2024. április 27. szombat Zita

Van forrás és szándék is az agrárvállalkozások finanszírozására

Agro Napló
Miközben 20 százalékkal zsugorodott a hitelezési piac, az OTP Bank 10 százalékkal több hitelt folyósított a kisvállalkozásoknak, mint egy évvel korábban. A nemrég elindított Széchenyi 50 programmal is javítaná e cégek finanszírozási lehetõségeit a bank. Az agrárium területén mûködõ vállalkozások is ilyen kiemelt figyelemre számíthatnak a legnagyobb hazai pénzintézetnél? – Szabó Istvánt az OTP Bank Agrár Ügyfélkapcsolati Fõosztályának vezetõjét kérdeztük.  


Szabó István, az OTP Bank Agrár

Ügyfélkapcsolati Főosztályának vezetője

 

Az OTP Bank célja egyértelmûen az, hogy minden vállalkozás saját igényeinek, és lehetőségeinek megfelelő hitelkonstrukciót kapjon! Ez igaz a mezőgazdasági vállalkozásokra is, amelyek 2010-ben az ország GDP-jéhez 2,9 százalékos aránnyal, a foglalkoztatáshoz pedig 4,5 százalékkal járultak hozzá. Az agrárvállalkozások tradicionális partnereként bankunk számos olyan terméket kínál, amelyeket kimondottan agrárágazat speciális elvárásaira, és az itt tapasztalható problémákra tekintettel alakítottunk ki.





Milyen alapvető problémákat tapasztalnak a magyar agrárvállalkozások életében?



Az agrárvállalkozások, csakúgy, mint a más ágazatokban tevékenykedő társaik, komoly finanszírozási nehézségekkel küzdenek. Ez nem csak a fejlesztéseiket, de sokszor a napi mûködésüket akadályozza. Ha a vállalkozások jelentős része a szûkös hitellehetőségek miatt nem tud külső forráshoz jutni, az nem csak a saját, de a nemzetgazdaság megfelelő mûködését is akadályozza. Az OTP Bank tisztában van banki finanszírozás jelentőségével: mi tudunk és akarunk is hitelt biztosítani a vállalkozásoknak. Ennek megfelelően kiemelt figyelmet fordítunk a hazai vállalati szektorra, ezen belül is az agrár, és a kis- és középvállalati ügyfélkörre, ahol 2011-ben összességében 10 százalékot megközelítő állománynövekedési célokat tûztünk magunk elé.





Milyen speciális megoldásokat igényelnek az agrárvállalkozások a forráshiány leküzdésére?



Az ágazatban tevékenykedő vállalkozások körében legnépszerûbbek a területalapú (SAPS) és a top-up támogatások előfinanszírozására szolgáló hitelek, amelyeket a korábbinál kedvezőbb feltételekkel kínáljuk ügyfeleinknek. A hitelpiacon teljesen új konstrukcióként vezettük be az OTP Zöldkártya hitelt, amely a területalapú és az AKG támogatás több éves előfinanszírozásával, hosszabb futamidővel segíti a gazdálkodókat. Emellett az elsők között vezettük be az államilag támogatott, szabad felhasználású Agrár Széchenyi kártya hitelkonstrukciót, ami az átmeneti likviditás problémák áthidalásában segíti a vállalkozásokat.

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!