Ahány repce, annyiféle eredmény, avagy mindenki másképp csinálja

Agro Napló
A repcetermés az elmúlt 5 évben átlagosan 2,2–2,3 t/ha, ami a legutóbbi aratáskori 110–120 000 Ft/t fölötti áron, a nyereségesség határán mozog, míg az egy évvel korábbi árakon inkább veszteséget adott. Minden megyében és minden évben vannak kiemelkedõ eredmények, ahogyan az országos termésátlagban is jelentõs tartalékok lehetnek még a gyengébb termõhelyeken is.  

Az új évjárat megtervezése előtt érdemes számot vetni, mit csináltunk jól és mit kéne másképpen folytatni…

 

 


 

 

A drasztikusabb vélemények szerint a repce eredményessége közel 90%-ban az őszi technológia részben eldől. Tény, hogy 2011 őszén a szárazság, míg 2010 őszén a túlzott csapadékosság hátráltatta országszerte a talaj-előkészítést, a vetést, majd a növény kezdeti fejlődését is. Kimondhatjuk, hogy nem tudunk minden évben szántást végezni a repce elé, nem lehet az agrotechnikát sablonszerûen tervezni, mindig alkalmazkodnunk kell a mind szélsőségesebb időjárási tényezőkhöz. Lazításos alapmûveléssel, rugalmasabb vetésidővel, egyszer regulátorok, máskor gyökeresítő lombtrágyák bevetésével.

 

2011 májusában az ország dél-keleti régióiban kedvezően alakult a lehullott csapadék, míg pl. Zala, Somogy, Győr vagy Veszprém megyékben a fejtrágya adagok nem tudtak bemosódni a gyökérzónába, „kidobott pénz” lett utólag a fejtrágyázás. Azok a termelők, akik ősszel nagy adagú komplex alapmûtrágyát adtak ki, és a tavaszi szilárd N fejtrágyát folyékonyra cserélték (Azo-speed®), kiemelkedő hozamot értek el. Az ősszel talajba bedolgozott komplexek az április-május időszakban a mélyebb, még nedves talajrétegben dolgozni tudtak, még az Azo-speed® maradéktalanul hasznosulni tudott.

 


 

 



2010 májusában 120–300 mm csapadék esett országosan, ami erős szklerotínia járványt indított el. A repcetermesztők mintha nem vennék tudomásul a sûrû vetésforgó szklerotínia kockázatát. Tudják, hogy a betegség a talajból, az évek alatt visszadolgozott szkleróciumokból indul ki és elsődlegesen gyökéren keresztül fertőz, majd a beteg növényről terjed tovább a konídiumos, másodlagos fertőzés, sokan  mégsem védekeznek mindkét forma ellen. Pedig ez a megoldás! Tapasztalataink azt mutatják, hogy azok a termelők, akik a talaj biológiai egyensúlyát Öko-Ni® kezeléssel tartják fenn (az Öko-Ni®-ban lévő hiperparazita gomba kizárólag szkleróciumokkal táplálkozik), majd a tavaszi fungicides kezelést is elvégzik, a szklerotínia elleni biológiai hatás egyértelmûen jobb. 2010-ben a szklerotínia országosan legalább 1 tonnás termésveszteséget okozott a becslésünk szerint és ki mondja meg, mennyi eső fog esni 2012 májusában?

 

 


 

 

Kén, kén, kén és bór. A repce bórigényességét mindenki ismeri és elismeri. A kén inkább divat kérdésének tûnik, pedig a repce tápanyag-dinamikája azt mutatja, hogy a tenyészidő végéig folyamatosan és közel egyenletes szinten építi be, a N-nel azonos fontosságú. A jól ismert Jello® szuszpenzió gyakorlatban alkalmazott 3 literes dózisával azonnal felvehető formában 1,2 kg elemi ként adunk a növénynek, ami egyenértékû kb. 10 kg keserûsó kéntartalmával. Száraz tavaszi időjárásnál a lombtrágya kezeléseket és adagokat célszerû növelni, csapadékos tavasz esetén a kénes N-fejtrágyázással kombinálva számolhatunk. Levélen felvéve mindig sokkal hatékonyabbak a tápelemek, mint talajon keresztül, de az éves igény kielégítésére mindkét módra szükség van.

