésterület növekedése, hisz a másodrangúként kezelt növényből – melynek vetésterülete 2004-ben még alig haladta meg a 120 ezer hektárt! – 2009-re csaknem 300 ezer hektáros lett. Az elmúlt időszakban a repcetermesztés jelentősen intenzifikálódott, amelynek egyik kézzelfogható bizonyítéka, hogy a hibridek termesztése előtérbe került a fajtákkal szemben. Míg 1999-ben csaknem kizárólag fajtákat termesztettek a magyar gazdák, addig 2010-ben közel 70%-ban hibrid vetőmag került a földekbe.

Az intenzívebb termesztés következtében egyre nagyobb elvárásokat támasztunk a repcehibridekkel szemben. Meg kellett határoznunk és találnunk mindazon előnyös tulajdonságokat, amelyek a nagy termés elérését segítik, illetve csökkentik a termésveszteség lehetőségét.



A DEKALB repcék nemesítői ezen előnyös tulajdonságokat szem előtt tartva hozzák létre az új elvárásoknak megfelelő repcehibrideket. A gazdák elismerése tette a DEKALB márkát piacvezetővé, melyhez a következő előnyök társíthatók:



- egyedülálló terméspotenciál,

- kiváló termésstabilitás, télállóság, kipergés-ellenállóság,

- páratlanul egészséges állomány,

- kirobbanó fejlődési erély.

 

 








Mert…




A DEKALB repcék kiváló termésstabilitással rendelkeznek. Stabilitásuk egyik pillére a nagyfokú kipergés ellenállóság!



A DEKALB repcék nemesítése során nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a kipergésnek leginkább ellenálló hibrideket szelektálják ki, és ezzel jelentős előnyt szerezve a gazdálkodóknak más Ogura hibridekkel és különösen az MSL hibridekkel szemben.

A különböző rezisztenciaforrások – így részben a pergési rezisztencia is – a retek (Raphanus sativus) és az Ogura helyreállító hibridizációs rendszer használatából erednek.



Az őszi káposztarepce esetében a kipergést különböző tényezők befolyásolják, de a legfontosabb mégis az éréskori időjárás. Esős időjárás esetén, mikor csúszik a betakarítás, vagy erős szél esetén, mikor a becők összeütődése miatt azok felnyílhatnak, határozottan megjelenik a kipergési veszteség. Hazánkban az éréskori szárazság felgyorsítja a növény érését és fokozza a becő felnyílását. Ha gombabetegség támadja meg a növényt, pl.: Phoma, Sclerotinia, Alternaria, akkor nő a kipergés esélye, különösen, ha magát a becőt támadta meg. A repce pergési vesztesége nagyon extrém időjárási körülmények között – pl. az érési periódusban előforduló jégverés esetén! - akár 50% is lehet, de nem ritka a 20-25%-os veszteség kedvezőbb időben sem.

 



Mert…




A DEKALB nemesítői stabilitást biztosító másik tulajdonságra, a télállóságra is nagy hangsúlyt fektetnek, és folyamatosan javítják hidegtûrésüket. A vizsgálatok kemény kontinentális–ultra-kontinentális viszonyok között Ukrajnában, Svédországban és Törökországban folynak. Habár Magyarországon 2003. tele óta igazi téli fagykárról, nagy kifagyásokról nem beszélhetünk, ennek ellenére nem szabad elhanyagolni a télállóságot, hisz egy kemény tél jelentős kifagyásokat, esetlegesen teljes kipusztulást is okozhat!

 

 

 



Mert…




A DEKALB hibridek toleránsabbak a Sclerotiniával szemben, és erős nyomás esetén is kevésbé fertőződnek, mint a versenytárs hibridek. Bizonyítják ezt a 2010-es felvételek, melyeken a DK EXQUISITE meggyőző ellenállóságát láthatjuk egy versenytárs hibrid nagyfokú érzékenységével szemben. (Lásd a fotókat!)

 További jelentős előny, hogy eddig egyedüliként a DEKALB hibridek nyújtják a legjobb genetikai védelmet a Phoma ellen, mivel a legtöbb DEKALB hibridben megtalálható a rezisztenciát biztosító Rlm7 gén. Tudjuk, hogy a Phoma okozta termésveszteség akár a 20%-ot is elérheti!

 

 


A DK EXQUISITE meggyőző ellenállóságát láthatjuk egy versenytárs hibrid nagyfokú érzékenységével szemben

 







Mert…




A DEKALB hibridek kiváló fejlődési erélye egyfajta rugalmasságot jelent a termelőknek, mivel a repce vetését nyugodtan kitolhatják akár szeptember közepére, vagy második dekádjára is. Vetésidő rugalmasságuk mellett tőszám-kiegyenlítő képességük is kiemelkedő: a tőszámot elegendő 300000 - 350000 tő/ha-ra beállítani, mivel a hibridek „kitöltik a rendelkezésükre álló teret”, mivel nagyszámú elágazást, oldalhajtást nevelnek, melyek a DEKALB hibridek kiegyenlítő képességét és stabilitását alapozzák meg.

 

 





Mert…




Utólsóként említve, de az előzőek megkoronázásaként a DEKALB hibrideket termesztő gazdák azt is tudják, hogy a DEKALB hibridek terméspotenciálja kimagasló. Ennek ékes bizonyítéka a 2008-ban Lengyeltótiban elért 7,19 tonnás EXOCET termés is, mely azóta mint európai és mint magyar rekord íródott be a repcetermesztés történetébe!



Fentiek értelmében úgy gondoljuk, hogy a biztonságos és jövedelmező repcetermesztéshez a felsorolt DEKALB előnyök egyre nagyobb és tervezhető segítséget nyújtanak!

 



www.dekalb.hu



www.dekalbmet.hu



www.monsanto.hu

 


 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A repcetermesztés már most elkezdődik

A repcetermesztés már most elkezdődik

Nyár derekán járunk, a tavalyi repcéink már a silókban pihennek, a kalászosok betakarítása pedig befejeződött, vagy a vége felé jár. Ez az a pillanat,...

Miért vessünk MAXIMUS®-t?

Miért vessünk MAXIMUS®-t?

13 évvel ezelőtt új fejezetet nyitottunk a repcetermesztésben, amikor megjelent az első féltörpe, Pioneer® MAXIMUS® repcehibridünk Magyarországon. Ezi...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 17. 12:14