Fennakadások a 2011-es kukorica vetõmag ellátásban?!

Agro Napló
A tavaszi szántóföldi növények vetésének végéhez közeledve szeretnénk áttekinteni, mik voltak az idei év sajátosságai. Ezért megkértük Balogh Rudolfot, Zala megye egyik vezetõ növénytermesztési integrátorának, a Baki Agrocentrum Kft.-nek az ügyvezetõjét, hogy összegezze az idei szezont.



Hogy indult az idei év az agráriumban?



A 2010-es ősz nem kedvezett a növénytermesztési munkáknak és ez rányomta bélyegét az idei évkezdésre is. Az őszi gabona és repce vetése késett a csapadékos időjárás miatt, és ezért fejletlen állományokkal indultunk a télbe. A szélsőséges téli hőmérsékletingadozások sem voltak optimálisak a vetéseknek, ezért sok termelő tavasszal a repcevetések kitárcsázására és azok más növénnyel való helyettesítésére kényszerült. A tavaszi gabonák, a napraforgó és a kukorica vetése lényegében már lezajlott, annak ellenére, hogy a kora tavaszi időjárás nem kedvezett a vetés-előkészítési munkáknak, ráadásul a kukorica vetőmag ellátásban folyamatos fennakadásokkal szembesültek az integrátorok és a gazdálkodók.







Melyek voltak ezek a fennakadások, problémák?



A korábbi években a 200-300 zsák feletti rendeléseket a fajtatulajdonosok közvetlenül a termelőkhöz kiszállították, de az idei évben ennek szervezési és szállítási költségeit a forgalmazókra hárították. Ráadásul az integrátorok raktáraiba sem érkeztek meg a megfelelő időben, mennyiségben, és fajtaösszetételben a vetőmagok. Mindemellett – főleg a speciálisan csávázott vetőmagok esetében – a problémák még hatványozottabban jelentkeztek. A szállítási csúszások egyes termelőknél sajnálatos módon már a vetés megkezdését akadályozták, és előfordult az is, hogy az alaprendelés módosítására volt szükség. Tetézte a problémákat, hogy nem tudták előre jelezni a vetőmag előállítók a szállítási időpontokat, ezáltal az árubeérkezés és -kiszállítás idejét csak egy nappal lehetett előre kalkulálni, és sok esetben a szállításokkal kapcsolatos előzetes tájékoztatás sem volt pontos.



Az ebből fakadó kapkodás sajnos házon belül is okozott hibákat, amiket igyekeztünk azonnal javítani, hogy a kényelmetlenségen túl ne okozzunk fennakadásokat termelőinknek. A szállítási csúszások kiküszöbölésében a fajtatulajdonosok területi képviselői is igyekeztek besegíteni az egyedi szállítási megoldásokkal.
















Miként tudta a Baki Agrocentrum ezeket a problémákat kezelni?



Elsősorban fokozott rugalmassággal. A több szállítás nagyobb fuvarkapacitás-lekötést igényelt, hiszen egy termelőhöz többször kellett szállítást szervezni, ezért 2-3 plusz fuvareszközt is bérbe kellett venni. Emellett a hétköznapi ügyfélfogadást és hétvégi ügyeletet is meghosszabbítottuk. Nagy segítséget jelentett a februárban leadott termelői rendelések, valamint a megérkezett vetőmagok kora márciusi lefogadása és átvétele a termelők részéről. A szokásostól eltérően a beszállítókkal és fajtatulajdonosokkal napi többszöri konzultációt folytattunk, és amennyiben partnereink kérték, közvetlenül a szántóföldre, a vetőgéphez szállítottuk ki a vetőmagot.

A késedelmes teljesítésekből adódó pluszköltségeket cégünk magára vállalta, melyet azonban a fajtatulajdonos cégeknek kellene kompenzálnia.



Igyekeztünk úgy alakítani a mûködésünket, hogy a partnereink minél kevesebbet érezzenek a szállítási fennakadások okozta problémákból, és bízunk benne, hogy ez nagyobb részt sikerült is!





Mit tud tenni a Baki Agrocentrumannak érdekében, hogy ezek a problémák elkerülhetőek legyenek a jövőben?



Mindenekelőtt javasoljuk termelőinknek, hogy a következő szezonban korábban adják le rendeléseiket, és a megérkezett vetőmagokat mielőbb fogadják le telephelyükre, ezzel elősegítve a vetés időben történő elkezdését.



Továbbá az input anyagok – mûtrágya, vetőmag, növényvédő szer – tavaszi felhasználását követően konzultálunk termelő partnereinkkel, összegezzük tapasztalatainkat és a gazdálkodók igényeinek figyelembevételével javaslatokat teszünk a beszállítók és fajtatulajdonosok felé a felmerült problémák okainak megszüntetésére. Célunk nem más, mint hogy a következő szezonban minél zökkenőmentesebben tudjuk ügyfeleink vetőmag ellátását biztosítani.








Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

A Corteva Agriscience idén ősszel három helyszínen, Szarvason, Dombóváron és Debrecenben tartotta meg szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi b...

Belső erőket mozgósított az RAGT

Belső erőket mozgósított az RAGT

Több mint negyven év szakmában eltöltött idő, ebből 14 év RAGT-nál betöltött országvezetői státusz után Lonsták János nyugdíjba vonul. A szakember nev...

Újdonságok a Portfólió Farmokon

Újdonságok a Portfólió Farmokon

A hagyományokat nem megszakítva, a szigorú biztonsági előírásokat betartva idén Szarvason és Dombóváron tekinthették meg az érdeklődők a vetésidő- és...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06