Egy jó döntés - Mascar bálázó

Agro Napló
Március végén kerestük fel Rappai Attilát a Nedhunfarm Kft. ügyvezetõ tulajdonosát, hogy gazdaságáról, valamint a gazdaságában használt Mascar Corsa 120L típusú fixkamrás körbálázóról kérdezzük.




Kérem, mondjon pár szót a gazdaságáról!



A Nedhunfarm Kft. 1998-tól mûködő gazdaság a Nógrád megyei Karancsságon. A cégünk fő tevékenysége a sertéstenyésztés, jelenleg 3000 db-os sertésállománnyal. A közeljövőben a sertéstelepet szeretnénk 6000 férőhelyesre bővíteni. Növénytermesztést 220 ha-on folytatunk. Kukoricát, búzát és árpát termelünk saját takarmány előállítása céljából. Amikor lehetőségük van rá, a földterületet is folyamatosan bővítgetjük.


















Mikor és miért választotta a Mascar bálázót, s mi volt döntése alapja?



2010-ben vásároltuk meg a Mascar bálázónkat, eddig egy szezonban használtuk. Előtte Laverda 12,15-ös körbálázóval, valamint egy Welger kockabálázóval dolgoztunk. A Laverdát a Mascar vásárlásába beszámíttattuk, a Welger még használatban van a Mascar mellett.



Más típusokat is végignéztünk, de a Mascar Corsa mûszaki paraméterei, egyszerûsége, valamint rendkívül kedvező ár-érték aránya miatt döntöttünk mellette. Természetesen a végső döntés előtt jól körbejártuk a kérdést, beszéltünk Mascar bálázó tulajdonosokkal, személyesen meg is néztük a gépet munka közben. A kollégák tapasztalatai és a látottak alapján hoztuk meg végső döntésünket, s vásároltuk meg a Mascar Corsa 120L típusú bálázónkat.





Milyen felszereltségû a bálázó?



A mi gépünk 120x120 cm-es kamraméretû, láncos-görgős, fix kamrás bálázó, 34 db keresztgörgővel. A rendfelszedő munkaszélessége 2 méteres, 2 db gumikerékkel szerelve. Kettős zsinegkötözés és hálókötözés is van a gépen. A kötözés vezérlése elektromosan történik a traktorfülkébe szerelt monitorral. Amikor a bálakamra megtelik, s elérte az előre beállított bálatömörséget, hang- és fényjelzés figyelmeztet, hogy el lehet kezdeni a kötözést. Az alapfelszereltségen kívül még bálakidobó van szerelve a gépünkre, mely tapasztalatunk szerint jelentősen meggyorsítja a bálázást.





Milyen tapasztalatokat szerzett a bálázóval?



Mint említettem eddig egy szezonban használtuk a bálázót, összesen mintegy 2000 bálát készítettünk vele. Az idei évben már minimum 3000 db bálát kell készítenie, ami napi szinten nagyjából 300 bálát jelent, mely ha az időjárás megengedi, akkor tartható.



A tapasztalataink jók a bálázóval kapcsolatban, munkájával teljesen meg vagyunk elégedve, azt hozza, amit vártunk. Tetszik a gép egyszerûsége, könnyû kezelhetősége, megbízhatósága, s könnyû, gyors karbantarthatósága.





Milyen a kapcsolata a forgalmazóval?



Ez az első gépünk, amit a Szegána Kft.-től vásároltunk. A kapcsolatunkat jónak, korrektnek mondanám. Mindig a rendelkezésemre álltak, ha kérdésem merült fel. A megbeszélt időpontokat pontosan tartották, mindig minden a megbeszéltek szerint történt.





Mi a véleménye a szervizről?



A szervizzel is meg vagyunk elégedve, habár sokszor még nem találkoztunk. Tulajdonképpen a gép beüzemelésekor kerültünk kapcsolatba, amit korrektül, gyorsan és érthetően elvégeztek. Ezen kívül egyszer kellett egy hálóvágó pengét cserélni, amit szintén gyorsan megcsináltak. Javításra még nem volt szükség, a bálázónkat minden gond nélkül tudtuk használni.





Kinek ajánlaná a Mascar Corsa bálázót?



Minden gazdának tudom ajánlani, mert mûszakilag egy jó kialakítású, egyszerû gép, könnyen kezelhető, karbantartható, s nem utolsó sorban árában is megfelelő.





Vásárolna-e ismét Mascar bálázót?



Ha a sertéstelep bővítési elképzeléseink sikerrel járnak feltétlen szükségünk lesz még egy bálázóra, ami a tapasztalatok alapján ismét egy Mascar bálázó lesz.





Ádám Tamás • területi képviselő

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!