EU sertés árak: a hiány tovább emeli az árakat

Agro Napló
Ahogy múlt héten, ezen a héten is látszik, hogy a vágósertés kínálat az európai piacokon nem elegendõ és nem fedezi a keresletet.  

Ennek következtében, az árak a legtöbb európai országban nőnek. Franciaországban, a termelők a szûk kínálat miatt képesek voltak 6 centtel emelni az elmúlt heti árat. Az árak Németországban, Hollandiában és Ausztriában szinkronban nőttek az előző hetekhez képest. Ott az árak 5 centtel nőttek. Spanyolországban egy 3 centes növekedés lesz várható. Most Németország van a legjobb pozícióban az európai árstruktúrában, nyomában Belgiummal és Hollandiával. A jelenleg uralkodó árszint elég szokatlan, ahhoz képest, amit eddig dokumentáltak. Ilyen árakat utoljára 2001-ben jegyeztek, amikor a piacot erősen befolyásolta a BSE válság.

 

A kínálat szûkülése Európában annak is tulajdonítható, hogy a rossz gazdasági helyzettel a malactartóknak is meg kellett birkózni az utóbbi két évben. A piac döntő lendülete a virágzó exporton alapult az EU-n kívüli országokba, Oroszországba és főleg az ázsiai országokba. A termelők szempontjából a jelenleg uralkodó árszint egy rendkívül üdvözölt tény. De, a termelők régóta esedékesnek találják a sertéstenyésztés megnövekedett költségeinek fedezését. A légkör barátságosnak bizonyul a német piacon. Még az új árak mellett is jó a kereslet az „érett” disznók vágására. Tekintettel a szûkös piaci kínálatra, a megnövekedett árak is érvényesíthetőek lennének a kereskedelemben és az iparban. Ezek tetejébe, az e heti jeges időjárás minden valószínûséggel csökkenteni fogja a kínálat mennyiségét. Ezért legalább az árak várhatóan stabilak maradnak.

 


Nagyításhoz katt a képre

 

 



Forrás: ThePigSite News Desk, 2012.01.31.

Fordította: Dr. Gergácz Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Manitounak nem szabad állnia

A Manitounak nem szabad állnia

Egy osztrák és két magyar telephelyen folytat biogazdálkodást a Schindler család. Ausztriában a Bécstől délre található Münchendorfban agrárintegrátor...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!