2024. május 7. kedd Gizella

Aktuális támogatások

Agro Napló
A gazdálkodóknak a WEB-Gazdálkodási Napló (WEB-GN) benyújtására szeptember 1. és november 30. között lesz lehetõségük. 2011. szeptember 1-tõl az állattartók az önálló tenyészetek ENAR felelõsei, illetve a kapcsolattartó állatorvosok egy virtuális felületen, a „webENAR”-on keresztül adatokat közölhetnek. Az adatközlés a www.mgszh.gov.hu oldal „E-ügyintézés/Ügyfélkapu bejelentkezés” menüponton keresztül lehetséges.

Az agrár-környezetgazdálkodási támogatásban részesülőknek elektronikus úton kell benyújtani WEB Gazdálkodási Naplót a tápanyag gazdálkodási tervvel együtt szeptember 1. és november 30. között. Ezen adatokat a tavalyi évhez hasonló módon kell a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz benyújtani. Aki nem teljesíti az adatszolgáltatást, vagy hiányosan közli az adatait, az szankciókra számíthat.

Az MVH 134/2011. (VIII. 22.) számú közleménye a baromfitelepek korszerûsítéséhez nyújtandó támogatás igényléséről

A támogatás igénybevételének feltételei



Támogatás a támogatási rendelet hatálybalépését követően megkezdett mûveletekhez nyújtható. A gépberuházás a támogatási rendelet hatálybalépését követően minden esetben saját felelősségre kezdhető meg.

Amennyiben az ügyfél az állattartó telepek korszerûsítéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló rendelet ÁTK I. vagy ÁTK II. jogcímében támogatási határozattal rendelkezik, részére kizárólag akkor adható támogatás, ha az adott támogatási határozat alapján a mûveletet az e rendelet szerinti támogatási kérelem benyújtásáig megkezdte és fejlesztési, beruházási tevékenységre vonatkozóan már kifizetési kérelmet nyújtott be, vagy az adott támogatási határozathoz kapcsolódóan az e rendelet szerinti támogatási kérelem benyújtásáig nem nyújtott be kifizetési kérelmet és az e rendelet szerinti támogatási kérelem benyújtásáig az adott támogatási határozatban részére megállapított támogatási összeg egészéről lemondott.

Támogatási kérelem benyújtására jogosult az ügyfél, ha mezőgazdasági üzemének mérete a támogatási kérelem benyújtásakor a 4 európai méretegységet (EUME) meghaladja, és az állategészségügyi hatóság által nyilvántartásba vett baromfitelepet mûködtet, és a beruházást olyan baromfitelepen valósítja meg, amelyet a tojótyúktartó telepek nyilvántartásba vételének szabályairól szóló rendelet alapján tojást termelő tojótyúktartó telepként vettek nyilvántartásba.

A támogatás mértéke, elszámolható kiadások



Az igényelhető támogatás mértéke az összes elszámolható kiadás 40%-a. Ha a gépberuházás Kedvezőtlen Adottságú Területen (KAT) vagy NATURA 2000 területen valósul meg, vagy az ügyfél fiatal mezőgazdasági termelő, akkor a támogatás mértéke a gépberuházás összes elszámolható kiadásának 50%-a. Ha a gépberuházás KAT vagy NATURA 2000 területen valósul meg, és az ügyfél fiatal mezőgazdasági termelő, akkor a támogatás mértéke a gépberuházás összes elszámolható kiadásának 60%-a.

Az igénybe vehető támogatás összege megvalósítási helyenként legalább 1,2 millió forint, de legfeljebb 200 millió forint.

A támogatási kérelem benyújtása



- A támogatási kérelmet az MVH által rendszeresített formanyomtatványokon, a mellékleteket az MVH lakóhely/székhely szerint illetékes megyei kirendeltségeire postai úton kell benyújtani egy példányban, 2011. szeptember 1-től 2011. szeptember 30-ig.

- A jogcímen belül a támogatási kérelem benyújtása, több megvalósítási helyre vonatkozóan is, egyetlen kérelemben történik – egyetlen főlap és betétlap-fajtánként az egyes megvalósítási helyekre külön-külön kitöltött betétlapok postára adásával.

Az MVH 133/2011. (VIII. 18.) számú közleménye

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a termelői csoportok létrehozásához és mûködéséhez nyújtandó 2011. évi támogatás igényléséről

A támogatási kérelem benyújtása



A termelői csoportok létrehozásához és mûködéséhez nyújtandó támogatáshoz kapcsolódó támogatási kérelmet az MVH által rendszeresített nyomtatványokon, az MVH Központi Hivatalának címére (1385 Budapest 62. Pf.: 867) postai úton kell benyújtani egy példányban.

A támogatási kérelem benyújtásának határideje: 2011. szeptember 1–30.

Az MVH 129/2011. (VIII. 03.) számú közleménye



A szőlőültetvény újratelepítési jogok telepítési jogtartalékból történő értékesítéséről

Az újratelepítési jog vásárlása iránti kérelmet az 1. számú melléklet szerinti nyomtatványon, postai úton kell benyújtani az MVH Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatóságához az alábbi címre:

MVH Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatósága

1385 Budapest 62 Pf. 867.

A benyújtási időszak: 2011. augusztus 15. – 2011. október 31.

Az MVH 135/2011. (VIII. 26.) számú közleménye



A történelmi bázis jogosultságok jogosultjának személyében bekövetkezett változás átírásának rendjéről

Benyújtási határidő: tárgyév november 30., kivéve a tejtermelés támogatása történelmi bázis jogosultság, amely esetében tárgyév szeptember 30.

Az átírási kérelem benyújtásának helye



- A hízottbikatartás-, anyatehéntartás-, extenzifikációs szarvasmarhatartás-, tejtermelés-, juh kiegészítő támogatás történelmi bázis jogosultság és a hízottbikatartás kiegészítő történelmi bázis jogosultság átírása iránti kérelmeket az MVH központi levelezési címére kell beküldeni: MVH Közvetlen Támogatások Igazgatósága, 1385 Budapest, 62. Pf.: 867, a borítékra kérjük, írja rá: „Bázis jogosultság”.

- A rizs, hüvelyesek, Burley dohány, Virginia dohány és az egyes szántóföldi növények támogatása történelmi bázis jogosultság átírása iránti kérelmeket az ügyfél lakhelye/székhelye szerint területileg illetékes MVH megyei kirendeltségéhez kell benyújtani.

Az MVH 126/2011. (VIII. 2.) számú közleménye



A borászati termékek alkoholtartalmának növelésére felhasznált sûrített szőlőmust és finomított szőlőmust-sûrítmény után járó támogatás igénybevételének feltételeiről szóló 120/2008. (IX. 11.) FVM rendeletben előírt, a 2011/2012. borpiaci évben alkalmazandó nyomtatványok közzétételéről

Az MVH számú 130/2011. (VIII. 5.) közleménye



A szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermékek támogatással történő lepárlásának feltételeiről szóló 13/2009. (II. 27.) FVM rendelet szerinti nyomtatványokról és a kifizethető támogatási keretösszegről szóló 22/2009. (III. 5.) MVH közlemény módosításáról

A közlemények nem teljes tartalommal vannak feltüntetve.

Forrás:

www.mvh.gov.hu 

www.fvm.hu



www.mgszh.hu



www.agrarkamara.hu

Berta Dávid, Hegedûs Szilvia és Dömötör Károly

MVH FÖPEKI

A cikk szerzője: Hegedûs Szilvia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!