HORSCH program Csehországban

Agro Napló
Június elején kétnapos szakmai programot szervezett partnerei részére az Axiál Kft. és a HORSCH a csehországi Bukovinába. A vállalat mintagazdaságában tett látogatáson meghívottként részt vett az Agro Napló is – így elsõ kézbõl tájékoztatjuk olvasóinkat az eseményrõl.  

A szervezők azzal a szándékkal és céllal hívták meg partnereiket a Horsch család 2900 hektáros kísérleti- és fejlesztőtelepére, hogy a vendégeik a prototípustól a szériagyártásig vezető út minden részletébe bepillantást nyerhessenek, egyúttal képet kaphassanak a cseh gazdálkodók mindennapjairól.

 


 



A gyors léptekben haladó szerkezeti változás a mezőgazdaságot is érinti, és új feladatok elé állítja a mezőgazdasági technikát is – ahol elvárás a mûveletek optimalizálása a talajmûvelés-, a vetéstechnika és az aratás terén. De ugyancsak meg kell felelni a költségek csökkentésére és az egy időben történő termésnövekedésre irányuló igényeknek, a minőségjavítás megtartása mellett. A cég eladásai kedvezően alakulnak. Céljuk a legjobb évük (2008) értékesítési szintjének elérése volt, amit az első félévben már teljesítettek is. Egyes géptípusoknál már nem tudják teljesen kielégíteni a piaci igényeket, mert a gyártási kapacitás csúcson van. Az elmúlt két évtizedben a HORSCH mint fejlesztő és iránymutató vált a talajmûvelés és vetéstechnika terén Európa egyik vezető gyártójává. A gyakorlatból adaptált innovatív ötletek, és a szántás nélküli talajmûvelés terén szerzett harminc éves tapasztalatuk alapján valósulnak meg a komplett technológiáik és a nagy értékû gépeik, amelyek közös jellemzői minőségük, robosztus felépítésük és hosszú élettartamuk.



A gyár képviseletében Christian Wolf marketingkoordinátor, és Szász Zoltán a Horsch magyarországi termékfelelőse, a vendégek köszöntését követően szakmai tájékoztatást tartott – a szántóföldi bemutatón pedig a Magyarországon is jól bevált, sikeresen dolgozó gépeket és az újdonságokat mutatták be. A mûvelő eszközök sorában munka közben láthatták a résztvevők az intenzív talajmûvelés eszközeit, amelyekre néhány jellemzőjükkel hívjuk fel olvasóink figyelmét. A különböző modellek speciálisan alkalmazhatók az igények szerint.

 


 



A TIGER AS az eke leleményes kiváltása, minden talajtípuson használható, talajkímélő lazítása 35 cm mûvelési mélységig terjed. Nagy mennyiségû szalma és szármaradványok homogén bekeverése, a talajmegmunkálás és magágy-előkészítés egy munkamenetben történik.



A TIGER LT kompakt, csekély vonóerő igénnyel, amely a laza és közepesen kötött talajokon állja meg a helyét. Nagy mennyiségû szalma és szármaradványok homogén bekeverése, csökkentett vonóerő igény, sokoldalúan alkalmazható nehézkultivátor jellemzi.



A TIGER MT a legjobb munkaminőség a kukoricatarlón – minden talajtípuson használható szemes kukorica, megdőlt állomány, köztes termények után, füves és nem mûvelt területek feltörésére, növényi maradványok megbízható aprítására, valamint mély talajlazításra 35 cm munkamélységig, és intenzív porhanyításra nehéz talajokon.



Az új TERRANO FM kultivátor a középen elhelyezkedő szállítószerkezetnek köszönhetően rendkívül fordulékony közúton és szántóföldön egyaránt. Intenzív talajforgatás jellemzi, ugyanakkor a nagy áteresztőképességével dugulásmentes munkát biztosít nagy mennyiségû tarló szármaradvány esetén is. A gép második generációs TerraGrip késbiztosítással ellátott, a jól bevált MulchMix kapa pedig gondoskodik alacsony vonóerő igény esetén is a kiemelkedő keverőhatásról.

 


Új Terrano 6 FM kultivátor

 



A TERRANO FX univerzális kultivátortechnika meggyőző munkaminőséggel, amelyet különböző kapákkal lehet szerelni, így a sekély teljes felületû tarlómûveléshez, illetve az intenzív lazításhoz és a szármaradványok bekeveréséhez alkalmazható 5-től 30 cm-es mélységig. Kiváló egyengetés és mélyreható visszatömörítés jellemzi, a minden munkamenetnél optimális magágy állításán túl. Ezzel csökkenthető az átjárások száma, amellyel idő- és üzemanyag megtakarítás érhető el a csoportgyőztes géppel.

A JOKER kompakt rövidtárcsa tarlómûveléshez és vetőágy készítéshez alkalmazható, amelynek előnye a nehezen kezelhető szármaradványok eltömődéstől mentes bedolgozása. A Joker CT erőssége a 3 pontos felfüggesztés, a Joker RT-é pedig a járószerkezettel a nagy munkaszélességek.



A PRONTO garantálja a vetéstechnikával szemben támasztott követelményeknek megfelelő mûködést. A Pronto DC kompakt sokoldalú vetőgép, amelyet nagy befogadóképességû tartállyal és csekély önsúllyal maximális teljesítményre és vetési minőségre terveztek szántás utáni precíz vetésre, mulcs vetésre, direkt vetésre.



SPRINTER ST 3000 literes térfogatú, a vetőgépre ráépített tartályával. Tartálynagyobbítással 3700 literre növelhető a tartály térfogata. Alternatívaként rendelkezésre áll a duplatartály 3800 liter ûrtartalommal.



A HORSCH és a LEEB cég közös fejlesztésû permetezőit is bemutatták, amelyek közül kiemelkedik a LEEB PT 270 önjáró és a LEEB GS 6000 vontatott permetező.

 


LEEB PT 270

 



A program zárásaként a résztvevők bejárták a kísérleti parcellákat, ahol szakmai eszmecserét folytattak, és tapasztalatokat cseréltek a szántóföldi munkákról illetve a Horsch gépeiről.

 

KÉPGALÉRIA

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Precízebb, biztonságosabb vetés

Precízebb, biztonságosabb vetés

Egyre több helyen lehet olvasni, hogy a termőtalajok mennyire le vannak romolva. Amennyiben a romlás, rombolás tovább folytatódik, akkor belátható idő...

A klímaváltozás a nyakunkon!

A klímaváltozás a nyakunkon!

Már a 70-es években voltak előrejelzések, hogy mi fog történni, de ezt akkor nem sokan vették figyelembe, és úgy látszik, hogy még ma is csak többen s...

Talajművelés – No-till vetés

Talajművelés – No-till vetés

A korábban elvetett őszi kalászosok már szépen sorolnak. Azonban újra hallani már különböző régiókból, hogy jöhetne csapadék, hogy biztonságosan kikel...

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Állandóan azt halljuk, hogy válság van. Nincs gáz (de van, csak „nem akarjuk” átvenni), drága, így nincs vagy igen kevés a műtrágya, kevés az üzemanya...

Last minute a mezőgazdaságban

Last minute a mezőgazdaságban

Az aszály és a műtrágyaárak sújtják legjobban a termelőket. Az általános inputár-növekedést néhány technológiai elem módosításával, új technikák, tech...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!