Aktuális támogatások

Agro Napló
A falugazdászoknál 2012. március 20-ig érvényesítethetõk az õstermelõi igazolványok továbbra is 1000 Ft-ért. A monitoring adatszolgáltatási kötelezettség határideje lejár 2012. március 12. dátummal.  

Az MVH 30/2012. (II. 20.) számú közleménye



A fiatal mezőgazdasági termelők indulásához 2009-től nyújtandó támogatás keretében a támogatási összeg fennmaradó 10%-ára vonatkozó kifizetési kérelem benyújtási feltételeiről



A kifizetési kérelem benyújtása



A fiatal mezőgazdasági termelők indulásához 2009-től nyújtandó támogatáshoz kapcsolódó, a támogatási összeg fennmaradó 10%-ának igénylésére vonatkozó kifizetési kérelmet az MVH által rendszeresített nyomtatványokon, az ügyfél lakóhelye szerint illetékes MVH megyei kirendeltségéhez postai úton kell benyújtani egy példányban. Az MVH megyei kirendeltségeinek listáját e közlemény 7. számú melléklete tartalmazza.



A kifizetési kérelmet 2012. március 1. és 31. közötti időszakban kell benyújtani az MVH-hoz.



A benyújtási időszak utolsó napja (2012. március 31.) munkaszüneti nap, ezért a kifizetési kérelem legkésőbb 2012. április 2-án adható postára.



A kifizetési kérelemcsomag tartalma



A fiatal mezőgazdasági termelők indulásához 2009-től nyújtandó támogatás kifizetési kérelmének nyomtatványai:



Kifizetési kérelem (10%) – Főlap (D1012-03)

Kifizetési kérelem – Termőföld betétlap (D1008-02)

Kifizetési kérelem – Állatállomány betétlap (D1009-01)

Kifizetési kérelem – Termelői Csoport/TÉSZ tagság igazolása (D0068-03)



Amennyiben 2011-re vonatkozóan nem nyújtott be egységes területalapú támogatás iránti kérelmet, de a földterületei szerepelnek a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszerben (MePar), a kifizetési kérelemhez kötelezően csatolni kell a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszerről szóló 115/2003. (XI. 13.) FVM rendelet szerinti egyedi blokktérképet, amelyen az ügyfélnek be kell rajzolnia a gazdasághoz tartozó földterületek határvonalait.



Az üzemméret számítás alapjául szolgáló földterületek tekintetében az ügyfélnek földhasználat bejelentési kötelezettsége van. A földhasználati lapokat az MVH minden kérelem esetében ellenőrizni fogja.



Amennyiben az ügyfél olyan területen végez mezőgazdasági tevékenységet, amely esetében a földhasználat a földhasználati nyilvántartás részletes feltételeiről szóló 356/2007.(XII. 23.) korm.rendelet értelmében nem tartozik bejelentési kötelezettség alá, úgy a kérelemhez kötelezően csatolni kell azokat a hitelesített dokumentumokat (pl.: üvegházban történő gazdálkodás esetén az adásvételi vagy bérleti szerződés hiteles másolatát, vagy tulajdonjogot igazoló dokumentumokat), amelyek igazolják az ügyfél adott területen végzett mezőgazdasági tevékenységét.



A kifizetési kérelem nyomtatványai letölthetőek a www.mvh.gov.hu weboldalról a „Közlemények” menüpontból.



A közlemény kapcsolódó mellékletei



- Kifizetési kérelem (10%) – Főlap (D1012-03), 1. számú melléklet.

- Kifizetési kérelem – Termőföld betétlap (D1008-02), 2. számú melléklet.

- Kifizetési kérelem – Állatállomány betétlap (D1009-01), 3. számú melléklet.

- Kifizetési kérelem – Termelői Csoport/TÉSZ tagság igazolása (D0068-03), 4. számú melléklet.

- Kitöltési útmutató – 5. számú melléklet.

- Tájékoztató – 6. számú melléklet.

- MVH megyei kirendeltségeinek listája és levelezési címe – 7. számú melléklet.



