Gabonapiac

Agro Napló
A Vetõmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács álláspontja a vetõmagokban a hatóság által esetenként kimutatott GMO jelenlétrõl. GOSZ sajtóközlemény

A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács álláspontja a vetőmagokban a hatóság által esetenként kimutatott GMO jelenlétről.




Általánosan elfogadott, hogy a vetőmagtermesztés a magyar mezőgazdaság jelentős, nagy hagyományokkal rendelkező ágazata. A vetőmag kiinduló pontja és döntő mértékben meghatározója a növénytermesztési tevékenység sikerének.



A vetőmag-forgalmazás és -előállítás szigorú jogszabályi keretek között folyik. A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács meggyőződése, hogy mind a hazai vetőmagpiacnak, mind az ott tevékenykedő cégeknek alapvető érdeke a vonatkozó jogszabályok betartása és a jogkövető magatartás.



A vetőmagszakma ismeri és tudomásul veszi az agrárkormányzat azon törekvését, amely hosszú távon fenn kívánja tartani hazánk GMO-mentes státuszát. A cégek ezért szigorú minőségbiztosítási rendszerekkel dolgoznak, kiemelten odafigyelnek arra, hogy GMO tartalmú vetőmagtétel ne kerüljön Magyarországra, még véletlenszerûen sem. A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a cégek ilyen irányú tevékenységét elismeri és támogatja.



Az idei évben a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) által végzett vizsgálatok során több esetben is GMO jelenlétet mutattak ki, melynek következtében a növényállomány megsemmisítését rendelte el a hatóság. Tény ugyanakkor, hogy a vetőmagcégek az importból származó vetőmagokat nemzetközileg akkreditált laboratóriumban tételes GMO vizsgálatban részesítik, és kizárólag negatív eredmény birtokában hozzák azokat forgalomba. Mivel szakmai szempontból nem vitatható, hogy a mintavételi és a mérési metodika minden esetben, szükségszerûen magában hordozza a mérési hiba lehetőségét, a leggondosabb eljárás mellett is előfordulhat, hogy két labor eredménye különbözik egymástól.



A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács többször kifejtett álláspontja szerint a vetőmagágazat alapvető érdeke olyan akkreditált hatósági laboratóriumi rendszer kialakítása és mûködtetése, amely megfelel a nemzetközi standardoknak, és amelynek transzparens gyakorlatában garantált, hogy vizsgálati eredményei – mivel mintavételi és vizsgálati metodikája megfelel a nemzetközi normáknak – megbízhatóak és a legkevésbé vitathatóak. Osztjuk azt az álláspontot, amely szerint el kell kerülni, hogy bizonytalan mérési eredményekre hivatkozva esetleg nem GMO-mentes termesztési kép alakuljon ki Magyarországról. Kívánatosnak tartjuk ugyanakkor azt is, hogy az illetékes hatóság GMO vizsgálati eredményeit még a vetési időszak előtt hozza nyilvánosságra, csökkentve ezzel megállapításainak lehetséges negatív következményeit.



A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szükségét látja olyan szakmai konzultációnak, amelynek keretében a jogalkotó, a hatóság és a cégek képviselői áttekintik a vetőmag GMO-mentességéhez kapcsolódó jogalkotási, jogalkalmazási és gyakorlati problémákat.

 



GOSZ sajtóközlemény




Befejezéshez közelít az őszi búza aratása, már több mint 3 millió tonna jó minőségû búza termelői raktárakban van. Az ország belső 2.5 millió tonnás búza szükséglete fedezve van a következő aratásig, ebből kb. 1.2 millió tonna kerül malmi felhasználásra. A nagy melegben a jól haladó munkákat sajnos két dolog is beárnyékolta:





A még lábon álló kukoricák és napraforgók állománya sokat romlott az elmúlt hetekben. Az erős aszály több térségben jelentősen csökkentheti a várható termést. GM szennyezés miatt, több termelő társunk kapott kukorica növényállományt megsemmisítő határozatot. Ezen határozatok alapján nemcsak a saját tábláját, hanem a 400 méteres távolságon belül a szomszéd területén lévő kukoricát is meg kell semmisíteni pár napon belül.







Gabonatermesztők Önhibájukon kívül jutottak ilyen helyzetbe! Szövetségünk tagjai a meglévő jogszabályok betartásával dolgoznak.





Tiszta képet kell kapnunk a végrehajtás konkrét lépéseiről, a felmerülő károkozások jogi és anyagi biztosítékairól, valamint szeretnénk a Magyar Államot anyagilag és jogilag magunk mögött tudni.





A földjeink mûvelését folytatnunk kell, mert rövidesen megkezdjük a repce vetését. Az őszi vetések megkezdése előtt tudnunk kell, hogy a forgalomba kerülő vetőmagvak biztosan GM szennyezés mentesek-e!





Mindehhez kérjük az összes érdekelt gyors reagálását.

Vancsura József- elnök

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

A Corteva Agriscience idén ősszel három helyszínen, Szarvason, Dombóváron és Debrecenben tartotta meg szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi b...

Belső erőket mozgósított az RAGT

Belső erőket mozgósított az RAGT

Több mint negyven év szakmában eltöltött idő, ebből 14 év RAGT-nál betöltött országvezetői státusz után Lonsták János nyugdíjba vonul. A szakember nev...

Újdonságok a Portfólió Farmokon

Újdonságok a Portfólió Farmokon

A hagyományokat nem megszakítva, a szigorú biztonsági előírásokat betartva idén Szarvason és Dombóváron tekinthették meg az érdeklődők a vetésidő- és...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?