 




 

 

Rovarkártevők, tartamhatású szerek, piretroid rezisztencia. A kártevők ellen szinte folyamatos rovarölőszeres fedés alatt kell tartanunk a repcét. A szárormányos ellen még mindig sokan elkésnek, mert nem találják a kártevőt. Jobb az érési táplálkozás hámozási nyomait figyelni és az első jeleknél elvégezni a tartamhatású kezelést. A méltán népszerû, de egyelőre visszavont Talstar kiváló hatását a szintén kontakt de gázosodó hatással is bíró Dursban® Delta-val (klórpirifosz-etil) válthatjuk ki, ezek hasonló hatékonysággal és tartamhatással bírnak. Tavaszi repce csomagunk tehát 2012-től a következő termékekből áll: Dursban® Delta, Jello®, Fury® és Wuxal® Boron MAX.

 

 


 

 

Növényvédelmi technológiai hiba, hogy sokan a második kezeléssel megvárják a virágzás elejét, hogy kényelmesebb legyen a méhekre nem veszélyes készítményekkel a munka. A fénybogár bimbós korban károsít, virágzás elejétől már átvált a virágokra és kártétel helyett a megporzásban vesz részt! A becőormányosok viszont az első kötődésektől kezdik a peterakást. Elhúzódó betelepedésük miatt célszerûbb a virágzás 7–10 napjára időzíteni a védekezést! A bimbós korban való védekezés a 3. permetezést jobb időzítéséhez is szükséges. A piretroid-rezisztens fénybogarak osztrák határ közeli megjelenése arra int minket, hogy kerüljük a piretroidok egymást követő többszöri alkalmazását ez ellen a kártevő ellen! Virágzásban segítséget kínálnak a méhekre többségükben veszélytelen neonikotinoidok (Gazelle®).

 

Tegyük fel az „I”-re a pontot! A három (szerintünk kötelező) rovarölőszeres kezelés – amely alapja a hatékony rovarirtásnak – szinte kínálja a lehetőséget a lombtrágyákkal való kombinálásra. Érdemes is alkalmazni, mert így biztosíthatjuk a folyamatos kén és bórellátást. A Kwizda Agro stratégiájában a harmadik rovarölő szeres kezelés partnere a Wuxal® Ascofol. A bio-stimulátorok szerepe repcében most kezd felértékelődni. Az algakivonatot és számos mikroelemet tartalmazó termék akkor biztosít még nagy adagú növényi hormont (auxin, gibberrelin, citokinin) a repcének a vegetáció végén, amikor is e hormonok szintézise lelassul. Ezzel a kezeléssel egy utolsó lökést adhatunk a növénynek.



A Zala megyei vizsgálatban a Wuxal Ascofol önmagában is termésnövekedést eredményezett, a komplett lombtrágyázási program ezt is maghaladóan növelte a becőszámot és 10%-kal nagyobb termést adott.

 


 

 



A szárormányos ellen időzítve a Dursban® Delta + Jello®, a fénybogár ellen bimbós korban a Fury® + Wuxal® Boron Max + T-Rex, míg a virágzás 7–10. napja körül a Gazelle® + Wuxal® Ascofol kombinációt javasoljuk.Ez az inszekticides védelem lefedi a repcekárosítók kártételi időszakát és megfelel a fénybogár rezisztencia elleni óvatosságnak is. A lombtrágyázási ajánlatunk a repce tápanyag-igényére adaptált, jelentős – méréseink szerint 10–20% – terméstöbbletet hoz, ami nagyban hozzájárul a repce nyereség-termeléséhez.

 


Nagyításhoz katt a képre

 

 



A Kwizda Agro repcevédelmi stratégiája teljes technológiáját felöleli. Úgy találjuk, hogy szakmailag és termékvonalon is komplett az ajánlatunk, sőt a felhasználók körében végzett nagy elemszámú, reprezentatív marketingkutatás is azt bizonyítja, hogy a Kwizda Agro repcében különösen elismert.

 



Fehér Tamás

Kwizda Agro

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.17. péntek

Az összefüggő felhő- és csapadékzóna északkelet felé halad, mögötte a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható és egy átmeneti szünetet követően délután záporok, zivatarok, néhol akár heves zivatarok is kialakulhatnak, de a Délnyugat-Dunántúlon ekkor már csak kis eséllyel lehet csapadék

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?