PETKUS históriák III. - Termelés centrikusság az Agroprodukt Kft.- nél

Agro Napló
Szárító átadásra invitálta az Agro Naplót a Mepet Kft. Jánoshalmára, a megye egyik kiemelkedõ mezõgazdasági termelõ és szolgáltató cégéhez, a Bács-Kiskun megyei Jánoshalmán tevékenykedõ Agroprodukt Kft-hez.


 

 

A cég 1993-ban alakult, tulajdonosai 100%-ban belföldi magánszemélyek. Farkas András ügyvezető (a képen középen) cégtörténeti beszámolója alapján érzékelhető volt, hogy rögös út vezetett a mostanra minta értékûvé avanzsált gazdaság felvirágoztatásához. Ehhez, az elmondása szerint mindig a termelés centrikusságot és gazdaságosságot kellett szem előtt tartani, még akkor is, amikor a gazdasági környezet hatásai okán többször is kényszerlépésre kényszerültek az elmúlt 17 év folyamán.



2003 óta szakadatlanul ívelt felfelé a cég, bizonyítják ezt a folyamatos beruházásaik, például abban az évben mintegy 200 millió forintért újult meg a régi takarmánykeverőjük, vagy két évvel később a világ élvonalába tartozó John Deere gépsorokat és technológiákat vásárolták meg, mellyel biztosítják a magas hozamok elérését, valamint a kiváló minőségû mezőgazdasági szolgáltatások elvégzését.



2009-ben egy többfunkciós trágyatárolót építettek, párosítva hozzá a gépeket, mint például egy JCB önjáró rakodót, és a két Fliegl pótkocsit.



A cég 3680 hektáron gazdálkodik, a növénytermesztésük sokfélesége az őszi árpa, őszi búza, tritikálé, őszi káposztarepce, kukorica, napraforgó, szója, zöldborsó és lucerna növények jelenlétével igazolható. A társaság tulajdonát képező telephelyeken évi 200 000 db tojó és bak pulyka nevelése, hízlalása folyik, melyek az egyik legnagyobb hazai pulykafeldolgozón, a Gallikoop Zrt-n keresztül többek között Svájcba és Japánba kerülnek értékesítésre.



További tevékenységük a takarmánygyártás, évente mintegy 65-70 féle tápot gyártanak haszon- és hobbiállatok részére, a minőségi takarmánygyártás érdekében a társaság rendelkezik az ISO 9001, valamint a HACCP Élelmiszerbiztonsági rendszerekkel. A cég dolgozói létszáma megalakuláskor 40 fő volt, jelenleg 130 főt foglalkoztatnak.



Bányai Gábor, a Bács-Kiskun megyei közgyûlés elnöke köszöntőjében külön megköszönte az Agroprodukt Kft. vezetőinek a cég kiemelkedő társadalmi szerepvállalását a térségben, ahogy Ő fogalmazott: „Rájuk mindig lehetett és lehet számítani!”




A korszerû és előremutató technika és technológia előtérbe helyezése nagy részben Malustyik Béla ügyvezető helyettes (a felső kép jobb szélén) gépész szemléletének köszönhető, aki a mostani beruházásuk ünnepélyes átadásán maximális szakértelemmel beszélt arról a szárítóról, amelynek beüzemelése tovább növelheti a gazdaságos termesztésük volumenét: az ÚMVP program keretében valósult meg a Mepet Kft. által forgalmazott Petkus 4000-14 DU/AB típusú 25 tonna/óra teljesítményû szárító megépítése.

Malustyik Béla szerint halaszthatatlanná vált a régi Bábolna szárítójuk lecserélése, ami már nem felelt meg a mai kor elvárásainak mind az energiafogyasztás, mind a környezetvédelmi előírásoknak való megfelelés szempontjából sem. A szakember alaposságát fémjelzi, hogy valamennyi szóba jöhető szárítót megtekintett országszerte, míg végül a cégvezetés a Petkus szárító mellett tette le a voksát.



Ez a szárító 30-40%-kal kevesebb gázenergiát és akár 50%-kal kevesebb villamos energiát használ fel, mint a korábbi típusok. Univerzálisan mûködtethető takarmány-, étkezési- és vetőgabona valamint olajosmagvak szárítására. Ez a folyamatos üzemû DU (hővisszaforgatásos) kivitelû szárító közvetlen fûtésû, a szárító levegő felmelegítésére szőnyegégők szolgálnak. A hûtőlevegőt és a telítetlen meleg levegőt a hûtőzónában lévő visszaforgató ventilátor beszívja és a meleg levegőhöz hozzákeveri, így magasabb a hőenergia kihasználtsága.



A szárítandó terményt egy serleges felhordó tölti felülről a szárítóba és beállított időközönként csúszik lefelé a terményoszlop. A termény e közben kúpos levegőelosz­tó kaszkádok segítségével egy szívott légáramba kerül. A levegő a felváltva elhelye­zett, tetőszerû kialakítású, kúpos átszívó csatornákon áramlik be és az elszívó csatornákon keresztül kerül elvezetésre. A termény útja a terményoszlopban keresztáramban vezet lefelé az ürítésig. Eközben a szemek felváltva felülről és alulról irányuló levegőáramba kerülnek, így a szárítás hatékony és kímé­letes. A szárítólevegő hőmérséklete a termény­fajtától függő, és a folyamathoz igazítható.

 


A 160 éves Petkus legkorszerûbb tisztítója Jánoshalmán

 



A szárító érintőképernyős kijelzéssel és PLC vezérléssel üzemel, de a teljes technológiai sor irányítása is PLC vezérléssel történik. A technológiai sor névleges teljesítménye a beépített tisztítógépek, serleges felvonók és rédlerek esetében 60 t/ó. A technológia kialakítása alkalmas arra, hogy a manipulálandó terményt szárítással, vagy szárítás nélkül, kizárólag az előtisztítón keresztül, vagy mindkét tisztítón átengedve kerüljön a tranzit tartályba, vagy a tároló silókba. A szárító technológia megfelel a levegő védelméről szóló jogszabályokban foglaltaknak (21/2001. (II. 14.) korm rendelet), melynek célja a környezeti levegő minőségének tartós és hatékony megóvása és javítása, az emberi egészség védelme és a környezet állapotának megőrzése érdekében.



Képgaléria 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?