Az MVH 29/2012. (II. 20.) számú közleménye



Az ÚMVP I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó képzések tárgyában nyújtandó támogatás igényléséről



A támogatás igénybevételének feltételei



Vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe az ÚMVP Képző Szervezet által a támogatási rendelet alapján megvalósított, a VM által előírt képzési programoknak megfelelő, felnőttképzési szerződésbe foglalt támogatott képzésekre, az alábbi célterületeken:



a) a gazdálkodás fenntarthatóságát és eredményességét szolgáló ismeretek átadása mezőgazdasági termelők és erdőgazdálkodók részére a támogatási rendelet 1. számú mellékletében felsorolt, szakképesítést nem adó és Országos Képzési Jegyzék (OKJ) szerinti, valamint hatósági képzések keretében (a továbbiakban: 1. célterület);



b) az alábbi ÚMVP intézkedések keretében előírt, kötelező képzés keretében (a továbbiakban: 2. célterület):

ba) 5.3.1.2.1. Mezőgazdasági üzemek korszerûsítése (kivéve: a gépvásárlási támogatást);

bb) 5.3.1.1.2. A fiatal mezőgazdasági termelők elindítása;

bc) 5.3.1.4.1. A szerkezetátalakítás alatt álló, félig önellátó gazdaságok támogatása;

bd) 5.3.1.2.3. Mezőgazdasági termékek értéknövelése;

be) 5.3.2.1.4. Agrár-környezetgazdálkodási kifizetések;

bf) 5.3.2.2.5. Erdő-környezetvédelmi kifizetések;

bg) 5.3.2.1.3. Natura 2000 kifizetések.



A támogatás mértékét a támogatási rendelet 5. §-a szabályozza:



- Az egy naptári évben, egy ügyfél által benyújtott kérelmek alapján megállapítható támogatás összege az 1. célterületre vonatkozóan legfeljebb 275 000 forint lehet.



- Nem támogatható az az egyesített támogatási és kifizetési kérelem, amely alapján a jóváhagyható támogatás nem éri el a 10 000 forintot.



- Az igénybe vehető támogatás szempontjából az egyes képzésekre a képzésekben részt vevő személyenként elszámolható kiadások felső határértékét a támogatási rendelet 4. számú melléklete tartalmazza. A Képző Szervezet által az ügyfél részére kiszámlázott képzési díj a támogatási rendeletben megállapított elszámolható kiadás felső határértékét meghaladó részére támogatás nem nyújtható.



- Csak a támogatási rendelet 6. § (4) bekezdés b) pontja szerint, a Képző Szervezet által biztosított gyakorlati képzésre számolható el kiadás.



- A támogatás mértéke az elszámolható kiadás 100%-a.



- Erdőgazdálkodó ügyfelek esetén a támogatás „de minimis” támogatásnak minősül a szerződés 87. és 88. cikkének a de minimis támogatásokra való alkalmazásáról szóló, 2006. december 15-i 1998/2006/EK bizottsági rendelet (a továbbiakban: általános „de minimis” rendelet) alapján. Az erdőgazdálkodó ügyfél a támogatási kérelmében köteles nyilatkozni a kérelem benyújtását megelőző kettő pénzügyi évben és a támogatási kérelem benyújtása pénzügyi évében kapott valamennyi, az általános „de minimis” rendelet hatálya alá tartozó csekély összegû támogatás összegéről.



A kérelem és annak részeként csatolandó dokumentumok benyújtása



A kérelmet a legkésőbb 2012. február 20-án lezárult (azaz befejezett és eredményes vizsga, illetve beszámolási kötelezettséggel teljesített) és a benyújtást megelőzően pénzügyileg rendezett képzések vonatkozásában 2012. március 1.–április 30. között lehet benyújtani elektronikus ûrlapon. Tekintettel arra, hogy április 30. és május 1. munkaszüneti nap a kérelem benyújtásának legkésőbbi időpontja május 2.





Forrás:

www.mvh.gov.hu

www.fvm.hu

www.mgszh.hu 

www.agrarkamara.hu



Hegedûs Szilvia, Berta Dávid, Dömötör Károly

MVH FÖPEKI

A cikk szerzője: Hegedûs Szilvia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?