2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Ellátási zavarokra figyelmeztetnek a takarmány szervezetek

Agro Napló
A COCERAL, a FEDIOL és a FEFAC megerõsítik, hogy a „technikai megoldás” az elsõ lépés, de arra figyelmeztetnek, hogy átfogó intézkedésekre lesz szükség az ellátási zavarok elkerülése végett.  


Takarmány szervezetek, a COCERAL, a FEDIOL és a FEFAC megerősítik, hogy a „technikai megoldás” segít csökkenteni a valószínûségét a takarmány-ellátási zavaroknak, azáltal, hogy jogbiztonságot ad a takarmány alapanyagok Európába való behozatalára. A „technikai megoldás” lehetővé teszi, a még nem engedélyezett, GM (génmódosított) anyagok 0,1 százalékát az EU-ban, amelyre a dokumentáció folyamatban van az EFSA-nál. Ez a pragmatikusabb megközelítés figyelembe veszi a nemzetközi kereskedelem dinamikáját és továbbra is lehetővé teszi az európai gazdák számára a létfontosságú fehérje takarmányok behozatalát. A szervezetek felhívást intéztek további átfogó megoldások találására, hogy kiküszöböljük a takarmány- és élelmiszerellátás és a kereskedelem problémáit. A főbb exportáló országok nem hajlandók várni a teljes uniós jóváhagyásra, hogy a GM növények engedélyezettek legyenek a termesztésben. Ez növeli annak valószínûségét, hogy új, uniós szintû kereskedelmi akadályok lesznek a 2011-2012-es időszakban.

 

 



Először is a megoldás hatályát gyorsan ki kell bővíteni az élelmiszerekre is. A kereskedelemre szánt növények között világszerte egyre emelkedik a GM növények száma, mostani 30 esetből 2014-ig több mint 130 eset is lehet, derül ki az Európai Bizottság kutatásából. Sok ezekből a termékekből utat talál az európai élelmiszer- és takarmányellátási láncba, ezért fontos, hogy praktikus küszöbértéket állítsanak a GM termékek számára, amik még nem engedélyezettek az EU-ban. Számos EU tagállam jelezte, hogy támogatja az élelmiszerekre való kiterjesztését a technikai megoldás hatályának.



Másodszor, a hosszabb távú megoldásra kell törekedni, mert egyre nagyobb kihívást jelent az élelmiszer- és takarmányellátás biztonsága az EU-ban. Az ilyen megoldások közé tartozik a hatékonyabban és gyorsabban haladó engedélyezési rendszer. A legtöbb késedelmet az EU rendszerben az EU politikai döntéshozatali folyamatában lévő fennakadások okozzák. Nagyon fontos az élelmiszer- és takarmányláncnak az EU engedélyezési rendszer időszerûségének és hatékonyságának javítása, amely megvalósítható anélkül, hogy rontaná az integritását a kockázatértékelés folyamatának.



Fontos, hogy az Európai Bizottság és a tagállamok proaktív lépéseket tegyenek az alacsony szintû politika jelenlétére a hosszú távú stratégia kifejlesztésében a GMO alapanyagokra az ellátási láncban. Egy ilyen stratégiát kell figyelembe venni:



- az engedélyek gyorsulása a világban



- felkészülés az új GM fajtákra világszerte



- az EU élelmiszerként és takarmányként használható nyersanyag importfüggősége, valamint



- figyelembe véve az EU jelenlegi és jövőbeli pénzügyi teljesítményét, a takarmány- és élelmiszerláncok nem tudnak több terhet felvállalni.

 



Forrás: ThePigSite News Desk, 2011 július 21.

Fordította: Dr. Gergácz Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Takarmányfüvek és keverékeik

Takarmányfüvek és keverékeik

A tej és marhahús előállításának üzletága nagyban függ attól, hogy rendelkezésre áll-e a szükséges mennyiségű és lehető legjobb minőségű szálastakarmá...

CUPIDO kan takarmánykeverék

CUPIDO kan takarmánykeverék

A kanok ivarérettségét a termékenyítésre alkalmas spermiumok megjelenése jelzi. Kizárólag csak egészséges, igényeinek megfelelően takarmányozott tenyé...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!