2024. május 13. hétfő Szervác, Imola

A biztonság a Pioneer elsõdleges célja

Agro Napló
Dombóvárt elhagyva a 61-es útról hívogatóan tárul elénk egy 8 ha-os kiparcellázott terület, a Pioneer Portfólió Farm. Itt, az amúgy 2100 hektáron gazdálkodó Agrár Béta Kft. területén szeptember közepén rendezett kukorica fajtabemutatót a Pioneer.  

E reprezentatív Portfólió Farmok létrehozásával az volt a célunk, hogy minden megyében legyen egy bázishely, ahol koncentráltan, az adott termőhelyi viszonyok között tudjuk bemutatni fajtáinkat – kezdte előadását Tímár Béla, a Pioneer értékesítési vezetője.

A tizenöt helyen mûködtetett kísérleti rendszer célja, hogy a Pioneer hibridek bemutatása mellett tőszám- és mûtrágyázási, valamint növényvédelmi kísérleteket prezentáljanak, az előbbit a Nitrogénmûvek, az utóbbit a DuPont közremûködésével. E Portfólió Farmok előnye, hogy a gazdák a tenyészidő közepette is bármikor megtekinthetik a kísérleti helyszíneket.

Tímár Béla előadásában kihangsúlyozta a biztonságot, mint a legfontosabb tényezőt a termesztésben, melyet a Pioneer a partnerei részére biztosít évről évre, megbízható fajtái által 2011-ben is sikerült megőriznie piacvezető szerepét kukorica vonalon. Jól bizonyítja ezt a PR 37NO1-es hibrid karrierje, mely a legnagyobb területen – több mint 90 000 hektáron – termesztett hibridjük.

A vállalat elkötelezett a magyar mezőgazdaság iránt, erre ékes bizonyíték a szarvasi vetőmagüzemük, mely ma a világ legnagyobb és legmodernebb vetőmagüzeme, ahonnan a Magyarországon forgalomba került vetőmagok többsége kikerül.

A Pioneer cég meghatározó kelet-európai kutató állomása Magyarországon található. A hódmezővásárhelyi objektum létrehozása arra hivatott, hogy a magyar termelők számára a legjobban hasznosítható hibridek nemesítési programja megvalósuljon, a fő irányvonalak, vagyis a stressztolerancia és az aszálytûrés előtérbe helyezésével.

A biztonságot hangsúlyozva szóba került a GMO kérdés. A vezető kihangsúlyozta, hogy a Pioneer tiszteletben tartja Magyarország GMO-mentes státuszát. Az általuk forgalomba hozott vetőmagtételek bizonyítottan GMO-mentesek voltak, az ezt cáfoló MGSZH határozatokat nem fogadják el, így jogi útra terelik az ügyet, ettől függetlenül azonnal kártalanították a kivágásra ítélt területek gazdáit.

A nagy aszály ellenére rendkívül látványos vetésidő és tőszámkísérleteknek voltunk szemtanúi:

A P9578 hibridet idén már több mint tízezer hektáron termesztették a gazdák. Nagy terméspotenciálja mellett rendkívül korai és gyors vízleadás jellemzi, alacsony tőszám esetén dupla csövet hoz, mellyel rekordtermésre képes.

 

 

Ennél a hibridnél a vetésidő nem befolyásolta a terméseredményt, nem úgy a PR37N01 hibrid esetében, ahol a korai vetésidő számos előnyt mutatott. Kifejezetten jó a hőstressz tûrőképessége, továbbá kiváló termőképesség és termésbiztonság jellemzi. 2011-ben a legnagyobb területen termesztett hibrid Magyarországon, népszerûségét elsősorban az előbb említett kimagasló termésbiztonságának köszönheti.

A FAO 300-as éréscsoport végének új, rekordtermő, tipikus lófogú hibridje a P9494-es, mely kifejezetten jól teljesít a Kárpát-medencére jellemző száraz, kontinentális éghajlati viszonyok között. Eddigi eredményei alapján nagy jövő előtt áll, a genetikai előrehaladás a termésben látványos.

 

 

Kompromisszumok nélküli gyomirtás kukoricában

Tavalyi évben került forgalomba a DuPont „kompromisszumok nélküli gyomirtás kukoricában” szlogennel illetett készítménye, a Principal 50 DF. Két sikeres év áll a gyomirtó szer mögött; egy kimondottan csapadékos és egy extrém száraz időjárás, a tapasztalatok alapján elmondható, hogy mindkét időjárási körülmény esetében kiválóan teljesített.

Mivel a Principal elsősorban egyszikû irtó készítmény, ezért a cég forgalomba hozta a Principal Gold csomagot. A Principal mellett a Successor T található a készítményben, mely a magról kelő kétszikû gyomnövényeket kiválóan írtja.

A jövő évtől realitássá válik az egyszeri posztemergens technológia azokon a területeken, ahol évelő kétszikû gyomok is fellelhetők, hiszen gyári csomagolásban kapható lesz a Principal Plus Gold nevû gyomirtó szer csomag és ennek az 1 ha-os változata a Successor T nélküli Principal Plus.

Cél a korszerû, harmonikus tápanyagellátás használatának elterjesztése



A Pioneer Portfólió Farmok mûtrágyázási szakértője a Nitrogénmûvek Zrt. A kukoricatermesztés sikerét számos agrotechnikai tényező befolyásolja, melyek közül kiemelt szerephez jut a választott hibrid igényeihez igazodó tápanyag-visszapótlás. A 12-14 t/ha kukoricatermés elérése reális, de elengedhetetlen hozzá többek között az NPK mûtrágyák használata, illetve gondoskodnunk kell a cink pótlásáról is. A kukorica magas cinkigényéből fakadóan számos mezőgazdasági területen mutatható ki az állományok kisebb-nagyobb cinkhiánya, melyre a növény érzékenyen reagál. Hiányában a kukorica növekedése visszafogottá válik, károsodnak a generatív szervek, a virágképződés késik, esetleg el is marad. A talajban még a jó cinkellátottság mellett is jelentkezhet relatív cinkhiány, melyet a foszforral jól vagy igen jól ellátott területeken a foszfor-cink felvételének antagonizmusa idéz elő. A Nitrogénmûvek Zrt. az MTA Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézete által kifejlesztett, és 2007-ben Innovációs Nagydíjat kapott, költség- és környezetkímélő szaktanácsadási számítógépes program alkalmazásával ad komplett szaktanácsot a gazdálkodóknak a Genezis-mûtrágyák helyes felhasználásával kapcsolatban.

 

KÉPGALÉRIA 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?